Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnički koncert

U subotu svetoklarska folklorna poslastica gostuje na platou Mamutice

KPD Sveta Klara
28.11.2023.
u 16:56

Svečani koncert održat će se u subotu s početkom u 19 sati

Vrijedni i marljivi folkloraši iz Kulturno prosvjetnog društva ˝Sveta Klara˝ iz istoimenog novozagrebačkog naselja vas pozivaju u subotu  s početkom u 19 sati u Kulturni centar Travno (kockica na platou Mamutice, ulica Božidara Magovca 17) na svečani obljetnički folklorni koncert pod nazivom “Zlatno nam pole široko˝  u povodu obljetnice 35. godina kontinuiranog djelovanja društva i 20 godina voditeljskog rada voditelja Antuna Božića, a koji je od tih 20, s njima punih 15 godina.

Tom prigodom će 78 aktivnih malih i velikih članica i članova KPD Sveta Klara kroz 10 plesnih koreografija, 4 pjevna i 4 tamburaška intermezza, a uz dodatne nastupe gostiju, okupljenoj publici pokloniti rođendansku folklornu poslasticu kroz pjesme, plesove i svirku različitih krajeva Lijepe naše i Hrvata izvan Domovine. Dragi gosti koncerta su mandolinistički orkestar KUD-a ˝Putalj˝ iz Kaštela i gošća iznenađenja. Informacije o kupnji karata dostupne su na Facebook stranici KPD Sveta Klara.

KPD  ˝Sveta Klara˝  svoje početke veže za davnu 1932. godinu i tadašnji KUD ˝Gruda˝, a uz manje prekide kroz godine od 1988. godine djeluju u kontinuitetu do današnjih dana. Društvo danas okupljaju oko 80 aktivnih članica i članova razne starosne dobi (od 7 do 77 godina) te svoj rad provodi kroz pet sekcija: folklorna – djeca i odrasli, folklorni zbor, tamburaška – djeca i odrasli, etno i dramsko-scenska. U svome repertoaru njeguju izvorni folklor, ali i koreografiran, odnosno prilagođen scenskim uvjetima, nastojeći pri tome zadržati što originalniji plesni i vokalni izričaj pjesama i plesova područja iz kojih potječu. 

U svome repertoaru imaju postavljene pjesme i plesove: Turopolja, Posavine, Prigorja, Korduna, Like, Slavonije, Gradišća, Janjeva, Bilogore i Ogulina. Društvo je redoviti sudionik svih gradskih smotri s iznimnim i zapaženim rezultatima, a nastupilo je na gotovo svim važnijim folklornim manifestacijama u Lijepoj našoj te je nekoliko puta posjetilo i inozemstvo. Osim mnogobrojnih gostovanja društvo je samo domaćim drugim društvima na svojim Međužupanijskim proljetnim folklornim susretima,  suorganizatori su tradicionalnog svetoklarskog Klarinja 11.kolovoza, a u prosincu priređuju svoj Božićni koncert.

S ponosom ističu kako je njihov mnogobrojni pomladak pet godina za redom nastupio u završnici Smotre folklornih amatera Grada Zagreba, a na ovogodišnjoj Smotri dječja skupina i koreografija ˝Ko se to šeće oko moje kuće" (dječje igre, pjesme i plesovi Lađevca - Kordun) dobili su priznanje za najbolji scenski nastup i izvedbu koreografije dječje  folklorne  skupine na 45. Smotri folklornih amatera Grada Zagreba 2023. godine. Uz sve navedeno u završnici 42. Smotre folklornih amatera Grada Zagreba 2019 godine sudjelovalo je cijelo društvo – i pomladak i odrasli i tamburaši (što je iznimno rijetko), a odrasli su za svoju izvedbu pjesama i plesova Ogulina ˝Ispod Kleka, iz debela lada˝  te godine dobili tri 10 – za ples, pjesmu i svirku te nošnje!

Društvo je nositelj većine kulturnih događanja u svome naselju, a aktivno sudjeluju i sa svim ostalim udrugama s područja Svete Klare u promicanju kulturnog života i promicanju njihovog mjesta što dokazuju zajednički projekti – Klarinje 11. kolovoza svake godine kao središnja, najveća i najposjećenija manifestacija u naselju , a u prosincu  svetoklarski Advent, U svome radu promiču korektan i ispravan pristup folklornom stvaralaštvu te radu općenito.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije