Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
domaćice "na zahtjev"

Traže od nas čak i da im kuhamo fino kao svekrva, a doma nemaju ni zrno soli

02.02.2016., Zagreb - Zeljka Maras pokrenula je biznis
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
17.02.2016.
u 15:59

Dvije poduzetnice pokrenule različite poslove pa “kupcima” pripremaju obrok, idu po namirnice ili urede stan. I ide im dobro

“Sve stignem, ali da barem jedan dan ne moram kuhati.” Misao je to koja prođe kroz glavu većini domaćica koje se tu i tamo žele odmoriti od štednjaka. Mnogo je i onih koje zbog užurbanog stila života i ne stignu kuhati pa im preostaje tek brza prehrana. Ili – unajmljene domaćice.

One, naime, odlaze u kupnju, kuhaju i čiste, a kada se njihovi klijenti vrate s posla, na stolu ih čeka gotov ručak i uredna kuhinja. Unajmljene domaćice novost su u Zagrebu gdje su se u zadnjih nekoliko mjeseci otvorila čak dva takva servisa – “Jedem doma” i “Rent-a-domaćica“.

Treba još radnica

– Usluga je namijenjena onima koji si inače ne mogu priuštiti stalnu pomoć u kući, ali bi im ponekad odlično došao gotov ručak – objašnjava Anita Majoli čija je tvrtka Rent-a-kućanica počela raditi u siječnju. U njoj su zaposlene dvije domaćice koje, osim za kuhanje, mogu biti unajmljene i za čišćenje ili dostavu. Cijena je određena prema satu koji stoji 60, 50, 45 ili 40 kuna, ovisno o tome koliko se sati rada “kupi”. Tako je, primjerice, najniža cijena za paket od 20 sati koji se može iskoristiti u mjesec dana.

Ipak, kako kaže vlasnica, klijenti moraju biti realni koliko se posla može obaviti u sat vremena, a radnice se ne smije izrabljivati.

– Na ideju sam došla kada sam morala organizirati obiteljsko okupljanje. U tom mi je trenutku trebala pomoć i nisam znala kome se obratiti. Postoji dosta servisa za čišćenje, ali ne i mogućnost unajmljivanja domaćice koja, u principu, radi sve što je potrebno – objasnila je Anita Majoli koja trenutačno traži još dvije djelatnice s obzirom na to da su prve reakcije na servis odlične. Dvije domaćice rade i u servisu “Jedem doma” koji je prije tri mjeseca pokrenula Željka Maras.

– Naš je servis fokusiran samo na kuhanje, a imamo nekoliko paketa, poput kuhanja radnim danom ili vikendom te pripreme rođendanskih ručkova ili primanja za goste – objašnjava Željka Maras i napominje kako nije cilj pripremiti restoransku hranu, nego domaće recepte. Upravo zato zaposlenice nisu profesionalne kuharice nego domaćice s “dugogodišnjim stažem“. A najtraženija su upravo klasična jela poput sarme, raznih variva, pečenog mesa i krumpira, juha...

– Čim sam vidjela oglas, oduševila sam se idejom, dala sam otkaz na prijašnjem poslu te počela raditi. Iako sam po struci cvjećarka, oduvijek volim kuhati i uživam u poslu – rekla je Ivana Sonarić koja s kolegicom Arnelom Arland radi u servisu “Jedem doma“.

Ispunjavaju osobne želje

– Bilo je i neobičnih zahtjeva pa je tako klijentica tražila pripremu gulaša kakav priprema njezina svekrva iako nije znala o kakvom se točno radi. Jedva smo shvatili što želi – prepričava Željka Maras u čijem servisu cijena usluga ovisi o jelu, odnosno za koliko se dana priprema i za koliko osoba, a varira od 150 kuna naviše.

Domaćice u oba servisa prvo obavljaju kupnju, a zatim odlaze klijentima čije su kuhinje ponekad opremljene, ali nekad u njima nema ni soli. Klijent sam bira vrijeme kuhanja, a s obzirom na to da je usluga personalizirana, svakog se pita što i kako voli jesti te čije marke proizvoda preferira u kupnji. U oba se servisa klijentu predočuje račun iz kupnje koji također treba platiti. A za one bez inspiracije, oba servisa imaju i menije s ponudom jela.

Komentara 8

CV
cvijece
18:49 17.02.2016.

Mislim da je to usluga samo za dobrostojeće. Kako bilo ideja je odlična.

Avatar ankabutorac
ankabutorac
16:59 18.02.2016.

Dobra ideja, al si nemrem zamisliti da mi se neko muva po kuhinji....to je moje carstvo...

TH
than
01:12 18.02.2016.

Boze mili, pa zena mi radi 12 sati za 200njak kuna dnevno i to brise dupeta i ostalo kao njegovateljica... Ovo ispada super... Zna i kuhati... Sa time da njegovateljica ima beneficirani staz u skandinavskim drzavama i dobru placu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije