Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Studenti FER-a: Dajte nam da platimo školarine i završimo faks

Ne tražimo ništa osim da nam se omogući plaćanje školarina na način koji je bio uvjetovan do upisa u ovu akademsku godinu, piše u dopisu studenata
15. veljače 2013. u 13:50 6 komentara 2500 prikaza
\'zivot..29.09.2006. ...pravni fakultet....studenti... snimio:Antonio Bronic\'
Foto: \'Antonio Bronić/Pixsell

Ne tražimo ništa osim plaćanja školarina na način koji je bio uvjetovan do upisa u ovu akademsku godinu – poručuju studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva u dopisu koji su danas dostavili medijima. Kako objašnjavaju, upisi u akademsku godinu trajali su do 14. rujna, a tek 11 dana nakon toga stigla je Odluka o novom sustavu školarina prema kojoj studenti FER-a, a i studenti ostalih tehničkih fakulteta za jedan nepoloženi ECTS bod moraju platiti 140 kuna.

– Prema starom modelu jedan ECTS plaćao se 250 kuna što je bilo više nego prema novom modelu, međutim, školarine za studente koji su položili manje od 30 ECTS bodova, odnosno nisu u roku dali godinu, bile su mnogo manje nego dosad – rekao je Ivan Čuljak, predstavnik studentskog zbora FER-a, te dodao kako je to, kao i način plaćanja te iste školarine glavni problem s kojim se susreću budući inženjeri.

Naime, uprava fakulteta dozvolila je plaćanje školarine u tri rate, međutim, dvije rate u jednom mjesecu te sljedeću odmah mjesec nakon toga. U protivnom, gube se mogućnost saznanja rezultata ispita i studentska prava.

– Doznali smo i da je navodno usvojen Fond za poravnavanje od 100 milijuna kuna te postoji mogućnost da studenti školarine plate prema starom modelu, a uprava razliku naplati iz fonda. Neki od drugih fakulteta to su svojim studentima omogućili, a i mi smo prikupili 150 molbi da se isto to učini i kod nas – objasnio je Čuljak.

Studenti poručuju kako ne traže neke revolucionarne promjene, već mogućnost da uspiju platiti školarine te nastaviti svoj studij.

Ivan Pejak objašnjava da je stara cijena bila 250 kuna po ECTS bodu, a sada je za one studente koji su skupili 55 bodova besplatan. Oni koji skupe od 30 do 55 bodova plaćaju 140 kuna po bodu.

Nastavlja da studenti koji imaju manje od 30 bodova moraju platiti 8400 kuna. Napominje da svake godine ne mogu upisati svih 60 ECTS bodova i da im je novi sustav uveden 11 dana nakon upisa.

>>Dobra vijest za studente – cijene smještaja i hrane ostaju iste

>>Diplomante 20 dana na fakultetu stoji 2500 kuna

Dekor tvornica rasvjete
ULAGANJE U PROIZVODNJU
Jedina tvornica rasvjete u Hrvatskoj investirala je značajna sredstva u povećanje proizvodnih kapaciteta
  • Neess:

    Podržavam studente. I na "Prometu" treba isto tražiti. Iznos, način obračuna i plaćanje potpuno neprihvatljivi za ova teška vremena.

  • loza:

    hmm, injžinjeri, nažalost danas dosta FER-ovaca se ne bavi inžinjerigom. Trebalo bi otvoriti smjer na filozofiji FER kao što su učinili sa informatikom:)

  • NebitanTJ:

    Ako se kome treba izaći u susret, onda su to ferovci. Ruku na srce, svi izgledaju malo čudno, ali jedan od rijetkih fakulteta u Hrvatskoj čiji su rezultati eksplicitni i poznati u Europi i svijetu. Čak i ne traže puno, ... prikaži još! samo traže priliku da ispoštuju one uvjete koji su bili pri upisu.