Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Siromaštvo u Zagrebu

Mlade obitelji ne idu na godišnji. Nemaju ni za hranu ni režije...

Kopanje po smeću
Foto: ilustracija
Autor
Sandra Golemac
15.03.2014.
u 10:30

Nikada nisu bili na godišnjem odmoru. Ne mogu si to priuštiti. Supruga je slastičarka i ostala je bez posla prije dvije godine, pa se danas teže snalaze...

Nikada nisu bili na godišnjem odmoru. Ne mogu si to priuštiti. Supruga je slastičarka i ostala je bez posla prije dvije godine, pa se danas teže snalaze.

Zato im dobro dođe pomoć Caritasa Zagrebačke nadbiskupije preko kojeg godišnje dobiju paket hrane i higijenskih potrepština, a ponekad i karte za kazalište ili muzeje. Vesele se manjim stvarima. Supruga dolazi iz velike obitelji pa je uvijek, kaže, zamišljala da ima četvero djece, a suprug je htio petero. I to su zbrojili. Imaju devetoro djece. Žele podijeliti svoju priču, no zbog osjetljivosti teme, obitelj će ostati anonimna.

Teže zadnjih godina

- Radili smo, brinuli o cijeloj obitelji i uspijevali smo. Kada imate malo onda ste kreativni. Sva djeca idu normalno u školu i svakoga nešto drugo zanima, pa imamo i gimnastičarku i boksača i pjevače u zboru, jednoj kćeri idu jezici, drugi sin želi biti svećenik... No, u zadnjih je par godina sve teže jer je život skuplji i nesigurniji. U sekundi možeš ostati bez posla. Zbog toga smo morali zatražiti pomoć Caritasa Zagrebačke nadbiskupije - kazala je supruga.

I takvih je sudbina u Zagrebu sve više. Za razliku od podataka Gradskog ureda za socijalnu zaštitu koji ima brojke na godišnjoj razini i bilježi porast korisnika za 3,4 posto, Caritas Zagrebačke nadbiskupije, također, zaprima sve više korisnika i to - mladih!

Za obroke 26 milijuna kn

- U samo dva mjeseca evidentirano je čak 80 novih korisnika, većinom mlađe obitelji, koje ostaju bez zaposlenja, nemaju sredstva za platiti podstanarstvo, režije i ostalo osnovno za život svoje obitelji - istaknula je ravnateljica Caritasa, časna sestra Jelena Lončar, koja je prije nekoliko dana službeno otvorila prostor u Gajnicama gdje su smjestili odjeću i opremu za djecu, s obzirom da je sve veća potreba za takvom pomoći.

Grad Zagreb, naime, znatno je smanjio sufinanciranje mliječnog obroka, ručka i užine u školama za učenike čije su obitelji korisnici pomoći za uzdržavanje. Pa tako od 2010. godine do danas, Grad ulaže četiri milijuna kuna manje (s 30 milijuna sufinanciranje je spalo na 26 milijuna kuna, zbog čega se i broj djece koja imaju pravo na besplatan obrok smanjio za skoro šest tisuća.

Komentara 21

DU
Dudek
12:22 15.03.2014.

Na vlast su došli neradnici ,profiteri koji nas sistemacki uništavaju. Do prije par godina bili su samo u jednim cipelama i usranim gaćama. Das nitko ne pita se otkud imovina tako brzo stečena? Vika na srbe oni jesu ubijali ii mučili. Neka mi oroste svi pošteni srbi koi su branili svoj dom i nisu se pridružili balvanašima. Ovi naš (VAŠI ) nas polako uništavaju materijalno moralno i ? Linić štiti svoje prijatelje sramota . Skim si takv si. Plitička prostitucija!

AJ
ajmo
12:29 15.03.2014.

A Bandič zove dijecu na kobasice a ukida im na svakom koraku sve šta možre Socijaldemokrata hm.

TB
Toni broo
12:41 15.03.2014.

U drugi gradovima je još gora situacija, a vi se uhvatili Zagreba. Secirajte grad Rijeku ako se usudite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije