Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'U 4.30 probudio me užasan smrad, mislio sam da je klima riknula, a onda sam otvorio vrata balkona...'

Javio nam se čitatelj iz Sigeta koji je opisao svoj doživljaj rano jutros nakon požara.
25. srpnja 2019. u 14:31 26 komentara 9757 prikaza
Novi Zagreb i dalje pod dimom, stanovnici se žale na smrad paljevine
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Od jutra nam se požalilo mnogo građana kako zbog zaostalog dima od požara na Jakuševcu imaju problema s disanjem i kašljem. Osim toga, smeta ih smrad koji se proširio po cijelom Zagrebu. Iz Grada kažu da nema brige oko toga, ali građani su skeptični.

VATROGASCI NA JAKUŠEVCU 'Situacija je relativno dobra, ali probleme nam stvara vjetar'

Nadležne službe uvjeravaju kako je sve u najboljem redu i pod kontrolom, ali ipak građanima preporučuju da drže zatvorene prozore, izbjegavaju pojačanu tjelesnu aktivnost te nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta. Javio nam se čitatelj iz Sigeta koji je opisao svoj doživljaj rano jutros nakon požara.

Požar na Jakuševcu | Autor : Jurica Galoić/Pixsell Foto: Jurica Galoić/Pixsell

– Jučer navečer uvjeravali su nas izjavama u medijima da je sve u redu, da nema problema sa zrakom, sve je čisto. Jutros kažu sve je  u redu, sada odjednom više nije sve u redu. Trebamo izbjegavati izlaženje van u Novom Zagrebu, ako trebamo van, onda neka idemo van Zagreba jer eto, šef će samo tako reći, naravno, idi van Zagreba na odmor. Ne računa se u godišnji, Jakuševac je kriv – napisao je čitatelj. Dodaje kako pretpostavlja da su vlasti i instituti gledali seriju Chernobyl pa su, kaže, probali prenijeti to na ovu situaciju.

Podsjećamo, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" proveli su analizu čestica u zraku nakon požara na Jakuševcu tvrdeći kako parametri CO, CO2, SO2, NOX i formaldehida nisu prelazili maksimalno dopuštene koncentracije. Indeks kvalitete zraka u crvenoj zoni (viši od 100) u Dugavama iznosio je prvo 409, a no sada je pao ispod 40.

– U 4:30 ujutro budi me užasan smrad u stanu. Kraj mene spavaju supruga i dijete od šest mjeseci. Prvo sam mislio da se klima zapalila jer je dim imao smrad kao kada neka tehnologija pregori (TV, kompjutor itd). Skočio sam iz kreveta, naravno uspaničen, ugasio klimu. I dalje je smrdjelo. Otvorio vrata balkona širom, cijela soba se zadimila, i tako sam shvatio da je to zapravo Jakuševac, a ne moja klima. Izašao sam na balkon, cijeli Siget je bio u žutoj magli, pogledao sam iza zgrade, cijeli Park mladenaca bio je u žutoj magli. Vratio sam se spavati – kaže čitatelj iz Sigeta.

Novi Zagreb i dalje pod dimom, stanovnici se žale na smrad paljevine
1 / 35
Novi Zagreb i dalje pod dimom, stanovnici se žale na smrad paljevine

Kad je riječ o zraku, u njemu se nalaze čestice PM10. Iz Grada tvrde da su "zabilježene povišene razine koncentracije", ali nisu naveli kolika je točno ta koncentracija i kolika je dopuštena. Prema mjerenjima u 11 sati broj tih čestica u zraku bio je 31, a sat vremena prije toga 301 µg/m3. Prema procjenama, broj se prosječno kreće oko 30, a trenutačno je manji od 10. Taj je isti zrak naš čitatelj probao isfiltrirati ponovno upalivši klimu, no nije bilo nikakvog poboljšanja.

– U 5:30 ustajem, krećem s jutarnjom rutinom. Palim seriju na TV-u, otvaram novine, malo mira prije posla da imam. Pogledam vani, sve žuto i dalje, stan cijeli smrdi. U 6:00 sati izlazim u jutarnju šetnju sa sinom prije posla i kavica s bratom koji jadan živi u Dugavama. I dalje je prisutna maglica lagana, dosta se osjeti smrad u zraku. I kako sada da me netko uvjeri da u tome nema skoro ništa štetno. Na kraju kažu nije ništa strašno, možda osjetite pečenje u grlu i lagano akutno trovanje. Ništa strašno, lagano trovanje. Kolega na poslu iz Prečkog kaže da se ujutro oko šest sati kad je šetao psa i na Prečkom osjetio smrad, slično kao kad je CIOS gorio, samo puno slabije, naravno – završava svoj doživljaj iz zadimljenog Sigeta.

Jutro nakon požara na Jakuševcu JUTRO POSLIJE U NOVOM ZAGREBU VIDEO Sumaglica nakon požara brine građane: 'Kašljem cijelo jutro, grlo me boli i peče'

VIDEO Požar na Jakuševcu

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • sramitese:

    U 5:30 ustajem, krećem s jutarnjom rutinom. Palim seriju na TV-u, otvaram novine, malo mira prije posla da imam. Pogledam vani, sve žuto.ha..ha..prava balkanska laz..ha..ajde..jos..otvara debo seriju na tv..ali otvara novine..ha,,ha,,koje..od prosle godine..ha..ha..

  • Lisnjak:

    grad je trebalo izgradit najmanje 39 km daleko od jakusevca gdje su u perspektivi nova brda od pravog smeca.

  • Deleted user:

    Dragi zagrepčanci to je vaš drek, kaj se čudite?