Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Tajne Griča'

U obilazak vodi i trudna Zagorka, a starom jezgrom šeta se Bela IV.

Zagreb: BTS kazališne noćne ture "Tajne Griča" u organizaciji Katapult promocije
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/21
17.06.2019.
u 11:41

Svaki posjetitelj dobije svoj lampion, a početna točka je križanje Ilice i Mesničke, ispod kipa Andrije Kačića Miošića. Ture vode i na engleskom jeziku

Kopita su jako odzvanjala, proizvodeći buku na popločanoj i inače mirnoj Kamenitoj ulici. Prerušen u vraga, kapetan Siniša dojahao je na konju da spasi svoju Neru. U sekundi ju je oteo i produljio u nepoznatom smjeru. Dok su se slučajni prolaznici okretali, čudeći se sceni, oni koji su stajali uz Mariju Jurić Zagorku, kreatoricu ovih dvaju likova, dobro su znali što se upravo dogodilo. Kapetan Siniša, Nera i Marija Jurić Zagorka zapravo su glumci koji su ovakve i slične scenske prizore odigrali da bi njih zabavili.

Ni kiša im ne smeta

Nije im to bio jedini zadatak. U večernjem obilasku stare gradske jezgre željeli su im ispričati priču o Zagrebu na malo drugačiji način, temeljenu na povijesnim činjenicama, gradskim legendama, ali i na Zagorkinim romanima. Dio je to interaktivne kazališne ture “Tajne Griča”, koja je proteklog vikenda “ušla” u svoju jubilarnu, desetu sezonu. Poznata spisateljica već godinama je tako vodič turistima, ali i Zagrepčanima koji žele čuti detalje o svom gradu koje dosad nisu znali. Osim Zagorke, upoznaju i Petricu Kerempuha i njegovu glumačku družinu, Matiju Gupca, prosjaka Luku, Belu IV., coprnice, nažigača, krvnike… Tijekom godina dobili su niz nagrada za inovativnost, TripAdvisor proglasio ih je top-atrakcijom u Zagrebu, a National Geographic Traveller uvrstio na popis najboljih noćnih doživljaja na svijetu.

Zagreb: BTS kazališne noćne ture "Tajne Griča" u organizaciji Katapult promocije
1/21

– Pomaže nam u tome najljepša pozornica, slobodno mogu reći, na cijelom svijetu. Ulice Gornjeg grada čine jedinstvenu kulisu – govori Slavica Olujić Klapčić, direktorica Katapult promocije, koja je zajedno sa svojim kreativnim timom osmislila turu. Ekipa je to koja je zaslužna i za Advent na Zrinjevcu, Ledeni park, Dvorišta i Crossover festival. U deset godina Siniša je jahao više konja – Javora, Oskara, Sokola... A šezdeset ljudi, koliko ih je svake godine uključeno u projekt, prošlo je proslave rođendana, slavile su se diplome...

– Čak su dvije naše glumice koje glume Zagorku postale mame, a da smo stvorili skladnu trupu, govori i činjenica da je svaki od sudionika spreman odigrati bilo koju drugu ulogu – kaže S. Olujić Klapčić dodavši da je jedna od glumica, Dunja Fajdić, upravo trudna te da će odraditi početak sezone. Profesionalna glumica ulogu dijeli s kolegicom Amandom Prenkaj te Bernardom Filipović, koja inače radi u banci.

– Sve tri nastojimo čim više komunicirati s publikom, a to ih oduševljava. Neki se čak okušaju u glumi – govori A. Prenkaj dodavši da se ture odvijaju i po kiši, a tada se i kišobrani dijele ne bi li vidjeli što ih sljedeće očekuje. Izvođači igraju prema scenariju redateljice Anje Maksić Japundžić koja je, da bi oblikovala koncept, prvo dobro istražila povijest metropole.

Zajedničke šetnje s bakom

– Od djetinjstva sam već skupila pregršt toga - istražujući monografije o Zagrebu, stare fotografije i razglednice, čitajući poeziju i prozu Krleže, Zagorke, Šenoe, Matoša, Majera, prisjećajući se priča i neobičnih detalja koje mi je pričala baka u zajedničkim šetnjama – prisjeća se A. Maksić Japundžić zaključujući da se predstava zatim sklopila gotovo sama od sebe.

Pogledajte i zračnu snimku rotora:

Komentara 1

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
23:23 17.06.2019.

Hm, sve je manje bedaka, koji puše ovakve fore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije