Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rusija: Jačanje NATO-a na istoku je provokacija! Stier: Hrvatski vojnici nisu usmjereni protiv Rusije

NATO će ove godine rasporediti oko tisuću vojnika u svakoj od baltičkih država i Poljskoj
21. travnja 2017. u 13:38 42 komentara 3024 prikaza
Vojska
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Planirano razmještanje hrvatskih vojnika u sklopu snaga NATO-a na Baltiku nije usmjereno protiv Rusije, nego je znak solidarnosti unutar Sjevernoatlanskog saveza, rekao je u petak hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier odgovarajući na upozorenje Rusije koja jačanje NATO-a na istoku smatra provokacijom.

NATO će ove godine rasporediti oko tisuću vojnika u svakoj od baltičkih država i Poljskoj, uz manje kontingente američkih vojnika koji su već u regiji.

U tim će snagama sudjelovati do 300 hrvatskih vojnika koji će do kraja 2017. stići u Poljsku, a početkom 2018. u Litvu, predlaže hrvatska Vlada čiju odluku mora potvrditi Sabor.

haubice samohodne haubice Predstavljeno najmoćnije oružje Hrvatske vojske Damir Krstičević DAMIR KRSTIČEVIĆ Naši časnici na obuku će u Izrael, a u Zadru će njihovi piloti učiti letjeti kanaderima haubice POLJSKA GRANICA Hrvatska vojska spremna sudjelovati u borbenoj skupini predvođenoj SAD-om

Litva, Latvija i Estonija, zemlje koje je Sovjetski Savez pripojio '40-ih godina, a sada su članice NATO-a i EU, nervozne su još od ruske aneksije Krima 2014.

Kremlj odbacuje zabrinutost baltičkih država, a jačanje istočnog krila NATO-a smatra provokacijom i prijetnjom svojoj sigurnosti.

"To nije usmjereno protiv bilo koga, nego je znak solidarnosti unutar NATO-a", rekao je Stier na zajedničkoj konferenciji za novinare s litavskim ministrom vanjskih poslova Linasom Linkevičiusom.

"U bilateralnim odnosima s Rusijom nastupamo kao članica EU i NATO-a, ali smo otvoreni i za dijalog, pogotovo što se tiče situacije na jugoistoku Europe i u BiH", rekao je šef hrvatske diplomacije koji će krajem svibnja posjetiti Moskvu.

Linkevičius ističe da jačanje snaga NATO-a na Baltiku "nije samo gesta, nego miniumum napora da bismo osigurali baltičke zemlje i Poljsku i poslali poruku tamošnjem stanovništvu da ćemo jamčiti njihovu sigurnost, kako je i predviđeno poveljom NATO-a".

"Što se tiče aktivnosti druge strane, ne govorimo o tisuću, nego o 300.000 vojnika raspoređenih na zapadu Rusije, opremljenih modernim oružjem koje može nositi nuklearne glave. No mi se nećemo natjecati i zaoštravati situaciju, nego poslati jasnu poruku da smo ovdje", istaknuo je litavski ministar.

"Želimo jačati odnose sa susjednom Rusijom, ali na temelju međunarodnog prava i nemiješanja u unutarnje stvari", istaknuo je Linkevičius koji boravi u posjetu Hrvatskoj.

MORH je u utorak priopćio da Hrvatska podupire sve odluke NATO saveza za jačanje kolektivne sigurnosti i obrane te je najavio da će pokrenuti proceduru donošenja potrebnih odluka Hrvatskog sabora o sudjelovanju u aktivnosti "pojačane prednje prisutnosti" (eFP)  NATO-a u Litvi i Poljskoj.

Iako će konačan sastav, vrijeme raspoređivanja i broj vojnika ovisiti o dogovoru s vodećim nacijama (Njemačka i SAD), očekuje se kako će u borbenoj skupini u Litvi sudjelovati do 200, a u skupini u Poljskoj do 90 hrvatskih vojnika.

Na summitu NATO-a u Varšavi, u srpnju 2016., donesen je niz odluka o jačanju obrambenih sposobnosti Saveza, a jedna od njih usmjerena je i na podizanje sigurnosti na istoku.

>> Transfer ruskog S-300 s atašeom SAD-a dogovarala i Željka Antunović

>> Topliji odnosi s Moskvom: Stier u svibnju s Lavrovom

Elipso

 • bvalen16:

  Rusija provocira????A nato je opkolio sa svih strana,postavili rakete i kazu nije to protiv vas to je protiv irana hahaha.A kad rusi postave stit preme eventualnoj agresiji prema sebi onda je to problem,ma jedite vnago

 • Avatar Becarina
  Becarina:

  Ruska vojska na istim granicama nije provokacija, prvi su poceli! Odrzavaju manevre i na nasoj granici, prvi su poceli!

 • ranko75:

  Sa Rusijom su ratovali turci, nijemci, svedjani,poljaci,japanci, Austrougarska i naravno Hrvatska cak 3 puta. Svi koji su osjetili kako su dobijali po labrnji od rusa vise nemaju zelju da ponove "podvig" z a t o j e r i m ... prikaži još!i m a j u m o z g a, to jest jer su pametni! Onaj koji ponovi pa jos dva puta nije bas pametan. Dobiti tri puta po labrnji (sa napoleonom, u Galiciji sa Austrougarskom i pod Staljingradom sa nijemcima), i o p e t i c i moze samo neko ko nema ni malo mozga. Ja takve ne mogu da zalim ako padnu rusima saka. Znali su kuda idu! Ako zele da ginu za tudje interese neka ginu!