Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Strah za djecu: Zagrepčani ne žele cijepiti kćeri protiv HPV-a

Ured za zdravstvo naručio 1200 doza cjepiva protiv HPV-a iako je odaziv učenica triput manji
03. siječnja 2014. u 13:27 4 komentara 10321 prikaza
Cure djevojke sjede na klupi
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Iako je proteklih godina cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV), čija doza stoji oko tri tisuće kuna, ostalo neiskorišteno, a protiv virusa se cijepilo desetak posto osnovnoškolki, Grad je ove godine odlučio naručiti još više cjepiva – čak 1200 doza.

Ne žele riskirati

– Nadamo se da će odaziv biti veći – objasnila je potrošenih oko četiri milijuna kuna iz proračuna pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum. Zagreb je među rijetkim gradovima u Hrvatskoj u kojem se već sedmu godinu zaredom djevojčice sedmih i osmih razreda osnovne škole besplatno mogu cijepiti protiv HPV-a.

cijepljenje Cijepljenje Ministarstvo još nema nacionalni program zaštite od HPV-a 'at doctor\'s office' hpv Zbog rizičnog spolnog ponašanja HPV-u najizloženiji srednjoškolci

Međutim, za iskorištavanje te mogućnosti odlučuje se neznatan postotak roditelja koji, unatoč različitim edukacijama prije samog cijepljenja, smatraju da je cjepivo više štetno nego korisno. U šest prethodnih godina, od otprilike 20 tisuća djevojčica, koliko ih se dosad moglo cijepiti, učinilo je to njih samo 2148.

– Do 20. prosinca trajale su edukacije po školama, ali Ana se ipak neće cijepiti. Tako smo odlučili nakon što smo i sami istraživali ima li to smisla. Ionako je cjepivo traje samo nekoliko godina te ne vidimo svrhu da riskiramo s mogućim nuspojavama – objasnila je mama Lidija, čija kćer pohađa sedmi razred osnovne škole u Novom Zagrebu.

Neznatne nuspojave

O kojim je nuspojavama riječ, nije znala reći, međutim, objasnila je Ingrid Marton, ginekologinja u bolnici Sveti Duh, ako ih i ima, one su neznatne.

– Stav suvremene struke jest da se cjepivo propagira unatoč kontroverzama koje se ponekad uz njega vezuju. Lijek bez nuspojava ne postoji, to je jasno, ali tipovi HPV-a protiv kojih se cijepi djevojčice onaj je koji inače dovodi do raka grlića maternice ili genitalnih bradavica – objasnila je doktorica Marton te dodala kako cjepivo nije dugoročno, već je djeluje samo nekoliko godina, ovisno o imunološkoj reakciji pacijenta, a nakon toga, moguće je docjepljivanje.

Brojke

20.000 djevojčica moglo se cijepiti otkad je cjepivo besplatno

2148 osnovnoškolki, odnosno njihovih roditelja, na cijepljenje se i odlučilo

7 godina Grad nudi besplatno cijepljenje protiv HPV-a

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Deleted user:

  Ma da najbolje bi bilo da se djecu prisili na cijepljenje. A ako roditelji ne žele da im se djeca cijepe, onda policija i socijalna služba odmah skoče na roditelje koji su se oglušili na poziv za cijepljenje. Od svega ... prikaži još! mi je najbolje kako su doktori uvjereni u ispravnost cijepljenja, Iako danas imamo primjera u Svijetu da to cjepivo i nije baš tako dobro.

 • Avatar tituš
  tituš:

  Promiskuitetni roditelji svoje će kćeri cijepiti, muškoj djeci kupit će kondome i poslati će djecu Jovanoviću na edukaciju. Zajamčen uspjeh!

 • liliZG:

  trebali bi to pomaknuti na prve razrede srednje škole, možda bi bile bolje reakcije, .... zapravo neka uključe i njih pa će potrošiti to cijepivo....