Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjetitelji oduševljeni

Svi su ludi za sarmom i misnim vinom koji se nude 'Kod fratara'

Franjevci Župe svetog Antuna Padovanskoga imaju svoju kućicu na Zrinjevcu
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/22
13.12.2018.
u 09:30

Franjevci sa Svetog Duha koji su nedavno podijelili šleper pizza imaju adventsku kućicu na Zrinjevcu i prikupljaju novac za pučku kuhinju

Kad su prvi put došli do adventske kućice na Zrinjevcu nazvane “Kod fratara – kaže volonter Joza Mijatović, mnogi su posjetitelji isprva mislili da je riječ o nekom marketinškom triku. No, kada su saznali da štand zaista vode franjevci i volonteri iz župe Svetog Antuna Padovanskog, kao i da ti isti fratri ujedno vode pučku kuhinju na Svetom Duhu, svi su pohrlili probati njihovu samostansku sarmu, grah s kobasicama i pogačice.

Za dva sata ode lonac

“Pojedi dobro jelo i učini dobro djelo!” slogan je humanitarne akcije koju su pokrenuli franjevci konventualci sa Svetog Duha, koji pučku kuhinju vode od 1995. Nedavno su oduševili javnost kad su podijelili cijeli šleper pizza koji su dobili kao donaciju, a te su velike količine nadmašile potrebe pučke kuhinje.

Njezinu je financiranju namijenjen i sav prihod od prodaje na Adventu, no nije samo dobro djelo razlog zbog kojega svi posjećuju kućicu “Kod fratara”. Njihova je samostanska sarma toliko popularna da, kaže fra Vladimir Vidović, veliki lonac “ode” u samo dva sata.

– Sarme mota naša glavna kuharica Željka u pučkoj kuhinji, a volonteri ih donose na Zrinjevac. Toliko su tražene da ih gospođa Željka mora raditi po cijele dane, čak i subotom i nedjeljom – uz nemalo ponosa objašnjava fra Vladimir. Recept za sarmu, kaže, strogo je čuvana tajna, a prenosi se usmenom predajom još od najranijih dana samostana na Svetom Duhu. Tajni su načini i pripremanja samostanskog graha s kobasicom i buncekom, kao i samostanske pogačice.

Imaju na štandu i impresivnu ponudu likera i žestice, a većina dolazi direktno iz samostana. Tako kao “čašicu za razgovor” poslužuju samostansku šljivovicu, kao i liker od komorača, borovnice ili suhe šljive. Tu su i samostanska viljamovka te loza, a sve to, kaže fra Vidović, rade braća iz franjevačkog samostana na Cresu po receptu koji se koristi generacijama.

Kuhano je totalni hit

Ipak, apsolutni je hit, ističu volonteri, misno vino, koje se može probati kao kuhano ili jednostavno točeno.
– Svima je čudno kad čuju da je to misno vino, no čim ga probaju, ne samo da se oduševe već se i vraćaju na još jednu rundu – kroz smijeh će Joza.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Fra Vladimir i njegovi volonteri priznaju da su, otkad su otvorili štand, dobili veliku podršku javnosti u duhovnom, ali i materijalnom smislu.

Posjetitelji zagrebačkoga Adventa, ističu, često prilaze i hvale njihov trud, pitajući kako oni, osim kupnjom hrane u kućici, mogu pomoći pučkoj kuhinji. Tako je jednom prilikom, napominje Mijatović, jedan gospodin naišao i u ruke im dao veliku svotu novca.

– No, nije htio ništa naručiti, samo je brzo otišao – prepričava Joza.

>> Pogledajte video kada je kardinal Josip Bozanić bio u Jasenovcu

Ključne riječi

Komentara 5

AL
Alkana
10:26 13.12.2018.

Bravo, dragi franjevci! Da nema pučke kuhinje na Sv. Duhu zagrebački beskućnici i siromasi bi bili gladni!

NA
narcis660
11:17 13.12.2018.

Hvala vam od ♡.Da je bar više ljudi sa ovakim idejama život bi bio puno ljepši.Gesta hvale vrijedna .Jadna sirotinja.....

Avatar Cat
Cat
11:41 13.12.2018.

Bila jučer, vinčeko crno odlično, kifleki odlični, bravo za humanitarnu akciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije