Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rusija: Jačanje NATO-a na istoku je provokacija! Stier: Hrvatski vojnici nisu usmjereni protiv Rusije

NATO će ove godine rasporediti oko tisuću vojnika u svakoj od baltičkih država i Poljskoj
21. travnja 2017. u 13:38 42 komentara 2957 prikaza
Vojska
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Planirano razmještanje hrvatskih vojnika u sklopu snaga NATO-a na Baltiku nije usmjereno protiv Rusije, nego je znak solidarnosti unutar Sjevernoatlanskog saveza, rekao je u petak hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier odgovarajući na upozorenje Rusije koja jačanje NATO-a na istoku smatra provokacijom.

NATO će ove godine rasporediti oko tisuću vojnika u svakoj od baltičkih država i Poljskoj, uz manje kontingente američkih vojnika koji su već u regiji.

U tim će snagama sudjelovati do 300 hrvatskih vojnika koji će do kraja 2017. stići u Poljsku, a početkom 2018. u Litvu, predlaže hrvatska Vlada čiju odluku mora potvrditi Sabor.

haubice samohodne haubice Predstavljeno najmoćnije oružje Hrvatske vojske Damir Krstičević DAMIR KRSTIČEVIĆ Naši časnici na obuku će u Izrael, a u Zadru će njihovi piloti učiti letjeti kanaderima haubice POLJSKA GRANICA Hrvatska vojska spremna sudjelovati u borbenoj skupini predvođenoj SAD-om

Litva, Latvija i Estonija, zemlje koje je Sovjetski Savez pripojio '40-ih godina, a sada su članice NATO-a i EU, nervozne su još od ruske aneksije Krima 2014.

Kremlj odbacuje zabrinutost baltičkih država, a jačanje istočnog krila NATO-a smatra provokacijom i prijetnjom svojoj sigurnosti.

"To nije usmjereno protiv bilo koga, nego je znak solidarnosti unutar NATO-a", rekao je Stier na zajedničkoj konferenciji za novinare s litavskim ministrom vanjskih poslova Linasom Linkevičiusom.

"U bilateralnim odnosima s Rusijom nastupamo kao članica EU i NATO-a, ali smo otvoreni i za dijalog, pogotovo što se tiče situacije na jugoistoku Europe i u BiH", rekao je šef hrvatske diplomacije koji će krajem svibnja posjetiti Moskvu.

Linkevičius ističe da jačanje snaga NATO-a na Baltiku "nije samo gesta, nego miniumum napora da bismo osigurali baltičke zemlje i Poljsku i poslali poruku tamošnjem stanovništvu da ćemo jamčiti njihovu sigurnost, kako je i predviđeno poveljom NATO-a".

"Što se tiče aktivnosti druge strane, ne govorimo o tisuću, nego o 300.000 vojnika raspoređenih na zapadu Rusije, opremljenih modernim oružjem koje može nositi nuklearne glave. No mi se nećemo natjecati i zaoštravati situaciju, nego poslati jasnu poruku da smo ovdje", istaknuo je litavski ministar.

"Želimo jačati odnose sa susjednom Rusijom, ali na temelju međunarodnog prava i nemiješanja u unutarnje stvari", istaknuo je Linkevičius koji boravi u posjetu Hrvatskoj.

MORH je u utorak priopćio da Hrvatska podupire sve odluke NATO saveza za jačanje kolektivne sigurnosti i obrane te je najavio da će pokrenuti proceduru donošenja potrebnih odluka Hrvatskog sabora o sudjelovanju u aktivnosti "pojačane prednje prisutnosti" (eFP)  NATO-a u Litvi i Poljskoj.

Iako će konačan sastav, vrijeme raspoređivanja i broj vojnika ovisiti o dogovoru s vodećim nacijama (Njemačka i SAD), očekuje se kako će u borbenoj skupini u Litvi sudjelovati do 200, a u skupini u Poljskoj do 90 hrvatskih vojnika.

Na summitu NATO-a u Varšavi, u srpnju 2016., donesen je niz odluka o jačanju obrambenih sposobnosti Saveza, a jedna od njih usmjerena je i na podizanje sigurnosti na istoku.

>> Transfer ruskog S-300 s atašeom SAD-a dogovarala i Željka Antunović

>> Topliji odnosi s Moskvom: Stier u svibnju s Lavrovom

Elipso

 • bvalen16:

  Rusija provocira????A nato je opkolio sa svih strana,postavili rakete i kazu nije to protiv vas to je protiv irana hahaha.A kad rusi postave stit preme eventualnoj agresiji prema sebi onda je to problem,ma jedite vnago

 • Avatar Becarina
  Becarina:

  Ruska vojska na istim granicama nije provokacija, prvi su poceli! Odrzavaju manevre i na nasoj granici, prvi su poceli!

 • zagorecvz:

  Pa naravno da nisu usmjereni protiv Rusa, opće pozanto je da će s druge strane biti vanzemaljci. Ovaj je čak iz Argentine potegnuo da rvatima objašnjava zemljopis.

Message