Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zrakoplovna nesreća

Piloti nisu krivi za sudar MiG-ova kraj Plaškog

Foto: MORH
1/5
02.05.2017.
u 20:55

Posada je upozoravala da nije ni vidjela metu na zemlji zbog smanjene vidljivosti – no nadležni nisu odgodili izvođenje vježbe

Sedam godina od sudara dva MIG-a na vojnoj vježbi nedaleko od Plaškog 23. rujna 2010., dvojica pilota MORH-a, satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik, dočekali su oslobađajuću presudu na karlovačkom Općinskom sudu. Podsjetimo, pilote se krivilo da su na vojnoj vježbi skrivili sudar dvaju MiG-ova 21 čije su krhotine rakete u Donjoj Šupici nedaleko od Plaškog teško ranile Mariju Klipu, mještanku koja je u trenutku sudara obrađivala polje, a pogodile su je krhotine raketa koje su ispaljene iz aviona.

Pilote je nakon istrage Županijskog suda u Karlovcu, tužiteljstvo optužilo zbog teškoga kaznenog djela protiv opće sigurnosti, za što je predviđeno do 12 godina zatvora. Tužiteljstvo je tvrdilo da su Trošelj, koji je bio vođa grupe četiriju borbenih zrakoplova, i Kudlik upravljali zrakoplovima protivno Pravilniku o letenju zrakoplova i Pravilima o letenju OS-a i tako doveli u opasnost život ljudi i imovinu. Za Trošelja su tvrdili da je letio “na način koji nije prije dogovoren” i da nije javljao manevre pratiteljima. Manevar bez izvješćivanja po njima je provodio i Kudlik iako nije vidio Trošelja. Zato je došlo do sudara u zraku i lansiranja rakete iz lansera desnog krila Kudlikova zrakoplova. O slučaju je sudio i Vojno-stegovni sud u Splitu koji je Kudliku i Trošelja 2014. oslobodio krivnje za štetu nastalu sudarom MIG-ova. Suđenje u Karlovcu, po zahtjevu MORH-a, bilo je zatvoreno za javnost. Kako doznajemo, za ovakvu presudu bile su bitne tri stvari.

Naime, vještak Ivica Ivandić ustvrdio je da Trošelj nema dovoljan broj naleta i nije bio obučavan za izvođenje vojne vježbe u grupi od četiri aviona, kao niti pilot Marijan Kudlika. Dakle, Trošelj nije bio obučen da leti u grupi od četiri aviona, a kamoli da bude vođa grupe. Ustanovljeno je i da je komunikacija između pilota te komunikacija između vođe grupe te voditelja djelovanja na zemlji bila loša. Prema vještačenju meteorologa, nisu zadovoljeni ni minimalni meteorološki uvjeti za izvođenje vježbe, jer su oblaci bili prenisko i smanjili su vidljivost.

Posada je, nakon prvog preleta, upozorila voditelja djelovanja da nije vidjela metu na zemlji već da ju je gađala “napamet”. Unatoč tome, nadležni nisu odgodili izvođenje vježbe. Trošelj i Kudlik u sedam godina, koliko su dokazivali svoju nevinost, zakinuti su na niz načina, među ostalim, jer nisu mogli napredovati. Ostaje nejasno zbog čega se nije istraživala odgovornost onih koji su pilote poslali na vježbu u takvim uvjetima; a riječ je o zapovjedniku eskadrile, zapovjedniku 91. zrakoplovne baze, zapovjedniku HRZ-a i voditelju djelovanja na zemlji.     

 

Komentara 5

AA
Aartur
21:24 02.05.2017.

Karijere tih pilota su odavno prekinute i upropaštene, a nadležni su tijekom proteklih sedam godina nesmetano nastavili sa svojim "stručnim" potezima. Rezultati su danas itekako vidljivi.

DO
dopizdilomi
21:30 02.05.2017.

Normalno je da piloti nisu krivi. Zna se tko je kriv i to godinama.

PR
potrgani reißverschluss
22:22 02.05.2017.

pa normalno. Rusi su krivi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije