Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Testiranje inteligencije: Visok IQ ne pomaže kod zapošljavanja

mensa-txt.jpg
import
26.10.2008.
u 22:59

Od 170 kandidata koji su u subotu bili na testiranju inteligencije u organizaciji Hrvatske Mense (Međunarodna udruga iznimno inteligentnih pojedinaca) čak ih je 20 posto zadovoljilo. U svijetu na takvim testiranjima prolazi otprilike dva posto prijavljenih.

Koliko sam glup
No, da ne bilo zabune, u dvorani Gradske četvrti Trešnjevka ipak nije bio reprezentativan uzorak kandidata na osnovi kojeg bi se moglo zaključiti da je riječ o genetskoj nadmoći Zagrepčana u odnosu na ostatak svijeta. Doduše, na subotnje su se testiranje za Mensu prijavili uglavnom ljudi s iznadprosječnim kvocijentom inteligencije, taj je prosjek na ovom uzorku bio – okruglih 100.

Na testiranje su mogli doći svi stariji od 14 godina, a kandidati su u prosjeku imali 25 godina. Najviše je bilo studenata, ali se moglo sresti i nekoliko zrelijih ljudi.

Nastavnica iz jedne zagrebačke osnovne škole na pitanje zašto se prijavila na testiranje inteligencije odgovorila je pomalo šaljivo: “Možemo to nazvati krizom srednjih godina”.

Maturant je na isto naše pitanje iskreno odgovorio: “Da vidim koliko sam glup”.

Njegov je vršnjak bio nešto konkretniji:

“Nadam se da ću postati član Mense i da će mi to pomoći kod zapošljavanja”.

Psihologinja Valerija Plaćko kaže da kod nas poslodavci nemaju običaj tražiti od budućih zaposlenika polaganje testa inteligencije.

Za političare nije važno
Našem sugovorniku tek je 18 godina, a kad se bude zapošljavao, stvari će se valjda promijeniti nabolje i kod nas. Zanimalo nas je bi li trebalo testirati i inteligenciju naših političara, na što nam je psihologinja V. Plaćko odgovorila vrlo diplomatski, da ne zna, ali da se političari ne zapošljavaju, već biraju na izborima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije