Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ruže za studente koje je ubio Tito: Svi smo mi Titove žrtve

Zgrada Sveučilišta izabrana je namjerno jer današnji rektor Sveučilišta u Zagrebu, kaže Runje, prihvaćajući adresu svoje ustanove prešutno legitimira ubojicu svojih studenata.
10. prosinca 2013. u 11:50 174 komentara 24659 prikaza
Krug za trg
Foto: Jakov Novak
Pogledajte galeriju 1/6

Pedesetak građana okupljenih u inicijativu "Krug za trg" okupilo se danas pred zgradom Sveučilišta u Zagrebu na Trgu maršala Tita. Na ogradi su postavili sto ruža s imenima studenata koje je ubio, kako kažu, Tito i njegova vojska. Svaka ruža uz ime poginulog studenta sadrži i podatke o tome kako je umro.

– Mi se već godinama zalažemo da se ime ovog trga promijeni, a ove godine ovdje smo drugi put kako bismo pokazali jedan od važnijih razloga zašto Tito ne smije imati trg u Zagrebu, kazala je koordinatorica građanske inicijative Maja Runje. Zgrada Sveučilišta izabrana je namjerno jer današnji rektor Sveučilišta u Zagrebu, kaže Runje, prihvaćajući adresu svoje ustanove prešutno legitimira ubojicu svojih studenata.

krug za trg (1) ne žele titov trg Po prvi puta HDZ javno za promjenu imena Trga maršala Tita KPH (1) KPH opet živi Na Trgu maršala Tita predstavljena Komunistička partija Hrvatske Trg maršala Tita prosvjed zbog trga 'U komunizmu smo doživjeli gubitke, Bandić nas je razočarao'

Tito je ubio 1000 studenata u vrijeme kada je ovo bilo jedino Sveučilište, a na njemu je studiralo samo 5000 studenata, kazala je Runje napominjući:

– Mi smo Titove žrtve. Tito je gorko kosnuo svakog od nas. Iz vlastitog iskustva znamo o čemu pričamo, a osim toga i mi smo (aktivisti, op. a. ) 1960-ih, 70-ih i 80-ih bili studenti kada je Tito studente zbog otpora diktaturi zatvarao.

U više navrata obraćali su se, kažu, rektoru Sveučilišta u Zagrebu te dekanu Pravnog fakulteta u Zagrebu. Molili su da sa svoje strane potaknu postupak promjene imena Trga, no odgovor nisu dobili.

– Stalno radimo pritisak i na našeg gradonačelnika Milana  Bandića i gradske zastupnike jer su oni naši izravni oponenti – kazala je Runje. 

– HDZ-a koji ima deset ruku u Gradskoj skupštini dosad se bojao tog vrućeg željeza, no sada je i on odlučan u borbi za suočavanje s posljedicama komunizma – zaključila je Runje.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • zitosusti:

  Evo sto pišu Srbi o titler kita grozu: « ..............Rodoljub Čolaković je jednom prilikom, kada je na Tita bio nešto ljut, ispričao mome kolegi, profesoru Medicinskog fakulteta, a njegovom ličnom prijatelju (B.M.) - da je u Parizu jedno vreme stanovao ... prikaži još!anovao zajedno s Titom. Tito je, prema kazivanju Čolakovića, svako poslepodne negde odlazio. Jedne večeri, Čolaković je zatekao Tita gde pere krv s košulje i odela. Posekao sam prst, rekao je Tito. Povreda je tako ozbiljna da ću možda ostati bez njega. Zavoj na prstu nosio je dva dana. Treći dan zavoj je skinuo. Iako je pažljivo gledao, Čolaković na navodno povređenom prstu nije video posekotinu, ni bilo kakav drugi znak povrede. Posle ovoga, jasno mu je bilo da je Tito bio likvidator ili u najmanju ruku pomagao pri likvidaciji članova jugoslovenske KP, a možda i drugih partija..........» Skoro stoljetni ubijački staž......koji monstrum!!!!

 • budimo_iskreni:

  Tito je jedan od najvećih zločinaca u europskoj povijesti i sramota je da u 21. stoljeću glavni grad hrvatske ima jedan od najljepših trgova nazvan upravo po njemu...

 • Avatar Django
  Django:

  Vidim da su stavovi oko imena trga nepomirljivi. Ali ja imam kompromisno riješenje za novo ime trga, kojim nitko ne bi izgubio, i svi bi bili zadovoljni. Neka trg nosi ime "Trg žrtava maršala Tita".