Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smokeraj

Svima cure sline na naša rebarca i bunceke, a hit je Totalna svinjarija

Otvoren Smokeraj
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/6
24.10.2018.
u 10:32

U Žerjavićevoj 19 otvoren prvi lokal u Hrvatskoj u kojemu se može jesti dimljeno meso iz smokera, peći u kojoj se meso satima dimi i peče na niskim temperaturama

Tek je tjedan dana prošlo otkako se na zelenom valu, u Žerjavićevoj 19, otvorio “Smokeraj”, no u kuhinji se radi punom parom jer svi žele probati njihova rebarca, trganu svinjetinu, bunceke i burgere. Prvi je to lokal u Hrvatskoj u kojemu se može jesti dimljeno meso iz smokera. Riječ je o pećima u kojima se meso satima dimi i peče na niskim temperaturama, a rezultat su sočne, meke delicije koje se tope u ustima.

Isključivo s domaćih OPG-ova

Smokere kod nas sa svojom tvrtkom BarBaQ dizajnira i proizvodi Mojmir Žuvela, koji s glavnim kuharom Marijem Belančićem u “Smokeraju” priprema, kako kaže, “hrvatsku spizu na američki način”.

– Naša zemlja ima golemo bogatstvo kuhinje i odlučili smo to iskoristiti. Nismo htjeli kopirati Amerikance jer imamo toliko toga što je domaće, a puno bolje. Koristimo isključivo meso s naših OPG-ova, koje je bogatije, s manje šećera i umjetnih svojstava, a pripremamo ga nešto manje začinjenog nego što je u Americi. Za prilog radimo stvari koje su kod nas popularne, poput kiseloga zelja i restanoga krumpira – objašnjava Žuvela.

A osim burgera od stopostotne govedine i sendviča od svinjetine, govedine i piletine, koji stoje između 38 i 46 kuna, mogu se probati i rebarca za 68 kuna, BBQ plata nazvana Totalna svinjarija koja uključuje rebarca, BBQ porchettu i trganu svinjetinu za 150 te velika Smokeraj plata za 300 kuna. Kako mesu u smokeru treba katkada i do 15 sati za pripremu, obično se radi dan prije, preko noći drži u toplom kako ne bi izgubilo sočnost i prije posluživanja još jednom glazira u smokeru.

Traje i 15 sati, ali je vrhunski

– Ovakav način pripreme traži vremena, ali na kraju ispadne vrhunski – ističe Žuvela koji se s mesom u smokerima upoznao u Kanadi i SAD-u, gdje je živio i radio. Po struci je diplomirani ekonomist, no postao je picajol, radio po cijelom svijetu te imao dva restorana i pizzeriju prije nego što se odlučio potpuno posvetiti dimljenom mesu.

– Prvo sam htio napraviti smoker za ribu, ali ipak sam odabrao meso jer ima potencijala za doradu i može se pripremiti na bezbroj načina – objašnjava Žuvela.

Pogledajte i video: Testirali smo pizza cutove u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
10:54 24.10.2018.

totalno smece, unistavanje namirnice iz obijesti i preseravanja

MA
maltez
10:44 24.10.2018.

Smeće američkog podrijetla.

MA
maltez
10:44 24.10.2018.

Smeće američkog podrijetla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije