Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan dvorane

Spektakl u Lisinskom: uz can-can slave 42. rođendan

17.12.2015., Zagreb - Can can plesacica vjezba u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uoci koncerta Francuska noc u Lisinskom kojim se obiljezava Dan dvorane.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/7
19.12.2015.
u 08:00

Publiku će oduševiti i Offenbachova virtuozna Olympia, Gounodova zaljubljena Margareta, Massenetova erotična Manon U francuskom štihu ispratit će veoma uspješnu 2015. godinu

U kalendaru crvenim flomasterom označite 29. prosinca i rezervirajte ga za slavlje u francuskom stilu.

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, naime, tada priređuje Francusku noć, spektakl pun dobrih vibracija, vedrine i optimizma. Na programu će se naći izabrana djela francuskih majstora čudesnog glazbenog nadahnuća, od operete i opere do velikog simfonijskog zvuka.

– Slavimo 42. rođendan, a ova je koncertna večer ujedno završetak stare te zamah za uspjehe u novoj godini – kaže Dražen Siriščević, ravnatelj KD Vatroslava Lisinskog.

Pod egidom "rasprodano"

Ovogodišnji su program za Dan dvorane nazvali "Can-can", a obilježit će ga, među ostalim, poletne plesačice studija Escape u lepršavim haljinama jarke boje, koje će posjetitelje uz Offenbachovu operetu "Orfej u podzemlju" uvesti u cijelu priču.

– Fascinantan zvuk kraljice instrumenata zagrmjet će s orguljašem Pavlom Mašićem u završnom stavku Berliozove Simfonije za orgulje i orkestar, a čarobni glasovi sopranistica Valentine Fijačko Kobić, Antonije Dunjko i Dolores Leko te mezzosopranistice Dubravke Šeparović Mušović osvojit će posjetitelje interpretacijama Gounodove zaljubljene Margarete, Saint-Saënsove senzualne Dalile, erotične Manon Julesa Masseneta, virtuozne Olympije Jacquesa Offenbacha... – nabraja Siriščević detalje programa koji će se odvijati uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića. Poslije koncerta priredit će i veliku zabavu u predvorjima Lisinskog uz legendarnog Miru Ungara & The Golden 60's Revival.

– Dan dvorane Lisinski, a o noći da ne govorimo, otvoren je za sve uzraste i sve ukuse, za sve ljude dobre volje, pa čak i za mrzovoljne. Oni to poslije našeg koncerta i zabave koja slijedi sigurno više neće biti – ističe ravnatelj.

Godine 2015. KD Vatroslava Lisinskog, dodaje, bilježi pregršt koncerata raznolikih glazbenih žanrova, od kojih je većina bila rasprodana. Među najuspješnije izdvaja koncert u povodu Valentinova u Lisinskom, koje su Zagrepčani proslavili uz najveću zvijezdu francuske glazbene scene Michela Legranda te jednu od najvećih današnjih opernih diva Natalie Dessay. No bilo je ove godine i "maratonaca" koji su se nekoliko puta vraćali na pozornicu Lisinskog.

– Oliver Dragojević u ožujku je održao koncerte pet dana zaredom, jedan bolji od drugog. Genijalac naše zabavne glazbe, vrhunski interpret i muzičar, svaki je put sve bolji i svaki me put iznova oduševi. Nadamo se da ćemo i u idućoj godini imati jedan Oliverov "maraton" – kaže Siriščević.

Spajalo se i nespojivo

Glasovita zagrebačka dvorana nazvana po hrvatskom skladatelju iz 19. stoljeća, podsjetimo, otvorena je 29. prosinca 1973. i jedan je od najznačajnijih projekata tog vremena. Građena je punih 13 godina, a njezino je otvorenje i te kako promijenilo kulturni i društveni život Zagreba, ali i Hrvatske.

– Taj je prostor postao trajan poticaj za ostvarenje programa najviših vrijednosti, mjesto na kojemu se često spajalo nespojivo, ponekad izvodilo nemoguće, a uvijek ustrajalo na izvrsnosti! A Lisinski je danas riznica ukupnih hrvatskih kulturnih vrijednosti koje sustavno promiče i otvara za susrete s ostalim kulturama svijeta – kaže Siriščević.

U više od četiri desetljeća Lisinski je kuća glazbe za hrvatske i svjetske orkestre, dirigente i soliste, za velikane jazza, zvijezde popularne glazbe i čuvare tradicijske kulture. Istodobno je i festivalska, kazališna, filmska i pozornica likovnih umjetnosti, okupljalište znanstvenika na kongresima i konferencijama, pa čak i nezaobilazna politička arena domaćih stranaka. S ponosom ističu i rad s mladim naraštajima u posebnim programima posvećenim odgoju i obrazovanju, a sjajan program najavljuju i za 2016.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije