Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijepljenje

Ministarstvo još nema nacionalni program zaštite od HPV-a

cijepljenje
Dusko Jaramazl/PIXSELL
25.10.2013.
u 18:05

Prije cijepljenja provodi se informiranje i roditelja i učenika, s ciljem da se zaštite od onih bolesti od kojih je to moguće cijepljenjem

Grad Zagreb jedini je grad u Hrvatskoj koji provodi program edukacije i cijepljenja protiv virusa HPV koji u konačnici dovodi do raka vrata maternice od kojeg u Hrvatskoj svakog trećeg dana umre jedna žena. Cijepljenje je Grad u prvom valu financirao djeci branitelja i socijalno ugroženim obiteljima, potom učenicama sedmog razreda, a od ove godine i učenicama osmog razreda osnovne škole.

Prije cijepljenja provodi se informiranje i roditelja i učenika, s ciljem da se zaštite od onih bolesti od kojih je to moguće cijepljenjem. Iz gradskog Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om kazali su da je sve veći broj mlađih djevojčica i dječaka koji stupaju u spolne odnose prije 15 godine koji ne koriste zaštitu, čime se više izlažu bolesti.

Zvonimir Šostar, bivši pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo i sadašnji ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar kazao je kako je sramotno da danas, u trećem mileniju svaki treći dan umre jedna žena zbog raka vrata maternice.

– Sramota je koliko su roditelji neosjetljivi jer će danas-sutra možda baš njihovo dijete oboljeti od te bolesti – kazao je Šostar. Dodao je kako roditelji često pogrešno misle da je cijepljenje dozvola za neodgovorno spolno ponašanje objasnivši da je bolesti jako puno te da djecu treba zaštititi barem od onih od kojih se može. Kazao je i da je ove godine naručeno 1000 cjepiva za koje je potrošeno 900 tisuća kuna.

Gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako je od 2008. godine do sada cijepljeno 2148 djevojčica, pozvao je roditelje da se odazovu i cijepe djecu jer je cilj da ni jedna žena ne umire od raka vrata maternice jer je to bolest koja se može spriječiti.

– Nemojmo zatvarati vrata budućnosti jer je samo tako svi zajedno možemo učiniti zdravijom – poručio je Bandić. Iz gradskog Ureda za školstvo Božica Šimleša istaknula je kako ove godine ima 7412 osmaša, od kojih je 3800 djevojčica, pa je pozvala roditelje da se odazovu na roditeljske sastanke u školu kada im se budu davale informacije o cijepljenju.

Predsjednik gradskog povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om doktor Mihael Skerlev kazao je kako je žalosno da državne institucije program zaštite od HPV-a nisu izdigle na nacionalnu razinu.

– Kada bi program počela provoditi država, umjesto da roditelji moraju dati suglasnost da im se cijepi dijete, morali bi potpisati suglasnost da ne žele da se cijepi pa bi se broj cijepljenih znatno povećao – kazao je Skerlev. Dodao je kako se cijepljenje na nacionalnoj razini provodi u cijeloj regiji, od Makedonije do Slovenije, gdje je čak novac od gradnje cesta prebačen na kupnju cjepiva.

– Odaziv u Zagrebu je za sada jako loš. Za to su razlozi strah i neinformiranost roditelja, a mi želimo izvući i Zagreb i Hrvatsku iz srednjeg vijeka. Program provodimo od 2008. godine i pitam se tko će odgovarati u budućnosti za brojne bolesti sadašnje djece koje su se mogle izbjeći cijepljenjem. Grad Zagreb i ovo Povjerenstvo poduzima sve u svojoj moći da se djeca zaštite i mi sigurno nećemo snositi odgovornost – zaključio je Skerlev.

Članica gradskog Povjerenstva, doktorica Marina Kuzman objasnila je kako se cijepljenje odvija u ranijoj dobi, već od 9. godine jer je zaštita stopostotna od virusa HPV-a ako se djeca cijepe prije spolne zrelosti. – Sve do 15 godine imunitet djece je najjači pa se preporučuje da se cijepljenje obavi barem u tom periodu – kazala je Kuzman dodavši da je cijepljenje inače stajalo tri tisuće kuna, dok ga za sada jedino zagrebačka djeca dobivaju besplatno.

– Nadamo se da će se netko i na nacionalnoj razini zapitati o ovom problemu i da će ubrzo programom zaštite obuhvatiti cijelu Hrvatsku – kazala je pročelnica Ureda za zdravlje, doktorica Mirna Šitum.

>> Besplatno cijepljenje djevojčica osmih razreda protiv HPV–a

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije