Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Studentski se bunt zbog stotinjak kuna rasipa nepotrebno

sobe studenti
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
22.01.2016.
u 17:00

Cijene u obnovljenim domovima digle ih na noge više od kvalitete i programa obrazovanja

Je li studentima veći problem cijena ispita na fakultetima ili cijena soba u studentskim domovima? Krenulo se, naime, nakon obnove domova, s prosvjedom zbog poskupljenja soba. Neki od studenata odbijaju platiti smještaj. I transparentima na prozorima započeli su tihi prosvjed. Koji je izostao prije nekoliko godina kada je Hrvatskom odjeknuo niz afera zbog prodaje i kupnje ispita na fakultetima. A nije to jedini primjer kada nije bilo studentskog bunta, koji je u povijesti bio pokretač društvenih promjena.

Svaki student koji je na nekom od hrvatskih sveučilišta proveo barem jedan semestar zna da bi se mogao skupiti popriličan popis čimbenika koji su u našem visokoškolskom obrazovanju “zapeli“. Pa tako sva hrvatska sveučilišta drže sigurno mjesto izvan ljestvice 500 najboljih na svijetu. Bolonja, koja je uvedena prije desetak godina, tek je mitsko biće tu i tamo viđeno, a pravo veselje za studente počinje kada fakultet završe, s obzirom na to kako su kvote na fakultetima (ne)usuglašene s tržištem rada.

Sve su to problemi koje studente muče. No, očito ne toliko kao cijene soba u domovima, koje su nakon 300 milijuna kuna vrijedne obnovne poskupjele od 50 do 225 kuna, pa sad iznose od 200 do 650 kuna mjesečno, uz plaćene režije. Činjenica je da je obnova financirana iz Europskih fondova, no cijene domova nisu se mijenjale gotovo 20 godina, iako su cijene svega drugoga skakale. U tih je 20 godina Studentski centar dva puta završio u sanaciji zbog dugova jer model po kojem je radio jednostavno više nije bio održiv. I stoga su sada skočile cijene. Sada kada su studenti dobili nove sobe s frižiderima, besplatnim bežičnim internetom, namještajem...

Studentski zbor kaže da se u prosvjed, osim zbog poskupljenja, krenulo jer Studentski centar nije dopustio uvid u dokumentaciju o radu. Na to Zbor ima apsolutno pravo jer se ispravnost svačijeg rada može i treba staviti u pitanje. No, isto se tako treba zapitati o suvislosti ovog prosvjeda s kojim se ne slaže ni većina studenata.

Komentara 36

BA
baba44713
17:59 22.01.2016.

400 Kn za sobu sa frižiderom, uključena struja, voda i grijanje i flat rate internet. Ručak za 5 Kn, potpuni meni sa juhom, glavnim jelom i desertom. Studenti moji, znate li vi koliko košta "stvarni" život? A da se prvorvo malo raspitate prije nego se počnete sramotiti sa ovim prosvjedom?

IH
iron.hide.54966
17:47 22.01.2016.

Balavurdija nezahvalna, sve novo dobiju i još to očekuju besplatno, nek si pokušaju naći za 400kn privatni smještaj, ak si ne možeš nešto priuštit onda nemoj to ni tražiti!!

SI
silnigrom
08:47 25.01.2016.

Ja sam davno studirao i bili smo puno radikalniji u "iznošenju" svojih stavova i ne znam zašto se svi dižete na zadnje noge zbog ovog itekako opravdanog studentskog zahtjeva. Pa nije ovo '71! (Na žalost) Aktualno studentsko vodstvo samo tražiaži strukturu cijene stanarine i ništa više, a bila bi dobra komparacija i s drugim sveučilišnim centrima. Participacija države jest bitna stavka, ali su izuzetno bitni i troškovi energije i režijskog osoblja pa zašto taj kolač ne objaviti javno. Mislim da se uprava SC boji kostura iz ormara pa baca klipove pod noge ovakvim naručenim novinarskim uratcima na koje su očito mnogi nasjeli. Nitko ne kaže da treba reavalorizirati aktualne cijene soba, ali primjenom argumenata i točnih brojki, a ne paušalno. Ako je dug SC-a višegodišnjeg karaktera, što aktualni studenti imaju s tim? Ovdje se radi o konkretnom pitanju na koje je lako odgovoriti ako se želi. Ne treba miješati bolonju, cijenu i kvalitetu subvencionirane prehrane itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije