Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za stolom sa slavnim piscem

Dan Brown guštao u kovaču sa školjkama: Jela su vam čudesna

Dan Brown
Foto: Siniša Mazulović/V.B.Z.
1/3
06.07.2018.
u 21:17

Kulinarska priča koja se protezala od Istre do južne Dalmacije počela je našom “malom Champagneom”, a finale je začinio brački prošek

Čime impresionirati čovjeka koji je obišao svijet i priuštio si svako jelo i piće koje je poželio? To se pitanje postavilo kada je prije desetak dana V.B.Z., hrvatski izdavač bestselera Dana Browna, javio da najprodavaniji svjetski autor 21. stoljeća dolazi u Zagreb.

Više od 200 milijuna prodanih knjiga svrstalo ga je među najimućnije i najutjecajnije osobe, pa je mogućnost da se takvome autoritetu ispripovijeda priča o hrvatskoj gastronomiji prigoda kakva se ne pruža često. Nakon podrobnih konzultacija odabran je “Dubravkin put”; učinak nagle promjene ugođaja od gradske vreve do smirujućeg šumskog okoliša nikoga ne ostavlja ravnodušnim, osobito kada dolazi prvi put.

Omiljena riba

Već sam bio ovdje – šokirao nas je Brown na ulasku u restoran. Nemoguće, pomislili smo, prvi je put u Hrvatskoj. Ipak, njegova mašta nije nadvladala činjenice. U američkom veleposlanstvu predložili su mu da večer uoči ručka s izdavačima posjeti, kako su mu rekli, vrlo osobit restoran, upravo “Dubravkin put”.

Izvorna je Brownova zamisao bila posjetiti Zagreb nezamijećeno kako bi se posvetio svojoj drugoj velikoj vokaciji: glazbi.

Brown je skladatelj, neke je svoje zamisli odlučio ostvariti sa zagrebačkim filharmoničarima. No, koncept nezamijećenosti pokazao se nemogućom misijom, zaskočili su ga sa svih strana. Brown je vrlo jednostavna osoba, iako je oko njega ipak sve komplicirano, pa svojom neposrednošću olakšava život ljudima u pratnji.

Foto: Filip Kos/PIXSELL/Ilustracija

– Ne brinite se, sinoć sam ovdje izvrsno jeo, veselim se novim jelima – uzvratio je na zbunjenost zbog činjenice da je iznenađenje izostalo.

Koncept modernog hrvatskog objeda temeljio se na ideji nevjerojatne gastronomske raznolikosti naših regija, od aperitiva do deserta. Priču smo započeli s Plešivičkim vinogorjem, našom “malom Champagneom” s obzirom na to da je Hrvatska kao prvorazredna enogastrodestinacija bio još jedan lajtmotiv.

Slijed jela, pak, bio je primjer ljetne epizode, mediteranska kuhinja u hrvatskom jadranskom izdanju, od Istre do južne Dalmacije: fritule s kvarnerskim škampima, hladno predjelo od rakovica, varijacije na temu morskih rižota, kovač u umaku od školjaka.

– Kovač mi je omiljena riba, ovo je najbolje izdanje koje sam kušao – nije Brown štedio komplimente šefu kuhinje Vedranu Petranoviću, obožavatelju Danovih romana. Posebno ga je zadivio čips od sipina crnila.

Foto: Siniša Mazulović/V.B.Z.

Neočekivana fuzija

Voditelj Marin Čale uživao je predstavljajući vrhunce naše vinske scene, s bračkim prošekom u finalu, uz slastičarsko iznenađenje, čokoladnu rapsodiju sa sorbetom od gusje jetre.

Čudesno – bile su prve Danove impresije o modernoj gastronomiji inspiriranoj našim nasljeđem.

– Nisam očekivao ovako složenu priču, novu vrstu kulinarske fuzije. Očekivao sam jednostavna, priprosta jela temeljena najvećim dijelom na mesu. Takvo bogatstvo utjecaja u vrlo suptilnoj interpretaciji pravi je doživljaj – zaključio je Brown.

– Smijemo li vas iskoristiti u globalnoj promidžbi naše gastronomije – upitao sam ga na rastanku.

– Iskoristite moje ocjene kako vam najviše odgovara – poručio je razdragani pisac.

Deset zdravih alternativa vašoj omiljenoj brzoj hrani

Dan Brown
1/11

 

Komentara 3

QU
quovadis
16:59 08.07.2018.

Vi i dalje gostite strance dok Vam stanovnisto krepava od gladi...

KL
klasika
07:27 07.07.2018.

Počašćeni smo tvojim posjetom g. Brown. Uživajte u svemu što valja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije