Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obnavlja se od potresa

U Hrvatski prirodoslovni muzej stigao prvi eksponat, blok okršenog vapnenca s Brača

Zagreb: U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju postavljen prvi eksponat
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
07.06.2023.
u 12:25

Obnova palače Amadeo najveći je projekt u kulturi u metropoli, a očekuje se da ćemo novi postav moći razgledati dogodine

Više od devet tona težak blok okršenog vapnenca s kavernom prvi je eksponat koji je našao svoje mjesto u budućem novom postavu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, čija se zgrada u Demetrovoj 1 još obnavlja od potresa. Kamen će tako biti glavni izložak, kako je, među ostalim, na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj ispred muzeja najavila njegova ravnateljica Tatjana Vlahović, u dijelu koji će predstavljati krš u mineraloško-petrografskom odjelu i bit će taktilan.

Ulaže se 26 milijuna €

– Izvađen je iz kamenoloma u Pučišćima na otoku Braču, donacija je tvrtke Jadrankamen i prikaz okršenog vapnenca starog više od sedam milijuna godina, a u muzeju će predstavljati značajke krškog područja. Radnici su ga počeli postavljati oko šest ujutro, a s obzirom na složenost procesa, postavljanje će potrajati do kasnih popodnevnih sati – istaknula je ravnateljica te dodala kako su izložak zbog njegovih velikih dimenzija morali pomoću čeličnih greda postaviti u muzej prije završetka zidne konstrukcije.

VEZANI ČLANCI: 

Naime, veličina kamena je 260x130 cm, a nakon prijevoza s Brača do puta u Zagreb privremeno je bio odložen u velikogoričkom kamenolomu.

Novi je Hrvatski prirodoslovni muzej trenutačno najveći projekt u kulturi u metropoli te jedan od kapitalnih u Hrvatskoj. Obuhvaća provedbu mjera zaštite zgrade i muzejske građe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, što podrazumijeva i konstruktivnu sanaciju palače Amadeo, a vrijedan je više od devet milijuna eura te financiran iz europskog Fonda solidarnosti.

Potpuna rekonstrukcija i dogradnja palače, novi stalni postav, dvorana i moderni laboratoriji, kao i suvremena prezentacijska i multimedijska oprema za predstavljanje izabranog fundusa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja dio su pak projekta očuvanja baštine kao katalizatora razvoja, istraživanja i učenja čija je vrijednost veća od 17 milijuna eura. Za radove koji su počeli u prosincu 2021. zadužena je tvrtka Ing-grad, a trebali bi završiti do kraja ove godine.

VEZANI ČLANCI: 

Zasad sve prema planu

– Radovi su izuzetno složeni jer uz obnovu od potresa tu su i dogradnja i produbljivanje podruma, no zasad sve ide prema planu i vjerujemo da će završiti do kraja godine. Novac iz Fonda solidarnosti mora se potrošiti do 30. lipnja, a za sve nedovršene projekte Vlada je iz proračuna osigurala dodatnih milijardu eura te više od milijardu eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti – kazao je Dragan Jelić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije (SAFU).

Namještanje samog postava, dodala je ravnateljica Vlahović, završavat će postupno kada se steknu preduvjeti. No, vjeruje da će posjetitelji novi postav muzeja na Gornjem gradu moći razgledati već početkom iduće godine.

GALERIJA U Etnografskom muzeju otvorena izložba "Intimni prostori svakodnevice"

Zagreb: U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju postavljen prvi eksponat
1/24

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije