Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BROJKE POKAZALE

Socijalna slika Zagreba: Manje nezaposlenih, pad broja korisnika socijalnih prava i pomoći

Beskućnici
Foto: DPA/PIXSELL
12.07.2019.
u 14:04

U 2017. godini prosječna neto plaća po zaposlenom u Zagrebu iznosila je 6962 kune, što je za 15,32 posto više od nacionalnog prosjeka.

Prema Komparativnoj socijalnoj slici u Zagrebu je u 2018. godini u odnosu na godinu ranije nezaposlenost smanjena za više od petinu, smanjen je i broj korisnika socijalnih prava za oko 8 posto, a zabilježen je i pad broja korisnika pomoći Grada Zagreba.

Socijalno vijeće Grada Zagreba i Centar za razvoj neprofitnih organizacija (CERANEO) predstavili su u petak Komparativnu socijalnu sliku Grada Zagreba za 2017. i 2018. godinu pod nazivom "Izazovi provedbe smjernica Europskog stupa socijalnih prava u Gradu Zagrebu".

Manji broj korisnika u sustavu socijalne skrbi

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić kazala je da riječ o dokumentu koji pokazuje socijalne indikatore o kvaliteti života u Zagrebu na temelju kojega se mogu poduzimati intervencije i stvarati socijalne politike.

"Socijalna slika izrađuje se od 2000. godine, a po prvi puta napravili smo usporedbu dvije godine, koja je pokazala da postoji manji broj korisnika u sustavu socijalne skrbi", izjavila je.

Predstavivši ključne socijalne trendove, Iva Mrdeža iz CERANEO-a istaknula je kako je na području Zagreba prema procjenama 2017. godine bilo 1,61 posto stanovnika više u odnosu na 2011. godinu, no zabilježen je porast starosti stanovništva.

Tako je 2017. godine u Zagrebu bilo 56,2 posto građana u dobi od 25 do 64 godine starosti, njih posto ima 65 ili više godina, a najmanje zastupljena kategorija stanovništva je ona u rasponu od 15 do 24 godine.

Analiza kućanstava i obitelji pokazala je smanjenje stope razvedenosti i blagi rast broja sklopljenih brakova, pa je u 2017. na tisuću sklopljenih brakova razvedeno 332,9, dok je stopa sklopljenih brakova na tisuću stanovnika iznosila 4,9.

U 2017. godini prosječna neto plaća po zaposlenom u Zagrebu iznosila je 6962 kune, što je za 15,32 posto više od nacionalnog prosjeka.

Nezaposlenost manja za 22,3 posto

Iste godine zabilježeno je smanjenje evidentirane nezaposlenosti za 20,5 posto, dok je u 2018. s obzirom na prethodnu godinu nezaposlenost smanjena za 22,3 posto.

U odnosu na prosinac 2017. godine, broj korisnika zajamčene minimalne naknade u Zagrebu 2018. godine manji je za gotovo 17 posto, a prati ga i pad ukupno isplaćenih naknada od približno 13 posto.

Također, ukupan broj korisnika prava u socijalnoj skrbi u Zagrebu u 2018. godini manji je za približno 8 posto, dok je broj korisnika socijalnih usluga povećan za oko 16 posto. 

U 2018. godini smanjio se i ukupan broj korisnika pomoći koje isplaćuje Grad Zagreb, bilo ih je za 9,52 posto manje nego prethodne godine. 

Govoreći o najvećim izazovima socijalne skrbi na području grada, Galić je istaknula da treba pojačati suradnju s organizacijama civilnog društva i rad s ljudima u povećanom riziku od siromaštva, poput djece i beskućnika.

"Prema pokazateljima, to nisu kategorije koje su u porastu, no svakako kod nas stručnjaka izazivaju posebnu pažnju i potrebu da se više radi, posebno na njihovoj uključenosti u svijet rada, odgoj, obrazovanje i svakodnevni život", izjavila je Galić.

Komentara 7

DV
dvorskaluda
14:44 12.07.2019.

Koliki broj, od ukupnog broja stanovnika Zagreba, čine umirovljenici i kolika je prosječna mirovina ( ne plaća)? Koliki je broj nezaposlenih zagrepčana - od ukupnog broja stanovnika Zagreba? Koliki je broj primatelja soc. pomoći? Tako da dobijemo pravu sliku. Navestii prosječnu plaču za 2017. godinu, lako će navesti ljude da pomisle kak je zagrepčanima prilično dobro. Taj prosjek podižu gospoda u Saboru, Vladi, ministarstvima, agencijama, zavodima - koji su mahom u Zagrebu pa dižu prosjek. Radničke plaće u gradu su u prosjeku 4.200,00 kuna, ako i tolko

TI
Tirano
06:57 15.07.2019.

Vjerujem da se pogledaju imovinske kartice samo u novoj povijesti RH, tih vrlih socijalnih radnika, odakle im stan/ovi, i da ne nabrajam na koje su sve načine došli do svog imetka bilo bi dobro znati?. Vidjelo bi se tada mnogo toga, bolje nego se vidi sada kad se prati socijalni rad zbog ubojstva socijalnog radnika, točnije radnice čija je zastupljenost u radu socijale valjda u 98% -nom "vlasništvu žena"?! Tu muškaraca skoro da i nema?! Imao bi tu USKOK posla koliko te volja?

RP
rpzagreb
21:37 12.07.2019.

Nekako mi se čini da je bandić postao vlasnik VL. Pardon, tata Zagreba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije