Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Prihvaćen prijedlog preimenovanja: Trg maršala Tita otišao u povijest

Nije prihvaćen prijedlog o odgodi preimenovanja Trga maršala Tita
01. rujna 2017. u 00:43 463 komentara 48773 prikaza
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/24

Trg maršala Tita otišao je zauvijek u povijest. Sedamdeset i jedna godina njegovog imena na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, odlučili su zastupnici Gradske skupštine u 16. satu zasjedanja, bilo je dovoljno i sad je vrijeme da Josipa Broza zamijeni Republika Hrvatska. Upravo tako zvat će se trg kod Hrvatskog narodnog kazališta, čemu će, rekao je sam Tomislav Jonjić iz Nezavisnih za Hrvatsku, njegova stranka prva nazdraviti.

Tito odlazi iz Zagreba Tko uopće može biti protiv Trga Republike Hrvatske?

Upravo zastupnici s liste Brune Esih uvjetovali su gradonačelniku Milanu Bandiću većinu u gradskom parlamentu preimenovanjem Titova trga, a svoje zadovoljstvo postignutim ni na tren nisu skrivali. Ploče s Brozovim imenom, koje će se skinuti, objasnio je Zlatko Hasanbegović, pohranit će se u Muzeju grada Zagreba i Hrvatskom povijesnom muzeju, a na "uspješnoj provedbi programa" Neovisnima je čestitao SDP-ov Rajko Ostojić.

- Tko je sljedeći Hrvat kojem će Hasanbegović uzeti ulicu, tko je Hrvatica kojem će to učiniti - zastupnike je pitao Ostojić, pa ironično predložio da se možda ukine i Britanac. Jer Winston Churchill, objasnio je, jednom je prilikom izjavio kako je na strani Tita zbog borbe protiv njemačke armije.

- Gradonačelniče, ako ova odluka prođe, novi gradonačelnik bit će Hasanbegović, nemojte to dozvoliti - s govornice se oko 22 sata obratio Rajko Ostojić. Važnijim pitanjima u gradu trebali bi se baviti zastupnici, zaključila je Anka Mrak Taritaš iz Glasa, koju je, kako je sama objasnila, na javljanje za riječ potaknuo predsjednik Gradske četvrti Donji grad Petar Paradžik. On sam objasnio je skupštinarima kako njegova gradska četvrt, na čijem je području Trg maršala Tita, nikako nije za njegovo preimenovanje.

- Žalostan sam što se u 21. stoljeću bavimo Titom i što ljude u Hrvatskoj još uvijek žulja njegovo postojanje. Nisam titoist ni zaljubljenik u Tita, niti me je osobno briga što će se trg preimenovati. Ja sam protiv toga jer znam tko preimenovanje traži i zašto. Potiče se ustaštvo i to mi smeta - konkretan je bio SDP-ovac Petar Paradžik. Složio se s njim i HDZ-ov Ivan Ćelić, ali samo u konstataciji da se prošlost treba ostaviti u prošlosti.

- Sedamdeset dvije godine nakon Drugog svjetskog rata raspravlja se o istim stvarima. Diktatorske i totalitarne režime treba osuditi, a nakon danas ja više neću spominjati ni Tita, a ni sudjelovati u raspravama o komunistima i ustašama - obvezao se Ćelić. Da zastupnicima ni nakon 14 sati zasjedanja nije nedostajalo elana, pokazali su oko 23 sata, kada su uzeli stanku od rasprave jer su Neovisni za Hrvatsku izašli iz dvorane Stare gradske vijećnice dok se za riječ javio Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je naš.

- Mi ćemo glasovati protiv preimenovanja jer je protiv i većina gradskih četvrti, čija su se mišljenja zatražila. Samo četiri vijeća mjesne samouprave bila su za novo ime trga - rekao je Tomašević. Povijesni je ovo trenutak kojem će svjedočiti svi lišeni „titolatrije“,  zaključio je Zlatko Hasanbegović u svom zaključnom obraćanju s govornice.

- U ovom časnom domu nikad više neće sjediti titoistička većina – rekao je zastupnicima Hasanbegović, a posebno se obratio Tomislavu Tomaševiću, kojem je kazao kako „za naš naraštaj jamči da je ova priča zauvijek završena“. Ova odluka malena je i zakašnjela zadovoljština svim žrtvama ratnog i poratnog terora, zaključio je Hasanbegović, a svojim odrješitim govorom oko ponoći uzrokovao još jednu stanku na sjednici, prije nego su zastupnici donijeli konačnu odluku o preimenovanju trga.

TIJEK SJEDNICE:

23.52 - Određena je stanka od 15 minuta.

23.49 - Ovo je istinski i povijesni trenutak - kazao je Hasanbegović i dodao kako je siguran da je ovo večeras posljednje 'što ste imali za reći u obranu jugoslavenskog diktatora imena Tito'.

- Siguran sam da nikada više u ovom domu neće sjediti titoistička većina - rekao je Hasanbegović i dodao kako jamči 'da je ova priča završena'.

22:25 - Hasanbegoviću, čestitam. Vi ste ostvarili sto posto svoga programa. Više nemate. This is the end. Vjerojatno ste slušali Doorse i po tome se vodili - kazao je Ostojić.

22:20 - U tijeku je najiščekivanija točka sjednice - preimenovanje Trga maršala Tita. 

Na početku rasprave govorio je jedan od predlagatelja promjene imena Trga, Zlatko Hasanbegović. Kazao je da postoji interes Povijesnog muzeja i Muzeja Grada Zagreba da dobiju ploče Trga maršala Tita nakon uklanjanja kao važan povijesni artefakt, prenosi N1.

Predsjednik Vijeća Donji Grad Petar Paradžik govorio je nakon Hasanbegovića. 

- Vijeće kojem teritorijalno pripada Trg maršala Tita izjasnio se protiv promjene naziva Trga. Ono što želim reći, jako sam žalostan da se 2017. godine uopće bavimo Josipom Brozom Titom - kazao je. 

Zastupnik Čelić uključio se u raspravu.

- I večeras će značajan broj udarnih članaka biti na temu partizana i ustaša, Tita i Pavelića, Bleiburga i Jasenovca. Josip Broz Tito bio je čelnik antifašističkog pokreta i kao takav ima zasluge, jer je Hrvatsku doveo na pobjedničku stranu.

Nakon njih govorio je Rajko Ostojić koji je poručio kako ovo danas nije pitanje imena Josipa Broza Tita već dio jedne veće, šire slike.

- Očito se želi maskirati gospodarska situacija, napraviti maska o velikim problemima kojima svjedočimo. Svjedočimo cijelom nizu problema, ali vraćamo se na ustaše i partizane. Tko je sljedeći Hrvat koji će dobiti trg? Tko je sljedeća Hrvatica kojoj će Hasanbegović uzeti ulicu? - Zapitao se. 

21.30 - Počela je rasprava o preimenovanju Trga maršala Tita 

21.00 -  Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine donijeli su u četvrtak odluku o osnivanju novog gradskog Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju, te o razdvajanju Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u tri zasebna ureda, dok se rasprava o točki koja je izazvala najviše zanimanja javnosti - preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, očekuje u kasnim večernjim satima.

Za odluku o ustrojstvu i diobi gradskih ureda glasovala su 35 zastupnika, 13 ih je bilo protiv, a jedan je zastupnik bio suzdržan.

U Uredu za međugradsku i međunarodnu suradnju, kao novoustrojenom tijelu, obavljat će se poslovi koji se odnose na predlaganje međugradske i međunarodne suradnje Zagreba s odgovarajućim jedinicama i njihovim udruženjima u zemlji i inozemstvu, suradnju s udrugama koje djeluje na području međugradske i međunarodne suradnje, suradnja s međunarodnim institucijama i organizacijama, kao i diplomatskim misijama u zemlji i inozemstvu, suradnju s Hrvatima izvan Hrvatske, poslovi u vezi razvojne suradnje i humanitarne pomoći, te na druge poslove koji su mu stavljeni u nadležnost.

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport podijeljen je u tri zasebna ureda - Gradski ured za kulturu, Gradski ured za sport i mlade i Gradski ured za obrazovanje.

Uredi bi trebali započeti s radom s novom proračunskom godinom 1. siječnja 2018.

10:30 – Druga sjednica, prvi aktualac, ali ne posebno buran. Petina zastupnika javila se da postavi pitanje gradonačelniku Milanu Bandiću, a prvi je to napravio Miroslav Polovanec iz HSLS-a. Zanimalo ga je kad će se Branimirova produžiti do Sesveta.

– Godinama se o tome raspravlja, a prije četiri godine obećano je da će se s radovima krenuti čim se završi dio od Držićeve do Heinzelove – rekao je Polovanec, dok mu je gradonačelnik Bandić odgovorio da će se Branimirova raditi čim se riješe imovinsko-pravni odnosi na trasi. Renata Peteka iz stranke Naprijed Hrvatska zanimalo je je li uklonjen sav azbest sa škola i vrtića, budući da školska godina počinje u ponedjeljak.

– Azbest nije opasan, kao ni lav dok ga ne dirate – rekao mu je gradonačelnik, koji je s Matejem Mišićem iz SDP-a raspravljao i o maksimirskom stadionu. SDP-ovca je zanimalo zašto stadion još uvijek nije uređen iako je u njega već sada uloženo 800 milijuna kuna, za što su se, kako kaže, mogla izgraditi dva nova. Dvije tisuće eura po sjedalu potrebno je da zasja u punom sjaju – rekao je gradonačelnik, nakon čega mu je Mišić kazao da će ga na pauzi podsjetiti koliko je puta obećao da će se to dogoditi što prije.

– Na pauzi pijem kavu s kim ja hoću, neću da me se gnjavi – poručio mu je Bandić, koji je Nenadu Matiću iz Zelene liste, na pitanje o kupnji Imunološkog zavoda, rekao da će „papiri za to biti riješeni sljedeći tjedan“. Grad će postati partner Vladi u očuvanju Imunološkog, kaže Bandić, a jedini zahtjev Grada bit će da se Imunološki sačuva u cijelosti, odnosno da se sačuvaju svi serumi, pripravci i antitoksini.

Tomislava Tomaševića iz stranke Zagreb je naš zanimao je Siget, odnosno planirana gradnja u tom kvartu.

– Ljudi sa Savice sad meni, nakon svih pobuna, pišu i pitaju kad će biti park. Tamo ste se bunili, sad se bunite opet. Preselili ste se na Siget kao moji prijatelji Romi na Đurđevdan, idete od šatora do šatora. Razvoj grada, međutim, neće zaustaviti bez obzira koliko će se seljakati – rekao je gradonačelnik.

O Ulici Josipa Šabana raspitivao se Darko Klasić iz HSLS-a.

– Godišnje desetak puta pucaju cijevi, za ulicu je naručen projekt uređenja, 2015. raspisan je poziv za izvođača radova, 1,5 milijuna kuna predviđeno je za sanaciju, a nakon devet godina zahtjeva i dalje je sve na početku – ustvrdio je Klasić, na što mu je Bandić rekao da će ga sutra primiti u svom uredu, a uspostavi li se da se dopisi stvarno gomilaju devet godina, odgovorni će dobiti otkaz. Na 317 mjesta u gradu trenutačno se radi, kaže Bandić, ali „neka je Klasić upozorio i na 318.“

9:20 – Od 50 nazočnih zastupnika, 26 je glasovalo ''protiv'', a 22 ''za'' te prijedlog o izostavljanju točke 13. iz Dnevnog reda nije prihvaćen.

9:10 – Na temelju članka 145. poslovnika, klub zastupnika nezavisne liste Sande Švaljek i HSLS-a predlaže da se iz Dnevnog reda izostavi točka 13, rekla je Švaljek.

– Prije svega, uz ovu točku dano je vrlo površno obrazloženje. Dano obrazloženje, ako ga usporedimo sa sličnim obrazloženjima, po svojoj površnosti bitno odstupa od postojeće prakse. Ako bi ova odluka značila da se ni jedna ulica ili trg ne bi trebali zvati imenom Josipa Broza Tita, onda smatramo da bi to trebalo ići na nacionalnu razinu. Ako procjena nacionalne razine vlasti bude da je ovo pitanje u nadležnosti lokalne razine vlasti, onda bi trebalo provesti referendum jer je to demokratski način. Razlozi su sljedeći: Godine 1946. trg je preimenovan dekretom, na nedemokratski način i to osuđujemo. Onda bismo danas trebali iskoristiti pravo da se to donese referendumom i voljom većine građana, a ne presudom manjine. Ako postoji ikakva sumnja o tome je li odluka ispravna ili nije, onda to treba prepustiti građanima – rekla je Sandra Švaljek.

9:05 – Na samom početku 2. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba Sandra Švaljek predložila je da se odgodi glasovanje o promjeni imena Trga maršala Tita te da se ta točka izdvoji iz Dnevnog reda.

Prosvjed protiv micanja imena maršala Tita ZAGREB Prosvjed protiv zatiranja anfitašizma: 'Tito zauvijek!'

DNEVNI RED:

TOČKA 1.

Izvješće o provedbi mjera i aktivnosti za 2016. iz Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2016. do 2020.
PREDLAGATELJ: Gradonačelnik Grada Zagreba

TOČKA 2.
Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području grada Zagreba u 2016. godini
PREDLAGATELJ: Ministarstvo unutarnjih poslova, Policijska uprava zagrebačka

TOČKA 3.
Prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2016.
PREDLAGATELJ: Gradonačelnik Grada Zagreba i Sportski savez Grada Zagreba

TOČKA 4.
Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu i djelokrugu gradskih upravnih tijela
PREDLAGATELJ: Gradonačelnik Grada Zagreba

TOČKA 5.
Prijedlog odluke o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i gradskih zastupnica/zastupnika izabranih s liste grupe birača u 2017.
PREDLAGATELJ: Odbor za Statut, Poslovnik i propise

TOČKA 6.
Prijedlog odluke o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta
PREDLAGATELJ: Gradonačelnik Grada Zagreba

TOČKA 7.
Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o osnivanju Stožera zaštite i spašavanja Grada Zagreba
PREDLAGATELJ: Gradonačelnik Grada Zagreba

TOČKA 8.
Prijedlog zaključka o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020., broj UP.03.2.1.03.0008 za projekt "Pomoćnici u nastavi/stručni komunikacijski posrednici kao potpora inkluzivnom obrazovanju, faza III"
PREDLAGATELJ: Gradonačelnik Grada Zagreba

TOČKA 9.
Prijedlog zaključka o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. - "Tehnička pomoć Gradu Zagrebu za provedbu ITU mehanizma" KK.10.1.1.02.0001.
PREDLAGATELJ: Gradonačelnik Grada Zagreba

TOČKA 10.
Prijedlog zaključka o prodaji građevinskog zemljišta (označenog kao z.k.č. 429/1 k.o. Klara, gradilište Podbrežje 9, upisane u z.k.ul. 36154 k.o. Klara)
PREDLAGATELJ: Gradonačelnik Grada Zagreba

TOČKA 11.
Prijedlog zaključka o prodaji građevinskog zemljišta (2220/5899 dijela nove građevinske čestice označene kao z.k.č. 2986/1346 k.o. Granešina)
PREDLAGATELJ: Gradonačelnik Grada Zagreba

TOČKA 12.
Prijedlog zaključka o raspisivanju javnog natječaja za prodaju građevinskog zemljišta (z.k.č.br. 556/16, oranica Vučak)
PREDLAGATELJ: Gradonačelnik Grada Zagreba

TOČKA 13.
Prijedlog zaključka o preimenovanju trga

PREDLAGATELJ: Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova

TOČKA 14.
Poslovno izvješće Uprave trgovačkog društva Razvojna agencija Zagreb - TPZ d.o.o. za razdoblje od 1. siječnja 2016. do 31. prosinca 2016. s financijskim izvještajima Društva zajedno s Izvješćem neovisnog revizora za godinu koja je završila 31. prosinca

2016.
PREDLAGATELJ: Uprava trgovačkog društva Razvojna agencija Zagreb – TPZ d.o.o.

TOČKA 15.
Izvješće o provedbi mjera i aktivnosti "Akcijskog plana za sprječavanje vandalskog grafitiranja u Gradu Zagrebu"
PREDLAGATELJ: Gradonačelnik Grada Zagreba

TOČKA 16.
Izvješće o dodjeli Stipendije Grada Zagreba za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine za školsku i akademsku godinu 2016./2017.
PREDLAGATELJ: Povjerenstvo za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine

TOČKA 17.
Izvještaj o djelovanju Zaklade "Zajednički put" 2009. - 2016.
PREDLAGATELJ: Upraviteljica Zaklade "Zajednički put"

TOČKA 18.
Davanje suglasnosti na Statut Centra za rehabilitaciju SILVER
PREDLAGATELJ: Upravno vijeće Centra za rehabilitaciju SILVER

TOČKA 19.
a) Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad Konferencijom "Asistivna tehnologija i komunikAACija"
PREDLAGATELJ: Odbor za javna priznanja
b) Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad Međunarodnim znanstvenim simpozijem Vojska Bezgrešne i masonerija
PREDLAGATELJ: Odbor za javna priznanja
c) Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad obilježavanjem Međunarodnog dana gluhih
PREDLAGATELJ: Odbor za javna priznanja
d) Prijedlog zaključka o stavljanju izvan snage Zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad akcijom Kvartovska kuhača
PREDLAGATELJ: Odbor za javna priznanja

TOČKA 20.
Prijedlog zaključka o dopuni Zaključka o izboru predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba
PREDLAGATELJ: Odbor za izbor i imenovanja

TOČKA 21.
Prijedlog zaključka o imenovanju predsjednika i članova Savjeta za socijalnu skrb
PREDLAGATELJ: Odbor za izbor i imenovanja

TOČKA 22.
a) Prijedlog zaključka o poništenju Poziva za isticanje kandidatura za izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih Grada Zagreba b) Prijedlog teksta Javnog poziva za isticanje kandidatura za izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih Grada Zagreba i obrasca Prijavnice za isticanje kandidature za članove i zamjenike članova Savjeta mladih Grada Zagreba
PREDLAGATELJ: Odbor za izbor i imenovanja

TOČKA 23.
a) Prijedlog zaključka o izboru člana i imenovanju triju članova Odbora za branitelje b) Prijedlog zaključka o imenovanju člana Odbora za javna priznanja

U isto vrijeme na sjednici Vlade RH raspravljat će se o ploči HOS-a u Jasenovcu. 

Marinko Jurasić Plenković je Zdravka Marića ponizio zbog ‘pedagoškog utjecaja’ građana na vlast Milan Bandić Uoči Skupštine Neki bandićevci ne žele da se preimenuje Trg maršala Tita Jadranka Kosor Potraga za rješenjem Perica, Aralica i Tuđman protiv uklanjanja HOS-ove ploče, za J. Kosor to je provokacija
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • Brandfackel2:

    Molim vas da objavite slike i ponašanje Rade Borić da djeca vide kakva je tzv. prorogresivna i napredna ljkevica u Zagrebu. Purgeri sa Kozare...

  • alf:

    Drugarica Svaljak trazi odgodu I moguci referendum. Nije niti dosao na taj trg putem volje gradjana, nego su ga stavili nasilno.

  • drugPlenky:

    Nedaju bravara ubojicu i nakon toliko godina još imaju strah u kostima