Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vježba Crvenog križa

Spasioci u gumenjaku jurili Jarunom, MORH-ov helikopter dostavio pomoć...

Hrvatski crveni križ
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/11
08.05.2017.
u 20:00

Tečaj za spasioce na vodi traje godinu dana. Nakon toga dobivaju licenciju, a svaka dva do tri mjeseca kroz vježbe održavaju vještine.

Spasilačke ekipe na gumenjaku jurile su Jarunom kako bi iz vode izvukle utopljenika i evakuirale još troje ljudi koji su mokri i pothlađeni zazivali pomoć na platformi na kojoj su pronašli utočište nakon nezgode.

Nedaleko od toga začula se buka elise MORH-ova helikoptera koji se spuštao na livadu kako bi dostavio humanitarnu pomoć. Djelatnici Crvenog križa trčali su kako bi preuzeli pakete s hranom i higijenskim potrepštinama, a letjelica se nakon toga vinula u zrak i preletjela Jarun.

Srećom, posrijedi nije bio nikakav apokaliptični scenarij, već pokazne vježbe djelatnika i volontera Hrvatskog Crvenog križa (HCK).

Vježbu gledali i političari

Dio je to jučerašnje smotre kojom se obilježio Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te početak Tjedna Crvenoga križa u Hrvatskoj.

– Građanima smo predstavili sve aktivnosti, od onih redovitih kao što su dobrovoljno darivanje krvi i pružanja prve pomoći do onih koje su aktivne u kriznim situacijama. Jedna od njih je, primjerice, briga o vodi, sanitaciji i higijeni u katastrofama pa su tako građani mogli vidjeti kako funkcionira sustav pročišćavanja voda – objasnila je Katarina Zorić, glasnogovornica HCK. Posjetitelji su imali prilike vidjeti i pravo šatorsko naselje kakvo se gradi u kriznim situacijama. Imali su prilike kušati i grah koji su volonteri Crvenog križa pripremili u terenskoj kuhinji. Ipak, atmosferi na terenu i scenariju krizne situacije svakako je najviše pridonijela vježba spašavanja života na vodi. Rad spasioca budnim je okom na jarunskoj obali pratilo mnoštvo građana, ali i osoba iz javnog i političkog života, među kojima su se našli bivši predsjednik Sabora Željko Reiner, savjetnik predsjednice Tomislav Madžar...

– Tečaj za naše spasioce na vodi traje godinu dana. Nakon toga dobivaju licencu, a svaka dva do tri mjeseca kroz vježbe prakticiraju naučene vještine i tehnike – kazala je Silvana Radovanović, voditeljica službe spašavanja života na vodi u Hrvatskom Crvenom križu. U dvadeset godina njihovi hrabri spasioci spasili su 350 osoba od utapanja. Osim tog sektora, zaposlenici i volonteri HCK na redovnim edukacijama i vježbama unapređuju i svoja znanja u psihosocijalnoj podršci u krizama, službi traženja i zaštite izbjeglica i migranata... Poplave u Slavoniji i izbjeglička kriza bile su vrhunac njihovih priprema za akciju. Iz tih hitnih situacija, odnosno katastrofa, naučili su bolje funkcionirati unutar sebe, ali i s drugim institucijama.

– Istina je ono što kažu, da je svaka kriza i prilika za rast. Ono čemu su nas nedavni događaji podučili jest da je svaka kriza drukčija i da zahtijeva prilagodbu. Kontinuirano radimo na unapređivanju djelovanja u kriznim situacijama, ali i edukaciji ljudi, kako bismo mi, ali i cijelo društvo bili spremni ako, nažalost, dođe do neke krizne situacije – rekla je glasnogovornica HCK.  

  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije