Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potrošili sve iz fonda solidarnosti

Tomašević i Bačić otvorili zagrebačku glazbenu školu: 'Pametno smo uložili novac'

Bačić i Tomašević
Foto: Dario Topić
1/6
13.06.2023.
u 10:45

Prije dva dana gradonačelnik je pohvalio HDZ-ovog ministra s kojim će danas biti na otvorenju. Nakon otvorenja održat će i redovnu konferenciju. Sve pratite uživo u nastavku teksta

Glazbena škola Blagoje Berse 75 godina nakon što je osnovana danas useljava u potpuno nov, odnosno cjelovito obnovljen prostor u Frankopanskoj 8. Otvorili su je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u društvu potpredjsednika Vlade i ministra graditeljstva Branka Bačića.

-Ovo je bilo jedno izuzetno teško gradilište s lošim prilazom, uskim kolnim ulazom, ali na kraju stigli smo do cilja. Vrijedilo je dočekati ovaj trenutak na mjestu ravnatelja zbog svakog "wow" tijekom obilaska škole- rekao je ravnatelj škole Mislav Defar. 

Tomašević je pak poručio kako mu je drago da danas s ministrom Bačićem zatvara prvo poglavlje zajedničke obnove Grada i države. Dodao je i kako ga je otvorenje podsjetilo na dane kada je svirao harmoniku u Glazbenoj školi Zlatko Baloković.

A harmoniku je u srednjoškolskim danima svirao i ministar Bačić koji je rekao kako se mogao i na lakši način organizirati Fond, ali se ipak išlo se na teži.

-Ova zgrada je i konstrukcijski ojačana i cjelovito obnovljena. Ovo je doista nova škola. Takvih škola do sada smo obnovili šest. Sanirano je stotinjak vrtića i škola.  Ovaj projekt koštao je 8.7 milijuna eura, od čega je Fond namirio 4 milijuna eura, a ostatak će se financirati iz NPOO- poručio je Bačić.

Dodao je i kako mu se čini da su jako dobro i pametno uložili novac iz Fondova te da sintagma Build Back Better sada ima smisla.Ovaj Fond solidarnosti nije bio zamišljen da se koristi na ovaj način. On je inače tu za hitne situacije i sanacije, mogli smo kao država pasti na tom ispitu, ali smo bilo uspješni, rekao je ministar te se zahvalio cijeloj građevinskoj operativi koja je omogućila da se ovakve obnove dogode.

-Proslijedit ćemo hrvatski primjer Europskoj komisiji da i u budućnosti ovakav model ako su u potrebi mogu koristiti i druge zemlje. O obnovi sredstvima iz državnog proračuna ne treba brinuti. Projekti neće stati zato što smo potrošili Fond solidarnosti, uvjeravam vas- kazao je Bačić.

Foto: Dario Topić

Gradu Zagrebu će u potpunom iznosu biti isplaćen novac za obnove škola iz NPOO-a, a to je 3.3 milijarde eura ukupno za obnovu javnih zgrada i infrastrukture.

-To vam je 10 Peljeških mostova. To je dobro, ali nije dovoljno jer je šteta još i puno veća i trebat će nam još vremena. Mnoge od ovih zgrada bile su u lošem stanju i bez potresa. Nastavit ćemo i s obnovom privatnih zgrada. Izmjenom regulative ubrzana je obnova. U Donjem gradu ide nabava za obnovu 12 višestambenih zgrada- rekao je Bačić. 


VEZANI ČLANCI:


Podsjetimo, Hrvatska je jučer, 21 dan prije roka iskoristila obje alokacije Fonda solidarnosti za zagrebački i petrinjski potres u iznosu od milijardu i tri milijuna eura. Prema podacima koje je premijer Andrej Plenković jučer objavio na Twitteru za saniranje posljedica zagrebačkog potresa alocirana su 684 milijuna eura dok je iskorišten 691 milijun eura, što čini 101 posto sredstava.  Za obnovu na području petrinjskog potresa alocirano je 319 milijuna eura a iskorišteno 412 milijuna eura što čini 129 posto.

O obnovi je Tomašević govorio i proteklog vikenda u intervju za N1. Govoreći o obnovi javnih zgrada, Tomašević kaže da je ona u ingerenciji grada i da je ponosan što je s 2 milijuna eura došao na 185 milijuna eura za obnovu javnih zgrada. Što se tiče obnove privatnih zgrada, Grad ih sufinancira s 20 posto.

 - Ministar Bačić je treći ministar graditeljstva otkako sam postao gradonačelnik. Stvari su se ubrzale, stvari idu. Jako sam nezadovljan, ali i ministar, gradnjom zamjenskih obiteljskih kuća. Izgrađenih je nula. Ministar Bačić je obećao da će biti do kraja godine pa ga držim za riječ - kazao je za N1 te dodao kako smatra da Bačić radi dobar posao i da je uspio ubrzati stvari na terenu.

VIDEO: Vatrogasci uklanjaju opasne dijelove pročelja u Preradovićevoj

 

 

 

 

Komentara 1

Avatar Senf
Senf
10:58 14.06.2023.

Izvrstan projekt. Tako nastaviti dalje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije