Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Stigli novi podstanari u novi zagrebački kvart Podbrežje

Jučer je još 49 obitelji dobilo rješenja da se mogu useliti u svoje nove stanove koje je Grad sagradio u naselju Podbrežje
06. rujna 2018. u 21:44 14 komentara 7321 prikaza
Stanovi u Podbrežju
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Ovo je velika promjena i početak novog života. Te je riječi mlada majka Ivona Markić izustila nakon što je ušla u stan u novozagrebačkom Podbrežju. Gradski stan u najam dobila je nakon devet godina čekanja. Kad je najmlađa kći, danas desetogodišnja Lu, imala godinu dana, prijavila se na konačnu listu reda prvenstva. Iznenadila se kad su joj javili da dođe po ključeve, no čim je prošla kroz vrata, već je zamislila kako će ga urediti. Ideja ima, kaže, no u stan će se useljavati s obzirom na financijske mogućnosti.

Bandić uručio ključeve stanova u Podbrežju Naselje iz snova Prvi put u životu zadovoljni smo kao podstanari

Život kod roditelja

– U 75 kvadrata živjet će nas petero. Lu će konačno imati svoju sobu, a sinovi, 15-godišnji Ivan i 13-godišnji Max dijelit će sobu. Suprug i ja spavat ćemo u dnevnom boravku, na sofi koja se razvlači.

Dosad smo živjeli kod roditelja na Maksimiru, u dvije sobe – kaže Ivona Markić, kojoj je ključeve uručila zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Osim Ivoni, jučer je podijeljeno još 48 zaključaka socijalnog i javnog najma, a mnogi nisu mogli sakriti uzbuđenje dok su čekali da zavire u svoj budući dom.

Stanovi u Podbrežju
1 / 8
Pavičić Vukičević u Podbrežju uručila zaključke o davanju stanova u najam

Djeca koja su stigla sa svojim roditeljima nisu mogla izdržati da se ne popnu na penjalicu na obližnjem dječjem igralištu, a neki su, poput dječaka koji je držeći za ruku svoju majku stigao pred dogradonačelnicu, došli u novoj, friško ispeglanoj košuljici. Naselje u nastajanju, naglasila je zamjenica gradonačelnika Pavičić Vukičević, zaživjet će u punom smislu ne kad se projekt Podbrežje sasvim sagradi te u naselju niknu i nova škola, vrtić, kulturni centar i svi potrebni sadržaji, nego kad njegovi stanovnici osjete da su tamo doma.

na trgu stjepana radića Gradonačelnik otkrio kako će izgledati Spomenik domovini

Rješenje i za novake

Dotaknula se i 208 stanova, u koje su trebali useliti znanstveni novaci, no samo ih je dvoje iskazalo interes. Problem je, kaže Pavičić Vukičević, u tome što novaci nemaju ugovor na neodređeno pa ih i banke ne prate kreditima.

Importanne Niže se drama za dramom Kako je Importanne centar od prve zagrebačke šoping-meke postao središte afera

– Obavili smo razgovore u nadležnom ministarstvu, potrebne su dodatne aktivnosti i promjene zakonske regulative – kazala je dogradonačelnica. Grad Zagreb je, dodaje Željko Horvat, direktor Zagrebačke stanogradnje koja gradi Podbrežje, na inicijativu Sveučilišta rezervirao stanove nakon provedene ankete, na kojoj se 330 novaka izjasnilo da su zainteresirani za kupnju. Jedan dio njih se, u nemogućnosti dizanja kredita, javio i iskoristio prigodu javnog najma, a svi kojima se promijene okolnosti mogu se javiti na natječaj, koji je u tijeku.

– Od 208 stanova u međuvremenu smo prodali 45, neki još pribavljaju papire – zaključio je Horvat.

Pogledajte kako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • Avatar Bekrija
  Bekrija:

  Znači netko uzme kredit na 20-30 godina jer se želi skrasit i onda pokraj njega Banditić naseli horde Roma i socijale koji su dobili stanove na korištenje za par stotina kuna i koji se prema tim stanovima odnose kao prema ... prikaži još! prema košu za smeće, a da ne pričam o neplaćanju pričuve, režija i svega ostalog što plaća netko sa kreditom ili što na kraju plate grada i grada Zagreba!

 • fakin2012:

  sve naopako, gradska vlast umjesto da gradi škole i vrtiće, oni grade stanove, u naselju gdje još nema škola i vrtića, jer ih grad nije sagradio.

 • Vito:

  dopizdilomi: -- s tim što je cigo prošao puuuno jeftinije, jer nije platio ništa ni građevinsku, ni priključke za struju, vodu, plin, brzoglas, kanalizaciju, asfaltiranje pristupnog puta (Kozari i sl.), a "gradonačelnik" mu sve ozakonio - "legalizirao"