Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnik poručio:

Sve ćemo posaugati, ali ostanite doma, Jelačić-plac neće vam pobjeći

Snijeg u Zagrebu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/9
24.02.2018.
u 10:35

Gradonačelnik je na Facebooku proveo i anketu u kojoj je pitao “svoje sugrađane” jesu li zadovoljni čišćenjem ulica

Drvlje i kamenje sipali su proteklih godina Zagrepčani na Zimsku službu, a ove godine, sami kažu, na rad ralica nemaju apsolutno nikakvih zamjerki. Navrijeme i učinkovito, tako kažu, rade zimske ekipe, koje će, sudeći po prognozi, i za vikend biti na terenu 24 sata dnevno.

Ne žele scenarij iz 2013.

Da njima da “kuraže”, ali i sugrađanima poruči da će se bez brige moći kretati prometnicama, gradonačelnik Milan Bandić jučer je zoru dočekao na Žitnjaku, u stožeru Zimske službe, gdje je zaključio da Zagrepčani mirno mogu na posao jer se “delalo cijelu noć”.

– Čiste se ceste prvog i drugog reda. Kad prestane padati, sve moraju biti polizane i posaugane – rekao je Bandić i dodao kako iste takve moraju biti i tramvajske stanice, nogostupi te prilazi bolnicama i institucijama. S obzirom na to da bi temperature za vikend mogle pasti i ispod 15 Celzijevih stupnjeva, umirovljenicima je savjetovao da ne izlaze van “osim ako nemaju za obaviti nešto povijesno”.

– Najmudrija generacija Zagrepčana neka nazove svoje unuke, djecu, neka im pripreme nešto. Ništa se neće dogoditi ako tjedan dana ne dođu na Jelačić-plac, neće im on nikamo pobjeći – lokaciju glavnog gradskog trga ustvrdio je Bandić, a na svojoj stranici na Facebooku proveo je i anketu u kojoj je pitao “je li vaša ulica očišćena od snijega potpuno i brzo ili napola i sporo”. Onima koji su se izjasnili za drugi odgovor, dao je uputu da se jave mailom u Zimsku službu, a oni će brzo poslati ralicu. Gradonačelnik sve čini da se ne ponovi scenarij iz 2013., kada je 68 centimetara snijega potpuno iznenadilo i njega i Zimsku službu, kojoj je tad dva dana trebalo da prometnice očisti od snijega. Brinuti se, međutim, ne mora jer novih je pahulja jučer napadalo šest centimetara pa je snježni pokrivač u metropoli visok dvadesetak centimetara.

Sustav za poledicu

Da su se u Zimskoj službi dobro pripremili potvrđuje i to da su na cesti u svako doba dana i noći 264 ekipe, a osim čišćenjem, prometnice osiguravaju i posipanjem soli i sipine, kojih ukupno imaju oko 15 tisuća tona. U Zagrebu se brinu o 2589 kilometara prometnica. U nizinskom području cestovnu prohodnost osiguravaju u roku od pet sati od prestanka oborina, a u planinskom području u roku od osam sati. Svako vozilo opremljeno je GPS-om povezanim s centrom na Žitnjaku u kojem se u svakom trenutku vidi koja je ralica na kojoj poziciji u gradu, a taj je centar opremljen i sustavom za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku koji pomoću senzora na sedamnaest izabranih lokacija dojavljuje trenutačno stanje na cestama. Situacija sa snijegom u gradu toliko je, čini se, povoljna da je gradonačelnik Bandić jednu frezu čak poslao na ispomoć u Samobor da se lakše očiste tamošnji brdoviti dijelovi, na čemu su mu susjedi i zahvalili.      

Komentara 6

Avatar liquidsky
liquidsky
19:29 24.02.2018.

"Ostanite doma", tako svoje građane Zagreba savjetuje Veliki Voljeni Vođa. Građani znaju koliko je on brižan pa se to sigurno odnosi i na desetke tisuća zaposlenih u gradskom i holdinškom sustavu kojega Veliki Vođa ionako smatra i s njim raspolaže kao da je njegov privatni. Veliki Voljeni Vođa građane Zagreba očito smatra nižom vrstom jer bez njegovih savjeta oni bi se okupili na Jelačić placu i svi redom smrzli do smrti. Među njima bio bi i razmjeran udjel njegovih birača za koje je Veliki Voljeni Vođa, iako su logikom stvari i oni niža vrsta, stalno zabrinut. Njegovo je srce veliko. Njegovo iskustvo još veće. Nikada nitko tko je kročio Zemljom nema toliko srca i znanja. Pa ni o korištenju računala. "Gradonačelnik je na Facebooku proveo i anketu", tvrdi članak. Uz raštiku, grah, roštilj, milijarde gradske imovine i laži, Veliki Voljeni Vođa, tako bi javnost trebala vjerovati, koristi i računalo. Neki misle da to nije istina. Neki misle da u ime svojega Vođe to čine njegovi vjerni sluge, jer Vođa jedva zna pokrenuti napravu. Neka misle, oni su samo zanemariva biračka većina. Veliki Voljeni Apsolutni Vođa ionako vlada Zagrebom zahvaljujući Relativnosti. Ništa i nitko osim njega nije važan. Rijetki razumiju da su njegovi savjeti o ponašanju tijekom naleta vala mrzline neprocjenjiv poklon i pripadaju antologiji velikih misli homo sapiens-sapiensa. Bez Velikog Voljenog Vođe, Zagreb i njegovi stanovnici nestali bi s lica Zemlje. I to rijetki razumiju.

Avatar Vucibatina
Vucibatina
10:43 25.02.2018.

Posaugal ,pojel pahulje kakve bedastoće od Bandića ?

Avatar Niškorist
Niškorist
10:24 25.02.2018.

Širi centar je problem valjda se najeo snjega u centru ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije