Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

U Galeriji Kranjčar otvorena izložba 'Autopsija'

Izložbu je moguće pogledati od 14. do 21. rujna 2021. godine od ponedjeljka do petka od 11 do 19 sati te subotom od 11 do 14 sati u prostorima galerije, uz pridržavanje svih aktualnih COVID-19 mjera.
15. rujna 2021. u 23:00 0 komentara 194 prikaza
Otvorena izložba Autopsija
Foto: Juraj Vuglač
Pogledajte galeriju 1/21

Otvorena je samostalna fotografska izložba  Autopsija Ivana Buvinića u Galeriji Kranjčar, na adresi Kaptol 26 u Zagrebu. Izložba tematizira autorovo suočavanje s osobnim iskustvom traume te propituje ulogu fotografije i njene (ne)mogućnosti reprezentacije traumatskih događaja i njihovih posljedica na pojedinca.

Otvorena izložba Autopsija | Autor : Juraj Vuglač Foto: Juraj Vuglač

Kustos izložbe, Leopold Rupnik, u predgovoru kataloga zapisao je: „Baš kao što je i proces prihvaćanja traume svojevrsna potraga u svijesti osobe za afirmacijom svoje traume te potragom za svojim identitetom poslije traume, tako su i objekti na fotografijama autora uobličeni kao dokazni materijali koje je potrebno potanko istražiti da bi se postavili oči u oči s traumom koja se odvila u prošlosti.

DOBRO DJELO Ovo je najljepša priča koju ćete danas pročitati: Gesta ovog mladića ganut će vas do suza Zagreb Burger Festival Isprobali smo ponudu: Sočni klasik je vrh. Šmeka i kombinacija s džemom, ali poveruni nam nisu sjeli

No, na stolu izloženi predmeti nisu jedini akteri koji komuniciraju zbivanje traumatičnog doživljaja u obiteljskom domu – odsutnost ljudskosti, manjak interakcije predmeta s njihovom okolinom, osjećaj neizvjesnosti koji se stvara kroz smišljeno pročišćene predočene predmete koji u koloritu sadrže natruhe trulog žutila i time doprinose općoj atmosferi zazora i ambivalentnoj prirodi prizora.

Buvinić se kroz izložene fotografske radove ogoljava, na stol postavlja i fragmente svog življenog iskustva i time potiče dijalog o ranjivosti i konfuznosti koju ostavljaju nemili događaji iz prošlosti. Svojim radom, autentičnošću i otvorenim pristupom autor daje i svoj doprinos destigmatizaciji i reprezentaciji teme obiteljskog nasilja u široj javnosti."

izložba fotografija In memoriam Josipu Klarici u NMMU prilesje Ružica Božić Cerovac i Domagoj Cerovac 'Mnogi u našem muzeju prvi put kušaju zrno kakaa'

Autor izložbe, Ivan Buvinić, u izjavi o radu navodi: "Obiteljski stol, na simboličkoj razini, za mene predstavlja mjesto koje svjedoči o dinamici ljudskih odnosa unutar obitelji te ga na konceptualnoj razini uspoređujem sa stolom na kojem se vrši autopsija.

Reminiscencijom događaja obilježenih traumom, kao i naknadnim konstruiranjem situacija iz osobne prošlosti, forenzički pristupam svakodnevnim predmetima kao prema svjedocima koji su utjecali na izgradnju mojeg identiteta. Na taj način otvaram prostor imaginacije i mogućnost promjene percepcije obiteljskog doma."

Otvorena izložba Autopsija | Autor : Juraj Vuglač Foto: Juraj Vuglač

Izložba Ivana Buvinića organizirana je kao izdvojeni dio ispitne izložbe studenata 1. godine diplomskog studija fotografije na Odsjeku snimanja, te kao završni projekt Ante Pijace iz kolegija Produkcija kazališnih projekata na 3. godini preddiplomskog studija Produkcije na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

VELIČANSTVEN POGLED FOTO Pogledajte spektakularne fotografije zagrebačkih fontana iz zraka

U subotu, 18. rujna u 11 sati održat će se vodstvo izložbom za sve zainteresirane uz pratnju autora Ivana Buvinića i nezavisnog kustosa Leopolda Rupnika.

Izložbu je moguće pogledati od 14. do 21. rujna 2021. godine od ponedjeljka do petka od 11 do 19 sati te subotom od 11 do 14 sati u prostorima galerije, uz pridržavanje svih aktualnih COVID-19 mjera.

>> Isprobali smo burgere na Zagreb Burger Festivalu: Pogledajte koji su najbolji!

Sarajevo: Umirovljenici unatoč pandemiji koronavirusa svakodnevno uživaju u partijama šaha
VEČERNJI DOZNAJE
Radnici stariji od 65 zbog novog zakona ostaju bez prava na otpremninu, donosimo detalje
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Deseti im je rođendan otkako su svoje vrijeme nesebično počeli ulagati u dobrobit zajednice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.