Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
boje se nuspojava

Strah za djecu: Zagrepčani ne žele cijepiti kćeri protiv HPV-a

Cure djevojke sjede na klupi
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Autor
Mateja Šobak/VLM
03.01.2014.
u 13:27

Ured za zdravstvo naručio 1200 doza cjepiva protiv HPV-a iako je odaziv učenica triput manji

Iako je proteklih godina cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV), čija doza stoji oko tri tisuće kuna, ostalo neiskorišteno, a protiv virusa se cijepilo desetak posto osnovnoškolki, Grad je ove godine odlučio naručiti još više cjepiva – čak 1200 doza.

Ne žele riskirati

– Nadamo se da će odaziv biti veći – objasnila je potrošenih oko četiri milijuna kuna iz proračuna pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum. Zagreb je među rijetkim gradovima u Hrvatskoj u kojem se već sedmu godinu zaredom djevojčice sedmih i osmih razreda osnovne škole besplatno mogu cijepiti protiv HPV-a.

Međutim, za iskorištavanje te mogućnosti odlučuje se neznatan postotak roditelja koji, unatoč različitim edukacijama prije samog cijepljenja, smatraju da je cjepivo više štetno nego korisno. U šest prethodnih godina, od otprilike 20 tisuća djevojčica, koliko ih se dosad moglo cijepiti, učinilo je to njih samo 2148.

– Do 20. prosinca trajale su edukacije po školama, ali Ana se ipak neće cijepiti. Tako smo odlučili nakon što smo i sami istraživali ima li to smisla. Ionako je cjepivo traje samo nekoliko godina te ne vidimo svrhu da riskiramo s mogućim nuspojavama – objasnila je mama Lidija, čija kćer pohađa sedmi razred osnovne škole u Novom Zagrebu.

Neznatne nuspojave

O kojim je nuspojavama riječ, nije znala reći, međutim, objasnila je Ingrid Marton, ginekologinja u bolnici Sveti Duh, ako ih i ima, one su neznatne.

– Stav suvremene struke jest da se cjepivo propagira unatoč kontroverzama koje se ponekad uz njega vezuju. Lijek bez nuspojava ne postoji, to je jasno, ali tipovi HPV-a protiv kojih se cijepi djevojčice onaj je koji inače dovodi do raka grlića maternice ili genitalnih bradavica – objasnila je doktorica Marton te dodala kako cjepivo nije dugoročno, već je djeluje samo nekoliko godina, ovisno o imunološkoj reakciji pacijenta, a nakon toga, moguće je docjepljivanje.

Komentara 4

DU
Deleted user
13:50 03.01.2014.

Ma da najbolje bi bilo da se djecu prisili na cijepljenje. A ako roditelji ne žele da im se djeca cijepe, onda policija i socijalna služba odmah skoče na roditelje koji su se oglušili na poziv za cijepljenje. Od svega mi je najbolje kako su doktori uvjereni u ispravnost cijepljenja, Iako danas imamo primjera u Svijetu da to cjepivo i nije baš tako dobro.

Avatar tituš
tituš
20:37 03.01.2014.

Promiskuitetni roditelji svoje će kćeri cijepiti, muškoj djeci kupit će kondome i poslati će djecu Jovanoviću na edukaciju. Zajamčen uspjeh!

LI
liliZG
13:40 03.01.2014.

trebali bi to pomaknuti na prve razrede srednje škole, možda bi bile bolje reakcije, .... zapravo neka uključe i njih pa će potrošiti to cijepivo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije