Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pet sajmova na jednom mjestu

Stotine izglagača u osam paviljona predstavit će najbolje od arhitekture, dizajna i likovne umjetnosti

Zagreb: Konferencija za medije povodom najave pet događanja na Zagrebačkom velesajmu
Marko Prpic/PIXSELL
14.09.2023.
u 18:29

Na Zagrebačkom velesajmu od 26. rujna do 1.lisopada zajednički će se održati Ambienta, Arhibau, Zagreb Design Week, Art Zagreb i Hotel&Gastroteh

Sinergijom najboljih na tržištu, sajmovi Ambienta, ArhiBau.hr, Art Zagreb, Hotel&Gastroteh i festival Zagreb Design Week tijekom šest dana od 26. rujna do 1. listopada u osam paviljona i na površini od 18.000 kvadrata prezentirat će posjetiteljima sve novosti s područja arhitekture, graditeljstva, namještaja i unutarnjeg uređenja, dizajna i umjetnosti te HoReCa sektora uz jednu jedinstvenu ulaznicu.
 
Ovaj značajan gospodarski i društveni događaj najavili su na današnjoj press konferenciji zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Luka Korlaet, direktorica Zagrebačkog velesajma gospođa Renata Suša, predsjednik Društva arhitekata Zagreba gospodin Tihomil Matković, direktor sajma umjetnosti Art Zagreb Daniel Tomičić i sudirektorica Zagreb Design Weeka gospođa Tina Marković.

–Ova združena manifestacija sa sinergijskim učinkom ovih pet projekata Arhibau, Zagreb Design Week, Art Zagreb, Hotel&Gastroteh i neizbježna Ambienta koja slavi svojih 50 godina. Mislim da ta sinergija objedinjavanja tematskih sajmova i događanja iz područja arhitekture, namještaja, dizajna, graditeljstva, opremanja interijera i umjetnosti zaokružuje jednu priču koja će biti dodatna poticajna inspiracija za stvaranje nekih novih, inovativnih i drugačijih prostora. Pozdravljam ovu sinergiju i vrlo rado ću je obići. Grad Zagreb podržava i podržavat će i ubuduće ovakve manifestacije  -  rekao je dogradonačelnik Luka Korlaet.

Ambienta proslavlja 50. rođendan 

–Ove godine Ambienta slavi svoj 50. rođendan i pozivamo Vas da slavimo zajedno! Međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije tako će po pedeseti put biti nezaobilazna destinacija na kojoj će se okupiti svi najbolji s područja proizvodnje namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije. Postala je sinonim za sajam namještaja, sinonim za tradiciju, toplinu doma i sinonim za nove početke u novom okruženju. Do sada je iznjedrila mnoga poznata i renomirana imena tvrtki hrvatske i svjetske scene i radit će to i ubuduće, to je njezin zadatak i njena misija –  ističe Renata Suša, direktorica Zagrebačkog velesajma.

14.09.2023., Kongresni centar, Zagrebacki velesajam ,Zagreb - Odrzana konferencija za medije povodom najave istovremenog odrzavanja pet dogadjanja na Zagrebackom velesajmu, Ambienta, ArhiBau.hr, Zagreb Design Week, Art Zagreb i Hotel&Gastroteh od 26. rujna do 1. listopada. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

U paviljonima 7a, 8A i 9 renomirani proizvođači namještaja, dizajneri, gospodarstvenici, kreativci te oni koji po prvi puta predstavljaju svoj brand, u šest sajamskih dana ispričat će najljepšu priču o unutarnjem uređenju, trendovima uređenja eksterijera te redizajnu doma i uredskih prostora. 

Priču o unutarnjem i vanjskom uređenju, namještaju, zaokružujemo sajmom Hotel&Gastroteh, ugostiteljsko-hotelijerskom opremom HoReCa programa, koji je odgovor na sve veću ponudu noviteta na području turizma i ugostiteljstva naročito po pitanju gradnje, opremanja i moderniziranja ugostiteljskih sadržaja, hotela i apartmana.

Ovaj poslovni sajam pokazat će ono najbolje što se može naći na tržištu: namještaj, opremu, uređaje i inventar, sustave za ekološku obradu otpadnih sirovina, proizvode i sirovine za pekarstvo i slastičarstvo, sredstva za čišćenje i higijenu, digitalne sustave za poslovanje u ovim granama. 

Najbolje od arhitekture na ArhiBau.hr

Najveći regionalni sajam arhitekture i graditeljstva ArhiBau.hr, u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, u svom trećem izdanju, nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Sajam je ove godine podržala tvrtka NEXE d.d. kao platinasti sponzor.
 
Uz renomiranu izlagačku postavu, posjetitelji će na sajmu imati priliku pronaći inspiraciju za vlastite projekte gradnje, preuređenja ili renovacije, upoznati proizvođače građevinskih materijala i izvođače radova, saznati sve o najsuvremenijim građevinskim materijalima iz sektora održive gradnje, kao i ostvariti sajamske popuste, sudjelovati na prezentacijama. Također, putem posebne platforme za umrežavanje kojoj možete pristupiti putem web stranice – B2B, posjetitelji na vrlo jednostavan način mogu ugovoriti poslovan sastanak sa svim izlagačima na sajmu, dobiti interesantne uvide i preporuke, kao i osvježiti svoje znanje o najnovijim tehnologijama kroz korisne stručne prezentacije.

–Sajam i konferencija ArhiBau.hr ove su treće godine ponovno veći, više je izlagača s nama, na više prostora i više dana, s više pratećih sajmova i festivalom. Vrhunski sadržaj ArhiBau.hr trodnevne konferencije, s nizom priznatih i provokativnih međunarodnih i domaćih predavača iz arhitekture i graditeljstva mjesto je „gdje se mora biti“. S nama je Atalier Ten koji je projektirao i gradio u Singapuru, urbani istraživači iz raumlaborberlin i Rotor Collective, Rintala/Eggertsson s nadahnjujućim održivim pristupom arhitekturi i Nigel Thorne koji je vodio velike projekte krajobraznih unapređenja Londona. Također, tu su i velika imena iz Hrvatske poput Nevena Mikeca, Nekoliko, Nfo, Sangrad+AVP, Ante Borovine, Skroz, Stjepana Lakušića, Poparh, BRP, tim MMPS, Vedrana Likan i mnogi drugi. Temu "Prostora budućnosti" preispitujemo ovim nizom prezentacija i povezanih okruglih stolova kroz "Budućnost prostora" povezanu uz klimatske učinke, otpornost i održivost - kazao je predsjednik društva arhitekata Tihomil Matković.

14.09.2023., Kongresni centar, Zagrebacki velesajam ,Zagreb - Odrzana konferencija za medije povodom najave istovremenog odrzavanja pet dogadjanja na Zagrebackom velesajmu, Ambienta, ArhiBau.hr, Zagreb Design Week, Art Zagreb i Hotel&Gastroteh od 26. rujna do 1. listopada. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

 
Na Velesajam seli i Art Zagreb 

Sajam umjetnina Art Zagreb još će jedanput, šestu godinu zaredom, postati mjesto susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, povjesničara umjetnosti, kustosa i ljubitelja umjetnosti. Najveći sajam umjetnina u Hrvatskoj vrata svog šestog izdanja otvorit će 26. rujna na posve novoj lokaciji, Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 7. Središnje događanje hrvatskog tržišta umjetnina koje je zaživjelo 2018. i ovoga će puta ponuditi izdašni pregled hrvatskog umjetničkog stvaralaštva s naglaskom na suvremenu umjetnost, a osim sajmenog dijela, Art Zagreb će publici ponuditi i izložbe.

Na sajmu će Galerija Modro predstaviti radove Ivice Malčića, Marka Tokića, Roberta Vilića i Svjetlana Junakovića. Pod imenom F-2A predstavljaju se Alira Hrabar, Andreja Krušelj i Danko Friščić. Ponovno će na sajmu biti Adolf Polunić, Dejan Kljun, Ranko Ajdinović, Rebeka Belavić, Dijana Čović i Wasteland koji predstavlja poemu Marije Dejanović. Zajedno se predstavljaju Alina Gishyan, Consuelo Palma i Sasha Fabris. Prvi puta na Art Zagrebu svoje radove izlažu Munira Serdarević, Sandra Ban, Vili Art, Jelena Martinović, Jelena Sokić, Mladen Vukres i Mladi kipari Zagreba koji će predstaviti radove Adriana Maroka, Mirne Savić, Ivana Nestića i Petra Ćuje.

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) ponovno je organiziralo mentorirani praktikum za mlade povjesničare umjetnosti s ciljem aktivnog povezivanja sa suvremenim hrvatskim umjetnicima. Rezultat je izložba „Govor boje“, podijeljena na tri tematske cjeline, definirane načinima izražavanja bojom. Publika će imati priliku razgledati izložbu Akademija likovnih umjetnosti, u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti  Zagreb, na kojoj će svoje radove izložiti studenti likovnih akademija iz Hrvatske i Republike Koreje. Institut za suvremenu umjetnost ponovno će publici ponuditi svoja tiskana izdanja po promotivnim cijenama.

Povodom stote obljetnice osnutka Republike Turske, Turski kulturni centar Yunus Emre, od Adolfa Polunića naručio je sliku koja će na Art Zagrebu biti premijerno predstavljena javnosti. 

–Nakon duge i opsežne potrage po Hrvatskoj, pronašli smo slikara Adolfa Polunića, koji ove godine slavi 85.rođendan te se ističe svojom posebnom tehnikom i slikama. Naime, on je na jednom od svojih radova već davno prikazao energiju Turske - poručuju.

–Šesti Art Zagreb prvi puta organiziramo na Zagrebačkom velesajmu. Nova lokacija donosi nam i sinergiju pet festivala i sajmova. Publika koju čine dizajneri, arhitekti i hotelijeri, potencijalni su B2B kupci umjetnina. Ove godine imamo i niz novih izlagača, prvenstveno umjetnika koji, u nedostatku galerista, sami izlaze na tržište. Veselimo se nastavku uspješne suradnje s ALU Zagreb i Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske  — izjavio je Daniel Tomičić, direktor i osnivač festivala.

14.09.2023., Kongresni centar, Zagrebacki velesajam ,Zagreb - Odrzana konferencija za medije povodom najave istovremenog odrzavanja pet dogadjanja na Zagrebackom velesajmu, Ambienta, ArhiBau.hr, Zagreb Design Week, Art Zagreb i Hotel&Gastroteh od 26. rujna do 1. listopada. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Iznenađenja sprema i Zagreb design Week 

Najveći hrvatski festival dizajna ZGDW/Zagreb Design Week slavi deseti rođendan. Kao najveće izdanje do sada, slavlje jubileja bit će obilježeno i na još deset lokacija diljem grada na ZGDW partner lokacijama. Na centralnoj lokaciji Zagrebačkog velesajma Zagreb Design Week svoje izložbe i programe imati će u paviljonima 7 i 8.

–Proslavom desetog rođendana Zagreb Design Weeka obilježavamo i slavimo ne samo svojih deset godina, nego i snažan razvoj dizajnerske scene u Hrvatskoj, u proteklom desetljeću. Festival predstavlja platformu koja daje vidljivost dizajnerima i koja uspostavlja jake međunarodne odnose sa partnerskim festivalima u svijetu. Zagreb Design Week, kao član World Design Weeks Network, mreže koja okuplja više od 40 Design Weekova u cijelom svijetu, poziva u budućnosti sve dizajnere i tvrtke koje su orjentirane na dizajn da se uključe u izgradnju zajedničke platforme za promociju hrvatskog dizajna - rekla je sudirektorica Zagreb Design Weeka Tina Marković. 

14.09.2023., Kongresni centar, Zagrebacki velesajam ,Zagreb - Odrzana konferencija za medije povodom najave istovremenog odrzavanja pet dogadjanja na Zagrebackom velesajmu, Ambienta, ArhiBau.hr, Zagreb Design Week, Art Zagreb i Hotel&Gastroteh od 26. rujna do 1. listopada. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Ovogodišnja tema — „AI&I“, otvara pitanje kako umjetna inteligencija može pomoći dizajnerima da rade brže, bolje i jednostavnije? O tome će u petak govoriti dizajneri koji već koriste prednosti ove tehnologije koja će promijeniti svijet. I ove će godine Zagreb Design Week tradicionalno na otvorenju dodijeliti nagradu ZGDW AWARD za najbolja dizajnerska ostvarenja u šest različitih kategorija. Čak će 131 rad finalista biti izložen u paviljonu 7 te se isti mogu pogledati svaki dan za vrijeme trajanja festivala. Ljubitelji dizajna će moći pogledati i izložbu fakulteta i škola koja na jednom mjestu predstavlja radove studenata i učenika iz devet različitih obrazovnih ustanova, food design izložbu „All You Can Eat“ koja propituje otpad stvoren priborom za jednokratnu upotrebu te izložbu bugarskog suvremenog dizajna „Lokalna ljepota“, koja predstavlja radove devet dizajnera koji su reinterpretirali tradicionalne predmete iz različitih regija ove balkanske države. Na ZGDW modnoj reviji u srijedu, mladi modni dizajneri predstavit će publici svoje modne kreacije, uz sudjelovanje Ljubljana Fashion Weeka, a dan će zaokružiti dokumentarni film „Dries“ o jednom od najvećih modnih dizajnera današnjice, Belgijancu Driesu Van Notenu.

Jubilarno izdanje ostat će upamćeno po promociji dizajnerskog namještaja u paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma, a okupit će dvadesetak pažljivo odabranih izlagača među kojima će se naći najbolji hrvatski proizvođači: Prostoria, Milla&Milli, Metoda i Nunc. Upravo ovdje, prvi će se puta svjetskoj javnosti predstaviti tri nove hrvatske marke — Terrazza, Conture i Fjakka by Belina, dok se hrvatskim kupcima prvi puta predstavljaju Volumen, Woak, Garda, Rinocca, Mobello, uz već afirmirane dizajnerske brendove poput Artisana, Tokia, Evolute, Bokarta, BoConcepta, Luminisa, Iverpana i mnogih drugih.

U paviljonu 7 bit će i popularni pop-up dućan, ZGDW market, te mnoga poznata domaća i međunarodna imena poslovne i društvene scene. Više informacija potražite na zagrebdesignweek.com i društvenim mrežama festivala.

I arhitektonska konferencija 

Stručna konferencija u organizaciji Društva arhitekata Zagreba koja se odvija u sklopu Sajma arhitekture i graditeljstva "ArhiBau.hr" i u svom trećem izdanju nastavlja promicati kulturu građenja i održivog razvoja, a ove godine bavi se temom „Prostor budućnosti / Budućnost prostora“. 

Trodnevni program konferencije održat će se od 27. do 29. rujna 2023. godine, a okupit će vodeće arhitekte, urbaniste, građevinare, javnu upravu i druge stručnjake koji će raspravljati o ulozi arhitekture i graditeljstva u oblikovanju životnih i radnih prostora budućnosti. 

Prvi dan konferencije posvećen je temama državne uprave i lokalnih samouprava te zakonodavnog okvira i politika upravljanja prostorom i borbe protiv klimatskih promjena, dok se druga dva dana fokusiraju na promišljanja i realizacije realnog sektora u području arhitekture i graditeljstva te povezanih djelatnosti.

Glavni predavači ovogodišnje stručne konferencije su međunarodno priznata imena Atelier Ten (Ivan Jovanović), Rintala Eggertsson Architects (Dagur Eggertsson), raumlaborberlin (Luka Murovec) i ROTOR COLLECTIVE (Stijn Colon), dok će svoja recentna ostvarenja prezentirati i niz uglednih hrvatskih ureda i arhitekata, SANGRAD+AVP, NFO, SKROZ, POPARH, NEKOLIKO, BRP arhitekti i autorski tim projekta Moje mjesto pod Suncem.

Uz navedene arhitektonske urede, predavanje će održati i Neven Mikec kao nositelj izgradnje Parka kneževa, VMD kvarta i Centra Maksimir u Zagrebu, a temu stanja u graditeljstvu i obnovi prezentirat će Ante Borovina koji upravo radi na zahtjevnim obnovama zagrebačke Katedrale i zagrebačkih mostova. S nama su i Vedrana Likan s predavanjem o doprinosu žena u arhitekturi i graditeljstvu te Stjepan Lakušić s predavanjem o doprinosu znanosti i obrazovanja otpornim gradovima. U programu sudjeluju i arhitekt Marko Dabrović iz 3LHD, koji potpisuje novi projekt Rimac kampus za Rimac automobile, Bojan Milovanović, voditelj projekta MUZA nZEB Roadshow-a,  arhitektica Mia Roth Čerina kao kuratorica ovogodišnjeg nastupa Hrvatske na Bijenalu arhitekture u Veneciji te mnogi drugi stručnjaci. 

Paviljoni su otvoreni od 11 do 20 sati, a svaki dan posjetitelji će moći uživati i u bogatom festivalskom programu na vanjskom prostoru koji traje do ponoći. Ulaz na otvorenje je slobodan, a ulaznice za preostale dane se prodaju isključivo na ulazu (7€ dnevna, 15€ dnevna obiteljska, 25€ festivalska, 4€ umirovljenička, 4€ grupna, a za djecu do 10 godina ulaz je besplatan)

Komentara 3

IV
ivitok
19:15 14.09.2023.

Okupljaju se arhitekti i dizajneri dok Zagreb izgleda kao štakornjak pod Tomaševićem. Strašno što je napravio od Zagreba i ide sve na gore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije