Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snimke iz zraka

Svima na ZG špici zastao je dah: Pogledajte kako je izgledalo skidanje kupole od 6 tona s pravoslavne crkve

Foto: Slaven Branislav Babić/PIXSELL
1/12
16.01.2023.
u 14:12

Nakon uspješnog uklanjanja sličnih tornjeva s bazilike u Palmotićevoj ulici - ovo je drugi tako zahtjevan zahvat u Zagrebu u sklopu obnove nakon potresa.

S vrha tornja pravoslavne Crkve Preobraženja Gospodnjeg na zagrebačkom Cvjetnom trgu velikim je kranom prošloga petka skinuta bakrena kupola, visoka 9 metara, a teška oko 6 tona. Njezina je statita znatno narušena dotrajalom konstrukcijom i potresima, što je ugrozilo crkvu, ali i okolne objekte

Nakon uspješnog uklanjanja sličnih tornjeva s bazilike u Palmotićevoj ulici - ovo je drugi tako zahtjevan zahvat u Zagrebu u sklopu obnove nakon potresa.

Dojmljiv je prizor uklanjanje kape zvonika koji se nakon potresa nagnuo za gotovo 14 centimetara u smjeru jugoistoka. U slučaju kakvog novog potresa ozbiljno bi zaprijetio sigurnosti građana, a i sama je crkva u potresu vrlo oštećena.

Fotoreporter Pixsella Slaven Branislav Babić cijelu je akciju zabilježio iz zraka, a u fotogaleriji ispod pogledajte kako je to izgledalo.

1/12

Komentara 4

SP
Stari panj
20:31 16.01.2023.

Tko je platio radove? Pjevač one naše pesme o sjaju na Dinari?

Avatar spremno zidam
spremno zidam
14:46 16.01.2023.

Je, i meni je zastao dah jer sam se nadao da ce im puknuti sajla pa da im se kupola razbije na milijun komada i da je vise nikad ne vrate.

LA
lajh1985
14:53 16.01.2023.

Za ovo susedi imaju para za uredit, a nase blago katedralu se nema para

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije