Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezime aktualnog sata

Tomašević: 'Kamere za otpad ispituje Agencija za zaštitu osobnih podataka'

20. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba
Sanjin Strukic/PIXSELL
16.06.2023.
u 07:45

Gradsku su vlast na Skupštini prozivali za netransparentnost, Tomašević obećao objaviti i izvještaj o videonadzoru komunalnog redarstva

Apel da bi Grad trebao biti transparentniji i redovitije odgovarati na pitanja Zagrepčana i medija na aktualni je sat stigao od čak nekoliko zastupnika na jučerašnjem zasjedanju Skupštine. Naime, SDP-ov zastupnik Renato Petek konstatirao je kako vladajući nisu ispunili predizborno obećanje da će biti otvoreni u informiranju javnosti, kao i da brojni upiti poslani na njihovu adresu ostaju neodgovoreni, a slična je situacija, dodao je, i s prijedlozima.

Napomenuo je i kako su tek prije nekoliko dana objavljeni podaci vezani uz takozvani "mali Manhattan", odnosno projekt gradnje Jarun Panorame te kako je to samo jedan od primjera slabe komunikacije Grada. A primjer netransparentnosti, kako ga je opisao, istaknuo je i nezavisni skupštinar Trpimir Goluža, a riječ je o izdavanju građevinske dozvole za gradnju stanova na spoju Grškovićeve i Rockefellerove.

Poručio je kako je tim projektom devastirana zelena površina, unatoč negodovanju tamošnjih stanovnika, te dodao kako se u posljednje dvije godine informacije o projektima u Zagrebu, neovisno o njihovoj veličini i važnosti, daju na kapaljku. Gradonačelnik Tomislav Tomašević ustvrdio je pak kako prema svim parametrima, uključujući interes medija, ima više upita prema Gradu, a udvostručio se i broj odgovora.

– Prvi put je u našem mandatu proračun javno dostupan na ovoj razini, što pokazuje koliko smo transparentni. Stalno se aludira na to da smo Milan Bandić i ja slični, a nas dvojica smo miljama svjetlosnih godina udaljeni. Prozivate mene umjesto onih koji su godinama bili uzrokom brojnih problema u Zagrebu – rekao je Tomašević. A pitanje Jarun Panorame, projekta gradnje kompleksa četiriju zgrada koji je Skupština odobrila krajem travnja, povukao je i predsjednik skupštinskog kluba HDZ-a i HSLS-a Mario Župan.

– Troje pročelnika koje sam izabrao slažu se, prema ugovorima koji su potpisani, da mi kao Grad moramo ispunjavati svoje ugovorne obveze. Uzeli smo odvjetnike i tražili još jedno mišljenje da budemo potpuno sigurni da smo isključivo poštovali odredbe ugovora između nas i investitora – rekao je Tomašević.

HDZ-ov zastupnik Mislav Herman kazao je pak kako se gradsko komunalno redarstvo hvali da se s više od 500 kamera provjerava odvajaju li Zagrepčani otpad te dodao kako je upitno je li to u sladu s direktivama o zaštiti identiteta koje propisuje Europska unija. – Kamere se koriste u skladu sa zakonom i pravilima. Agencija za zaštitu osobnih podataka bila je u izvidnici u središnjici Komunalnog redarstva te se sada očekuje izvještaj koji ćemo objaviti – poručio je Tomašević. 


>>VIDEO: Udruga za zaštitu okoliša Resnik organizirala prosvjed ispred Skupštine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije