Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Prelaženje linije”

Tri baleta u jednoj večeri za veliku završnicu sezone HNK Zagreb

Massimiliano Volpini
06.06.2023.
u 12:39

Koreografi baleta koji će se na sceni HNK izvesti 16. lipnja su Francesco Nappa, Philippe Kratz i Massimiliano Volpini

Posljednju ovosezonsku premijeru Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, koja je na rasporedu 16. lipnja, činit će čak tri baleta u jednoj večeri. Riječ je o tri kraća suvremena baletna djela, tzv. Triple Bill, pod nazivom “Večer tri baleta – Prelaženje linije”, za koja su zaslužna tri renomirana europska koreografa mlađe generacije – Francesco Nappa, Philippe Kratz i Massimiliano Volpini.

– Tri koreografa različitih plesnih poetika prikazat će odvojene putove plesnog istraživanja pronalazeći veze i dodirne točke između klasičnog i suvremenog plesnog izričaja, spajajući različite stilove i tehnike, sudarajući ih ili presijecajući te stvarajući vizije bez granica ili definicija. Plesači zagrebačkog Baleta, iako klasično obrazovani, već su mnogo puta dokazali da suvereno vladaju i suvremenim pokretom. Ovi novi dekonstruirani plesni koraci praćeni su akustičnim instrumentima i digitalnim zvukovima, stoga su za njih nov i drukčiji izazov – kažu iz Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Sva tri koreografa na “Večeri tri baleta” prvi će se put predstaviti zagrebačkoj publici, a u svojim su karijerama već ostvarili niz međunarodnih uspjeha i osvojili brojna strukovna priznanja.

Francesco Nappa poznati je talijanski plesač, koreograf i polivalentni umjetnik koji u svojemu umjetničkom izričaju spaja ples, slikarstvo i glazbu, a trenutačni je umjetnički ravnatelj njemačkog Baleta Hagen. Philippe Kratz njemački je koreograf, zapažen po konceptualno strukturiranim koreografijama u koje uključuje tematske improvizacije iz procesa stvaranja djela uz autorsku glazbu, a proglašen je i koreografom godine 2020. po izboru talijanskog časopisa Danza&Danza. Hrvatskoj publici među njima najpoznatiji je Massimiliano Volpini, talijanski plesač i koreograf, ravnatelj Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, koji je od početka svoje koreografske karijere 1995. kreirao stotinjak baletnih koreografija i koreografija u opernim, dramskim predstavama te mjuziklima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije