Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ KUPSKE ULICE

Srušili im ulicu i nikome ništa! Konačno optužnica za Kupsku

'26.09.2007.,Zagreb,Kupska ulica - Dio ulice urusio se zbog izvodjenja gradjevinskih radova na izgradnji poslovne zgrade Hrvatske elektroprivrede(HEP) s podzemnom garazom i trafostanicom. Photo Robert
Foto: 'Robert Anic/24sata'
1/7
19.12.2010.
u 08:20

Optužnica tereti devet osoba i tri izvođača, a šteta se procjenjuje na 17 milijuna kuna. Stanari su skeptični: Za nas neće ništa biti. HEP je državno poduzeće, a Tehnika manje-više radi za tu istu državu

Mala Kupska ulica izgleda poput stotina ostalih zagrebačkih mjesta. Ne odiše nekim blagostanjem, a stanovnici, kao i svugdje drugdje, imaju neke svoje probleme. Stanovnike Kupske ipak muči mnogo više: zašto im se ulica prije tri godine urušila? I zašto je tako teško u Hrvatskoj doći do pravde i odštete? Ova je priča i danas donekle obavijena velom tajne. U trenutku kad je podignuta optužnica protiv devetero osoba i tri poduzeća, stanovnici Kupske žive u neizvjesnosti, jer sebe zasad ne vide u sretnom epilogu.

Urušavanje se, po službenoj istrazi, dogodilo zbog pogrešaka u izvođenju radova na proširenju zgrade HEP-a. Kazne su uslijedile vrlo brzo. Tako su glavni izvođač radova, Tehnika, kao i tvrtke Conex i Interkonzalting, morale platiti po stotinu tisuća kuna kazne. No, stanari od tog novca nisu vidjeli ni lipe, niti su im do danas isplaćene ikakve odštete. Da se radi o velikim građevinskim propustima potvrdio nam je i insajder koji želi ostati anoniman.

– Uštede koje su se pokušale ostvariti dovele su do svega ovoga, tu nema nikakve dvojbe. Izvođači moraju snositi odgovornost za propuste. Konkretno, Kupska je propala jer je napravljena pretanka dijafragma (betonska "zavjesa" koja bi trebala zaustaviti urušavanje tla, op. a.) i prekratka geomehanička sidra – rekla nam je osoba, dobro upoznata s cijelim postupkom gradnje koju je naručio HEP.

Pohlepa izvođača

Takozvana zavjesa, odnosno betonska zaštita, po prvobitnom planu nije trebala biti uz samu cestu. No ipak, kako bi se moglo sagraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta više, ona je bila naslonjena na sam rub Kupske ulice. Cesta se u konačnici urušila zbog, kako tvrdi naš sugovornik, pohlepe izvođača, koji su postavili prekratka sidra da bi uštedjeli novac. Geomehanička sidra funkcioniraju na principu vijka. Budući da su bila prekratka nisu uspjela održati zid u ravnoteži, zbog čega se urušila betonska zavjesa i za sobom povukla dio Kupske ulice.

Glavni izvođač radova, Tehnika d.d., i dalje niječe bilo kakvu odgovornost za bilo kakve pogreške. Očitovala se tek u kratkom priopćenju. "Tehnika d.d. smatra da nije kriva za događaj, ne smatra se ni krivom ni odgovornom za nastalu štetu, te očekuje da će se to uvrditi sudskim odlukama u povodu postupaka koji se vode", stoji u priopćenju.

Bez odgovora na postavljena pitanja ostali smo i kod Conexa i Interkonzultinga, preostale dvije tvrtke obuhvaćene optužnicom. Na razgovor je spreman bio ipak Leo Begović, predsjednik uprave HEP-a.

– Ne možemo se praviti kao da nas nema. Meni je bilo važno da se odmah nešto učini. Dvije godine se čekalo, no stanarima se moglo pomoći puno prije – kazao je Begović, koji je na čelo HEP-a došao 25. rujna 2009., samo tri dana nakon druge obljetnice urušavanja Kupske.

– Kad sam postao predsjednik uprave, odmah je formiran stručni tim koji nas je upozorio što se može dogoditi ako se ne zaštite stanari. Moramo se ponašati društveno odgovorno, pa sam stanarima obećao da nakon sanacije gradilišta ništa neću napraviti a da njih o tome ne obavijestim, a pomogao sam i u uspostavljanju kontakta s Tehnikom, koja s njima do tada nije htjela razgovarati – dodao je prvi čovjek Elektroprivrede.

Begović je čak otišao i korak dalje, te napomenuo da od odgovornosti neće bježati, pa ni od moguće isplate odšteta.

– HEP nije odgovoran za to gradilište, no ne odbacujemo odgovornost. Mi smo posredno ili neposredno obuhvaćeni u optužnici. Ne možemo se izmaknuti. Ako sud utvrdi da smo krivi za neke propuste, mi ćemo sve učiniti da bismo ljudima pomogli, i naravno da ćemo onda isplatiti i odštete. Mi smo svima rekli da će, bez obzira na to što nas tuže, dobiti sve dokumente koji su im potrebni u postupku, jer ih razumijemo. Ja bih isto učinio kao i oni – poručio je Begović.

HEP je investirao oko 40 milijuna kuna u gradnju objekta nadomak Kupske. Ako se ispostavi da HEP snosi odgovornost za urušavanje ulice, taj će novac biti izgubljen. No, ako se na sudu dokaže da su izvođači nesavjesno izvodili radove, HEP-ov će gubitak morati nadoknaditi. – HEP ima namjeru graditi tu zgradu, no ako to nije uputno, mi to nećemo učiniti. Tražim da mi netko kaže što je moguće napraviti, a što nije. Za sigurnost svih nas – zaključio je predsjednik HEP-a.

Među stanarima Kupske i dalje ogorčenje pomiješano s očajem. Kuću Jovana Drezge u toj je katastrofi zemlja doslovce progutala.

– U noći kada mi je propala kuća spavao sam u svom krevetu. Odjednom se sve počelo urušavati. U kući su mi bili i kći i unuci. Sve je išlo jako brzo, istrčali smo van, ja sam pokušao još neke stvari spasiti, no u 15 minuta cijela je kuća propala – očajan je bio Drezga.

Jedini stanovnik Kupske koji je doslovce ostao bez svega tvrdi da mu nitko nije pomogao u obnovi kuće i da ju je morao sam graditi. Podigao je kredite kako bi se ponovo vratio na mjesto na kojemu je proveo više od 40 godina. U međuvremenu je teško obolio, zbog stresa i patnji kroz koje je prolazio posljednjih godina. Naime, kuću je obnovio tek u svibnju 2010., dvije i pol godine nakon urušavanja Kupske.

Urušavanje ulice, osim kuće Jovana Drezge, do temelja je uništila i poslovanje Želimira Žitkovića.

– Moj je jedini izvor prihoda moja radionica iza kuće, i jasno je da u dva mjeseca ništa nisam mogao zaraditi. Još danas me ljudi pitaju radim li ponovo. To je velika poslovna šteta – rekao je Žitković, inače vlasnik stolarske radionice u Kupskoj.

Bez zadovoljštine

– Nitko meni nikada nije ponudio odštetu. Bio sam spreman nagoditi se, no vidio sam da se to neće dogoditi, pa sam i ja podnio tužbu protiv HEP-a. Mislim da zadovoljštine za nas stanare neće biti. HEP je državna firma, a Tehnika više-manje radi za državu – objasnio je Žitković.

Najave da će se nastaviti gradnja razbjesnile su Željka Jaklovića, kojemu se prije tri godine odronilo pola dvorišta.

– Dva mjeseca nisam mogao ući u svoju kuću. Sve je propalo, zidovi, krov... Čak mi je i automobil oštećen, jer je dijelom propao u zemlju. Neću dopustiti da se nastavi gradnja. Ako treba, ići ću i u zatvor. Ovo se više neće ponoviti – ljutit je bio Jaklović, koji je, po vlastitom svjedočanstvu, jedva izvukao "živu glavu". On prvi, ali ni ostali stanari, ne vjeruju da će išta dobiti. Ali ipak - ne odustaju.

Ključne riječi

Komentara 14

RE
retriver
09:02 19.12.2010.

Sad bi im se na ulicu mogla srušiti HEP-ova zgrada jer je \"sanacija\" gotova na taj način da je sva voda gurnuta pod zgradu i sad temelji plivaju a javna tajna je da zgrada pomalo tone. Sanacija je perfektna,blato,voda,smrad....

VI
Vito
08:30 19.12.2010.

Na taj način su došli do jeftinijeg zemljišta u središtu Zagreba. No, nisu maknuli podzemne vode pa će biti zanimljivo gdje će te vode izbiti kad naprave deblji i vodootporniji zid-branu. Ima u blizini viši neboder pa bi bilo lijepopo kad bi novinar zamolio stanare da ga puste na terasu-krov i da građani vide o kolikom se prodajnom prostoru radi. No, na proljeće će već podzemne vode pronaći prolaz do površine, negdje u susjedstvu.

DU
Deleted user
11:58 19.12.2010.

Filip Filipec pokusava spasiti sto se da spasiti - a to je sebe i svoju fotelju koja mu je bila \"zlatna koka\" ! No to ipak nece ici.... ! Kada dodje vrijeme i kada se stisne.... propjevati ce o svemuu kao i drugi kojima kojima je vrijeme vec stiglo.. !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije