Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prenamjena

Sofisticirano zdanje novog muzeja gotovo do 2013.?

hrvatski povijesni muzej
30.11.2011.
u 08:00

Nekadašnja zgrada Tvornice duhana Zagreb, bude li novca, mogla bi postati stalnom adresom Hrvatskog povijesnog muzeja. Potrebna građevinska dozvola – već je ishođena.

Donese li Vlada uskoro odluku o financiranju rekonstrukcije i prenamjene stare zgrade Tvornice duhana Zagreb, Hrvatski povijesni muzej mogao bi se već 2013. godine useliti u vlastiti dom. Nedavno je, naime, ishođena građevinska dozvola, potvrdila je ravnateljica muzeja Ankica Pandžić.

Sačuvat će se oblik
– Prema projekciji, troškovi bi trebali iznositi oko 90 milijuna kuna, no tek će provedba javne nabave dati točan iznos – kazala je A. Pandžić te dodala da tom iznosu treba dodati i troškove realizacije prvog stalnog postava, za koji HPM do sada nije imao uvjete, te za opremanje radnih prostorija i restauratorskih radionica.

Iako će se zgrada rekonstruirati – sačuvat će se izvorni vanjski i unutrašnji arhitektonski oblik – u nju će biti ugrađena sofisticirana oprema, otkriva glavni projektant, arhitekt Ivica Plavec, koji zajedno s kolegama Ivanom Zdenkovićem, Žanet Zdenković Gold i Emirom Kahrovićem čini autorski tim.

– Sofisticirano upravljanje obuhvaća određenu temperaturu i vlagu u zraku, rasvjetu, na taj način upravljat će se bogatom multimedijom, kompleksnim sustavom za kontrolu i zaštitu, najsuvremenijim sustavima za gašenje požara i slično – navodi Plavec.

Sva oprema bit će interijerski oblikovna iza aluminijske mreže što, dodaje Plavec, omogućuje lakše održavanje. Novi život staroj zgradi udahnut će i suvremeni materijali, od kojih će, spomenuo je Plavec, neki biti novost u praksi ovakvih objekata.

– Primjerice, unutarnje žbuke upijat će višak vlage, a pri manjim će je koncentracijama ispuštati, lijevani pod kombinacija je plastičnih masa i cementa, a vizualno vrlo neutralan i sličan izvornom podu, drveni prozori opremljeni su izostaklom, UV-folijama, roletama s elektromotorima... – nabrojio je.

Dio ulične scenografije
Novi će se zahvati pak izvoditi uglavnom od čelika i stakla, poput slijepog i nikada dovršenog zabata koji je okrenut na Jagićevu.

– Zadržana je geometrija, ali zabat od opeke uklanja se i ostakljuje, tako da cjelokupni objekt postaje dio ulične scenografije i prolaznicima daje uvid u strukturu kuće – objasnio je arhitekt. Staklo će krasiti i potkrovlje, krovne trake izvest će se u staklu. Podsjetimo, Ministarstvo kulture prije nekoliko je godina otkupilo od Adris grupe bivšu zgradu TDZ-a, a Adris je na toj parceli odlučio sagraditi vlastitu poslovnu zgradu. Staru i novu zgradu koja je, objašnjava Plavec, volumenom dominantna, ali ima prozirnu staklenu fasadu te u prizemlju primjerene gradske sadržaje poput kafića ili ljekarne, fizički će povezivati trg. Postignut je i dogovor između Ine i Adrisa o benzinskoj postaji koja se nalazi na toj lokaciji – točionice će i dalje biti uz cestu, a trgovina u prizemlju buduće zgrade.

Komentara 2

OB
-obrisani-
08:42 30.11.2011.

Uostalom, sve tvornice i trgovne duvana, tih proizvođača smrti, treba zatvoriti

DE
detour
10:14 30.11.2011.

zgrada na slici je poslovna gradjevina koja se gradi U DVORISTU buduceg muzeja. ta je zgrada predimenzionirana. hdz-ovska ravnateljica ce s novom zgradom konacno i biti smjenjena, pa ce taj vazan muzej konacno mozda poceti organizirati i izlozbe na tememe koje su bitne za hrvatsko drustvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije