Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svađa u ćirilometodskoj

Žustra rasprava na Skupštini: 'Ma ti si seljačina'. 'Što ste tako osjetljivi'

Zagreb: Gradska skupština raspravlja o naplati odvoza otpada i statusu roditelja odgajatelja
Patrik Macek/PIXSELL
15.06.2023.
u 09:50

Stara Odluka vezana uz uklanjanje grafita zbog inflacije nije bila provediva, a Grad će prema novoj u svim dijelovima grada, ne samo u povijesnoj urbanoj cjelini kao dosad, osigurati 100-postotno financiranje uklanjanja grafita.

Planovi o izvršenju komunalnih aktivnosti u pojedinim gradskim četvrtima zauzimaju najveći dio današnjeg zasjedanja Gradske skupštine koje otpočinje u 9 sati. Na dnevnom redu 24. zasjedanja nalazi se i prijedlog skupštinara Renata Peteka i to na temu otpisa dugova ljudima koji su zbog dugova Gradu Zagrebu završili u blokadi i pod ovrhom. Prema njemu, otpis bi se odnosio na one koji zaključno s 31. ožujka ove godine duguju Gradu, a mjesečno zarađuju manje od 560 eura neto ako su samci ili manje od 400 po članu kućanstva.

Jedna od aktualnih točaka, o kojoj se posljednjih dana dosta pisalo u medijima je i Odluka o zaštiti građevina od grafita. Naime, stara zbog inflacije nije bila provediva, a Grad će prema njoj u svim dijelovima grada, ne samo u povijesnoj urbanoj cjelini kao dosad, osigurati 100-postotno financiranje uklanjanja grafita.


>>VEZANI ČLANCI:


"Nova odluka će osigurati jednostavniju proceduru i 100-postotno pokrivanje troškova uklanjanja grafita, a cijeli postupak nije uvjetovan cijenom koštanja pa ćemo u idućim mjesecima provesti planirano čišćenje Vodnikove ulice, a potom i sustavno oba Zelena vala", izjavio je Hini predsjednik Povjerenstva za zaštitu objekata od grafita Tihomir Milovac upitan zbog čega se zastalo s najavljivanim čišćenjem.  

>>TIJEK SKUPŠTINE MOŽETE PRATITI U NASTAVKU: 

9:45-  Nastavlja se zasjedanje s aktualnim satom. Zastupnica Dina Vasić (nestranačka) postavila je pitanje pročelniku Luki Jurošu. Konstatirala je da je u Sportskom savezu Zagreba donesena specifična odluka vezana uz stipendije za vrhunske sportaše kada je bivši tajnik već bio dao ostavku. 

-Odluka koja je donesena je donesena tako da su promijenjene razine financiranja stipendija. Vezano uz financiranje sporta, bili smo u kontaktu sa Savezom i zatražili smo prijedlog novog općeg akta za financiranje sportaša, što uključuje i stipendije. Nismo zaprimili taj prijedlog, a kada ga zaprimimo gradonačelnik će dobiti odgovarajući akt kojime će se to urediti- kazao je Juroš. 

Potpredsjednik Skupštine Mislav Herman (HDZ) kazao je kako se Komunalno redarstvo hvali načinom na koji provjeravaju, putem više od 500 kamera, kako građani odvajaju otpad. Herman je upitao je li Tomašević tražio mišljenje stručnjaka za zaštitu osobnih podataka vezano uz tu metodu. 

Tomašević je rekao da je kamere postavila bivša vlast te da se one koriste u skladu sa zakonom. Dodao je da je Agencija za zaštitu osobnih podataka bila u izvidnici u Centru komunalnog redarstva te da se očekuje njihov izvještaj. Herman je tražio dodatno pojašnjenje. 

-Kamere su postavljene za vrijeme vaše vlasti. Mi imamo neke druge standarde i možemo ih izdržati. Radimo sve prema pravilima i zakonu. Kada Agencija završi nadzor, mi ćemo objaviti to, a vjerujem da će i oni- rekao je Tomašević. 

Zastupnica Gordana Rusak (Stranka rada i solidarnosti) pitala je koji je vrtić Tomašević otvorio, a da je prije svega riješio sve potrebne papire. Dvije godine mandata su prošle, dodala je, a nema niti jedan koji je aktualna vlast cjelovito otvorila. 

Tomašević je upitao pak koje vrtiće je bivša vlast otvorila pri čemu je dobio pljesak iz dvorane. Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika, rekla je kako ciklusi izgradnje traju. 

-Očekivala sam takav odgovor jer ne možete iskreno reći da je broj takvih vrtića nula. Vaše izvješće govori o tome da ste otvorili u godini dana 15 vrtića, a Bandić je u mjesec dana otvorio 11- rekla je Rusak. 

Martu Kiš (Zagreb je naš!) zanimalo je kakvi su rezultati fakultativnih predmeta ŠIZ (Škola i zajednica) i ZAG u kojem sudjeluju srednjoškolci.

Danijela Dolenec kazala je kako su skupine učenika srednji škola uspješno detektirali probleme i predstavile projekte jučer u Gradskoj skupštini te dodala kako se nada da će se iduće godine uključiti još više učenika. 

Trpimir Goluža (nestranački) konstatirao je da se aktualni sat u posljednje dvije godine aktualni sat pretvorio u sat demagogije. 

-Danas smo svjedočili tome da se i nije poštivao poslovnik Skupštine. Vi kao vlast niste ni transparentni ni odgovorni. Zašto vi, neovisno o veličini projekta, selektivno dajete informacije javnosti? To nije transparentno ni odgovorno- ustvrdio je Goluža i dodao da je na spoju Grškovićeve i Rockefellerove ulica izdana građevinska dozvola da se izgradi stambeni objekt pri čemu je uzurpirana zelena površina. Ljudi su, rekao je, nezadovoljni tom situacijom.

-Korlaet je primio s tim ljudima. Radi se o projektu iz 2013. godine i već vidim da ćete me za to kriviti. Lakše je tako, kriviti me za probleme koje je inicirala bivša vlast- rekao je Tomašević. 

Zastupnica Ana Profeta (Zagreb je naš!) postavila je pitanje vezano za projekt Paromlin i rušenje derutnog zdanja. Društveno-kulturni centar najveća je kapitalna investicija aktualne vlasti, rekla je Dolenec. 

-S obzirom na stratešku važnost ovog projekta, Grad je pokrenu projekt rušenja nekoliko zgrada, na Paromlinska 15 i 17. U postupku smo javne nabave za izvođača jer nam je u interesu potaknuti privatnika da sam ruši, ako ne, to ćemo mi napraviti- rekla je Dolenec. 

Zastupnik Ivica Lovrić (nestranački) pitao je zašto su preskočene dvije zakonske procedure vezane uz rekonstrukciju stadiona u Kranjčevićevoj. 

-S obzirom na to da je to rekonstrukcija, ne treba se čekati UPU, kao ni čekati projekt. Poštovana su pravila- rekao je Tomašević. Za vrijeme odgovora gradonačelnika Lovrić je dobio dvije opomene.

09:20-Krenuo je aktualni sat na kojemu je prvo pitanje postavila Marija Brajdić Vuković (Zagreb je naš!),a vezano uz dovršetak radova obnove na Osnovnoj školi Bukovac. 

-Radi se o velikoj kapitalnoj investiciji i za nju, nažalost, neće biti retroaktivnog financiranja iz NPOO-a za škole, koji još uvijek nije izašao- odgovorio je gradonačelnik Tomislav Tomašević. Dogradonačelnik Luka Korlaet dodao je da je u interesu da se škola otvori početkom nove školske godine, dakle, u rujnu. 

Skupštinar Renato Petek (SDP) apelirao je na to da nema veće transparentnosti i otvorenosti Grada kada je riječ o informiranju Zagrepčana. Kazao je da građani ne dobivaju odgovore na svoje upite i prijedloge, iako je Tomašević to, kako tvrdi SDP-ov zastupnik, obećao u svom predizbornom programu. 

Tomašević je na to rekao da je proračun Zagreba predstavljen na četvrtoj razini, što kako tvrdi, do sada nikada nije bilo tako, te dodao da je po svim parametrima, uključujući i upite medija, ima više upita prema Gradu, a udvostručio se i broj odgovora. 


>>VEZANI ČLANCI: 


-Vi stalno aludirate na to da smo Bandić i ja slični, a nas dvojica smo miljama svjetlosnih godina daleko. Prozivate mene, kao koalicijski partner, umjesto da prozivate one koji su uzrok brojnih problema ovom Gradu- rekao je Tomašević. 

Petek je dometnuo kako su tek jučer objavljeni podaci vezani uz takozvani "mali Manhattan", odnosno projekt izgradnje Jarun Panorame te da je to samo jedan od primjera slabe komunikacije između grada i javnosti. 

Mario Župan (HDZ) pitao je pitanje vezano uz Jarunsku Panoramu, projekt iz 2008. godine, a Župana je zanimalo tko je vanjski odvjetnički ured koje je Grad angažirao prilikom davanja mišljenja vezano uz projekt te koliko su koštale njihove usluge. Tomašević je odgovorio kako je HDZ glasao da se proda zemljište Grada aktualnom investitoru. 

-Novi pročelnici koje sam ja izabrao, a to su Željko Matijašec, Martina Jurišić i Stanko Kordić koje sam ja birao se slažu, prema ugovorima koji su potpisani, da mi kao Grad moramo ispunajvati svoje ugovorne obveze. Uzeli smo čak i odvjetnike i tražili još jedno mišljenje da budemo potpuno sigurni da jedino što smo radili jest poštovali odredbe ugovora- rekao je Tomašević. 

Župan je tražio dodatno objašnjenje, pri čemu su skupštinari upadali u riječ, a Županu je u jednom trenutku prekipjelo pa je zastupniku Teodoru Celakoskom iz Zagreb je naš! rekao da je seljačina nakon čega je dobio opomenu. Skupština je prekinuta s desetak minuta pauze. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije