Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političari i snijeg

Tko zorom, a tko svaki treći dan čisti pločnike

Milan Bandić snijeg čisti ispred svoje zgrade u Bužanovoj, a danas će svoje vještine pokazati i u Gorskom kotaru
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/4
03.03.2018.
u 12:01

Najviše se lopate hvataju političari koji žive u obiteljskim kućama, a oni u stanovima ne propuštaju svoj red za čišćenje

Dok drugi još trljaju krmeljave oči, on dela. Rečenicu koja je već postala sinonim za Milana Bandića gradonačelnik uvijek iznova potvrdi svaki put kad dobije priliku. Pred fotoaparatima i kamerama spremno pozira pokazujući što zna, pa i kako s lakoćom barata lopatom za čišćenje snijega. Ispred svoje zgrade u Bužanovoj već ranom zorom kreće u akciju.

Pohvalit će se kako ne izbjegava svoje obaveze, i pod cijenu da se mora ustati i ranije nego inače. Upomoć će rado priskočiti i susjedima, pa otići i u drugi grad. Tako je danas odlučio posjetiti snijegom zametena područja u Gorskom kotaru – obići će Delnice, Mrkopalj, Begovo Razdolje, Donji Lapac i Krnjak ne bi li ih naučio vještini lopatanja.

Kosor uhvati lopatu nakon 23 sata

Snijeg će, ako treba, i pojesti, kako je jednom kazao, pa i loviti pahulje po gradu, kao Batman, prije nego što padnu na tlo. Šalu na stranu, da treba prvo “pomesti pred svojim pragom”, smatraju i gradski zastupnici, koji su se uhvatili lopate želeći građanima pružiti primjer. Svaki dan s hrpama u svom dvorištu na Črnomercu i ispred vrata bori se HSLS-ov zastupnik Darko Klasić, koji mora očistiti 50 metara kako bi autom izašao na cestu. Budi se u 5.30 sati, prije posla, ali lopatu primi u ruke kad god ima slobodnog vremena. Jer, ako ne čisti redovito, vrlo brzo ostane zameten u snijegu.

Milan Bandić snijeg čisti ispred svoje zgrade u Bužanovoj, a danas će svoje vještine pokazati i u Gorskom kotaru
1/17

– Čistimo i ispred Doma zdravlja Zagreb-zapad u Albaharijevoj – kaže Klasić, koji živi u obiteljskoj kući, jednako kao i njegov kolega iz stranke Darinko Kosor. On na Pantovčaku snijeg čisti uglavnom u 23 sata. Tada je jedino razdoblje u danu kad ima vremena.

– Tada otprilike dovezem sina doma s košarke, a već u 9.30 ujutro moram biti u Saboru, pa mi je lakše svoje obveze odraditi prije spavanja – dodaje Kosor. Čisti su prilazi i ispred zgrada SDP-ovaca Zvane Brumnića te Mateja Mišića. Prvi živi u Vrbanima, drugi u Zapruđu, no i jedan i drugi se žale na neočišćene ceste, za čije je održavanje zadužena zimska služba. Ispred svoje zgrade lopatu u ruke primio je i HNS-ov Tomislav Stojak. Zgrada u Vivodinskoj u Rudešu, u kojoj živi, niska je, s malim brojem stanova, pa se dogodi da na red za čišćenje stanari dolaze svaki treći dan.

– Uvijek čistimo u paru, i uvijek smo s nekim drugim susjedom. Taj “auzmeš” odličan je način da se i bolje upoznamo – kaže Stojak. Kod Nenada Matića iz Zelene liste na Bukovcu, pak, nema rasporeda. Čisti tko prvi iziđe ili tko se prvi vrati s posla.

– Sve su to mlade obitelji, a imamo veliko dvorište pa nam je lakše ako se udružimo. Ljudi plaćaju teretanu, nama ona nije potrebna – kazao je.

Popije se koja čašica

Pločnici su čisti i u Bulićevoj, ispred ulaza Anke Mrak-Taritaš (GLAS) iako u njezinoj obitelji najčešće lopatu uhvati njezin suprug.

– Zna se šaliti da je, kad pada snijeg, uvijek njegov red prema rasporedu. No veći je problem snijeg koji pada s krova – kaže Mrak-Taritaš. A kad se vikendima čisti snijeg u Šestinama ispred zgrade HDZ-ovca Ivana Ćelića, akcije se često pretvore u susjedska druženja.

– Uvijek se nešto nareže kako bismo se bolje zagrijali “iznutra”, a i popije se koja čašica, bilo čaja ili domaće rakijice – kaže Čelić, koji obično u tjednu prvi izađe iz zgrade, kad u 6 sati šeće svog psa, pa usput i očisti ako je potrebno.

– No bilo bi dobro da Grad svakih dvjesto metara postavi i spremišta soli - zaključuje Čelić.

5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice:

Milan Bandić snijeg čisti ispred svoje zgrade u Bužanovoj, a danas će svoje vještine pokazati i u Gorskom kotaru
1/33

Komentara 20

ZV
zvonic
14:51 03.03.2018.

Kameni ide Gorski kotar učiti ljude kako se lopata. Što je slijedeće, učiti Dalmatince kako se upravlja brodom i lovi riba. I otkad je D.Lapac u Gorskom kotaru, pitanje za vas iz večernjeg ili možda za Bandića

Avatar Niškorist
Niškorist
12:07 03.03.2018.

U Bužanovoj snjeg očiste prije nek padne ?

DO
dopizdilomi
13:52 03.03.2018.

Malo da razjasnimo sliku "gradonačelnika koji čisti snijeg". Čisti ga ispred automobila koji nije njegov. Čisti cestu a ne pločnik. Pa tko to može više tolike laži i populizam progutati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije