Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turizam

Španjolci najčešći gosti u metropoli

'04.08.2013., Zagreb - Usprkost velikim vrucinama Zagreb je prepun turista i gradjana koji uzivaju u parku Zrinjevac i gradskim znamenitostima.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL'
'Luka Stanzl/PIXSELL'
10.08.2013.
u 17:21

Poslije Španjolaca, Zagreb je najatraktivniji Amerikancima (5,5 tisuća), Nijemcima (5,3 tisuća) te Englezima (4,5 tisuća)

Mnogobrojni turisti iz svih dijelova svijeta kao jednu, barem usputnu destinaciju za ovoljetni odmor odabrali su i Zagreb. U proteklom mjesecu glavni grad posjetilo je 90 tisuća domaćih i stranih gostiju koji su u prosjeku grad turistički razgledavali dva dana. Ove godine bilježi se porast od oko 17 posto gostiju pa su u Turističkoj zajednici zadovoljni.

Dok je domaćih gostiju iz drugih dijelova zemlje bilo oko devet tisuća, od 81 tisuće stranih gostiju, najviše njih, 5700, došlo je iz Španjolske. Poslije Španjolaca, Zagreb je najatraktivniji Amerikancima (5,5 tisuća), Nijemcima (5,3 tisuća) te Englezima (4,5 tisuća). Među prvih deset su i Francuzi, Talijani, Nizozemci, Austrijanci, Poljaci te gosti iz Koreje. Najmanje gostiju, po njih četvero, došlo je iz Omana, Lihtenšajna i Kine. Od susjednih zemalja, Zagreb je najzanimljiviji Srbima. Njih je 1327 posjetilo je grad u srpnju, iz BiH u isto je vrijeme bilo je 1125 gostiju, a nakratko su svratila i 983 Mađara, 932 Slovenca te 206 Crnogoraca. Ako se podacima pridruže proteklih šest mjeseci, metropolu je do sada u 2013. posjetilo 433 tisuća turista. Turiste, osim gradskih ljepota, privlače i marketinški stručnjaci iz 46 hotela, 21 hostela te 47 apartmana. Gosti grad razgledavaju sve više i ZET-ovim turističkim autobusom koji se prema riječima glasnogovornika Tomislava Jurića koristi sve više.

– Za razliku od početnih godina, ovog ljeta autobusi su jako dobro popunjeni jer se njima u kratkom vremenu obiđu glavne atrakcije – kazao je Jurić. Dodao je kako je turistima atraktivna i uspinjača koja odnedavno vozi sve do ponoći jer sve do tada ima i zainteresiranih putnika.

>> Hvale se, ali ne vladamo turizmom, on nam se događa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije