Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnička škola Ruđera Boškovića

Stvorili smo robote koji nas vode na svjetsko prvenstvo u Portugal

Učenici Tehničke škole Ruđer Bošković izradili robota za Svjetsko natjecanje u robotici
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
11.03.2020.
u 15:40

Nema ništa bolje nego kad vidiš da se pokrene nešto na čemu radiš mjesecima, kažu dečki

Jedan igra nogomet, a drugi prolazi kroz labirint i suočava se s preprekama. Riječ je o robotima koje su izradili Jerko Ćubić, Mihael Talan i Fran Plevko, učenici prvih razreda Tehničke škole Ruđera Boškovića, te se s njima plasirali na svjetsko prvenstvo u robotici u Portugalu. Ovi su mladi zaljubljenici u to suvremeno zanimanje članovi Hrvatskog društva robotičara, a time se bave nekoliko godina. Njihov je interes za tu granu znanosti niknuo još u osnovnoj školi na predmetima u sklopu kojih se spominjala robotika. Tako su krenuli na razne radionice izvan nastave, na kojima su detaljnije učili o osmišljavanju, programiranju, izradi i funkcioniranju robota.

Putovanja su veliki plus

– Upisivanje srednje tehničke škole nekako je bio sljedeći logičan korak, da se možemo dalje obrazovati u tom smjeru i razvijati svoju veliku strast – kažu dečki, dodajući kako nemaju problema s time da slobodno vrijeme posvete robotici jer se uz dobru organizaciju i dalje stignu baviti svim stvarima kao i njihovi vršnjaci. Tako svaki vikend ovoj tehnološkoj disciplini posvećuju po devet sati u Osnovnoj školi Mate Lovraka, gdje se održavaju radionice pod mentorstvom nastavnika Ivice Kolarića, a u sklopu organizacije RoboCup Junior koja ima 12 kategorija nastali su njihovi robotički sklopovi.

– Fran i ja smo sa svojim robotom koji igra nogomet u kategoriji Socker light weight koja je baš specijalizirana za takvu vrstu strojeva težine do 1100 grama – ističe Jerko. Mihael je, pak, sa svojim robotom u kategoriji Maze, gdje se strojevi moraju snalaziti po labirintu i zaobilaziti prepreke.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

– Za njihovo sastavljanje trebalo nam je od dva do tri tjedana, a nakon toga smo ih tri mjeseca programirali – objašnjavaju mladi robotičari.

Često sudjeluju i na natjecanjima, svjetskim, europskim i domaćim, na kojima su osvajali odličja i pehare, a ona su ih, kažu, odvela u mnoge zemlje svijeta, poput Rusije, Japana, Australije, Austrije, Njemačke... Sljedeći turnir, odnosno svjetsko prvenstvo u Portugalu, koje je pred njima, održava se od 15. do 20. travnja.

– Putovanja na natjecanja svakako su jedna od mnogih prednosti, ali nema ništa ljepše nego kad vidimo da se nešto na čemu radimo mjesecima pokreće i postaje funkcionalno – kažu srednjoškolci.

Nastavit će “spajati žice”

Osim umjetnom inteligencijom, u slobodno se vrijeme, između ostalog, bave sportom, glazbom, glumom, programiranjem... Njihovi su roditelji i prijatelji iznimno ponosi na uspjehe koje postižu, a rezultatima svojih učenika diči se i Đurđica Fuštar, ravnateljica Tehničke škole Ruđera Boškovića.

– Ponosni smo na njih, ali nismo iznenađeni uspjesima naših učenika. Sigurno će ih biti i više u budućnosti – ističe ravnateljica Fuštar, dodajući kako su ove godine pokrenuli suradnju s Osnovnom školom Mate Lovraka kako bi se đaci još više mogli razvijati u području robotike.

Iako još, kako kažu, ne znaju što će točno biti kad odrastu, zasad Jerko Ćubić, Mihael Talan i Fran Plevko planiraju nastaviti programirati, spajati žice, stvarati umjetnu inteligenciju i upijati znanja iz područja ove moderne znanosti.

Komentara 1

BL
Blomberg
18:08 11.03.2020.

BRAVO decki , bar netko da pokaze da nas ima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije