Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16. izdanje

Subversive donosi 50 filmova, gledamo i laureate Berlinalea

storyeditor/2023-05-12/El_Eco_.jpg
Subversive Festival
13.05.2023.
u 09:00

Mnogi zasigurno neće propustiti ni "Mašinke" Carlosa Conceiçãoa, o mladim vojnicima u Angoli, ili pak "El Eco" Tatiane Huezo, o odrastanju u selu na sjeveru Meksika

"Od distopije do utopije: sve je još uvijek moguće" tema je 16. izdanja Subversive festivala, koji će sutra otvoriti dobitnik Zlatnog medvjeda "Na Adamantu: Nitko nije savršen" francuskog dokumentarista Nicolasa Philiberta. Projekcija priče o centru za skrb koji pluta pariškom Seinom u 20 je sati u Tuškancu, a 50 filmova u natjecateljskom i popratnom programu do 21. svibnja gledat će se i u Dokukinu KIC te u MSU.

Među njima su i animirana "Bajka" u kojoj Aleksander Sukorov prati razgovore Adolfa Hitlera, Benita Mussolinija, Josifa Staljina i Winstona Churchilla u čistilištu te gangsterska saga o policajcu koji se bori s prošlošću "Nakon plime" filipinskog sineasta Lava Diaza. Na repertoaru su i drama "R.M.N. Stanje nacije", koju potpisuje predstavnik rumunjskog novog vala Cristian Mungiu, "Trokatnica" korejskog autora Hong Sang-sooa, komedija "Ničiji junak" Alana Guiraudiea i švedski "Dućan" redateljice Ami-Ro Sköld.

Mnogi zasigurno neće propustiti ni "Mašinke" Carlosa Conceiçãoa, o mladim vojnicima u Angoli, ili pak "El Eco" Tatiane Huezo, o odrastanju u selu na sjeveru Meksika, koji je također na Berlinaleu osvojio nagradu za najbolji dokumentarac. U popratnom programu, među ostalim, prikazat će se retrospektiva "Sve što ste htjeli znati o crnačkom filmu (ali vas je bilo strah pitati)", predstavljaju se i multimedijalni projekt "Crvene šume" te grafička novela "Umjetnik u gladovanju", a festival se od 22. do 29. svibnja nastavlja Subversive forumom s brojnim panelima i predavanjima. 

Ključne riječi

Komentara 1

SA
sasha68
13:14 14.05.2023.

da je neko od vas novinarcica pročitao program prije nego nas pozivate na antikapitalističke/ekofeminističke/lgžnj rodne filmove??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije