Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat taksista

Taksisti su u "ratu", a od jeseni dijelit će stajališta!

'07.07.2011., Zracna luka Zagreb, Aerodrom Pleso, Zagreb - Taksist Taxi-Cammeo dobio je batine od drugog Taxista.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/5
14.07.2011.
u 22:35

Izguravanje s ceste, napad palicom i sukob u zračnoj luci Pleso, neki su od incidenata u zadnjih nekoliko tjedana, no 'stari' i 'novi' taksisti morat će surađivati

Ove jeseni svi taksisti koji imaju dozvolu za prometovanje u Zagrebu moći će koristi taksi-stajališta.

– Kakva je to novost? To su mogli i do sada – čudom su se čudili u Udruženju Radio taksi Zagreba koji su sve do dolaska konkurencije uživali taj "privilegij".

Prijavljeno deset napada

Cammeovi su vozači, s prvim vožnjama na zagrebačkim ulicama, stajališta izbjegavali u širokom luku, jer upravo su ona bila, tvrde "novi taksisti" centar verbalnih ili pak fizičkih napada.

– Mi radimo kako je odredila Skupština, ali jednostavno nećemo dopustiti da netko opstruira naš rad. Evo vam primjera koji su uslikali čak i novinari da Cammeovi vozači parkiraju na pješačkom prijelazu. To nikome nije dopušteno – ljutit je Emir Pašalić, glasnogovornik Radio taksija Zagreb. Siguran je, kaže, da na jesen problema s korištenjem stajališta neće biti, jer ih zakonski ne smije biti.

– Smatram da su svi ovi sukobi izmišljotina. Novinari to potenciraju – Pašalićeva je teorija. Cammeovi pak taksisti policiji su prijavili deset težih napada u kojima su se čak koristile, po navodima vozača, bejzbolske palice, kamenje, a nije se libilo ni filmskih izguravanja s ceste. Hoće li mogućnost korištenja taksi-stajališta stvoriti nove sukobe među taksistima – i u Udruženju Radio taksija i u Cammeu su negirali i napokon se, koliko paralelno prometuju na ulicama, složili barem oko jedne stvari.

S odlaskom ljeta, doznajemo, djelatnici Gradskog ureda za komunalne poslove i promet počet će se "baviti podizanjem kvalitete taksi-usluge u gradu" te provođenjem svih stavki odluke o autotaksi-prijevozu. Kako će se podići kvaliteta još nije točno definirano niti odlučeno, bit će, nagađa se, tamo negdje oko rujna.

Pretpostavlja se kako će nove dozvole dobiti novi prijevoznici koji nisu dio Udruženja Radio taksija Zagreb.

– Vjerujem da će se na javni poziv prijavljivati ljudi koji su dosad bili naši članovi, ali i novi interesenti – služben je bio Emir Pašalić. Upravo najavljene nove dozvole dodatni su razlog zbog kojeg će se morati svim prijevoznicima omogućiti korištenje taksi stajališta.

Odluka će se provesti

Naime, stajališta su u vlasništvu Grada pa nema pravnih razloga koji bi spriječili provođenje odluke, a taksisti Gradu pak plaćaju naknadu čiji se dio odnosi na pravo korištenja stajališta.

U Gradu su svjesni da se ne poštuju sve odredbe odluke o autotaksi-prijevozu, što se moglo čuti iz izvještaja o njezinom provođenju, što je Mijo Bezer iz Ureda za promet podnio Skupštini. On je ondje kao jednu od stavki koje se ne provodi naveo ravnopravno korištenje taksi stajališta.

Iako Pašalić tvrdi da su napadi novinarska izmišljotina i želja za tendencioznošću, činjenica je da su stajališta, pogotovo ona na kolodvorima, "opasna" za pojedine taksiste.

Ključne riječi

Komentara 22

ZE
zeitgeist.
23:03 14.07.2011.

Vozim se redovito taxijima na 4 kontinenta i nisam primijetio nigdje taxy stajališta. Možda nisam obračao pažnju, ali se stvarno ne sjećam da sam ih negdje vidio.

KA
kalahan
23:11 14.07.2011.

onda mogu zajedno igrati šah, barem buju stari u nečem pobjedili, ili???

IB
Ibra22
22:55 14.07.2011.

Da vidimo tko parkira na zebri? RTZ http://imageshack.us/photo/my-images/837/12072011886.jpg/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije