Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hvatači iz Dumovca

Šišmiši na sudu, u stanovima i kućama

'22.12.2011., Papuk - U jami Uviraljka na dubini od 20 do 200 metara, obitava 11 vrsta sismisa. a redovnim brojanjem danas je utvrdjen porast broja jedinki koja se krece vice od 250 razlicitih sismisa
'Maja Santosi/PIXSELL'
30.08.2013.
u 13:00

Međunarodna noć šišmiša obilježava se sutra od 18 do 22 sata u Zoološkom vrtu, a organiziran je i edukativni program za posjetitelje

Šišmiš na Vrhovnom prekršajnom sudu u Šenoinoj. Zalutao je prekjučer baš tamo, zalutao, sakrio se iza ormara i stvorio još jednu intervenciju \"hvatačima\" iz Dumovca, ekipi koja se bavi \"životinjskim\" intervencijama diljem grada. Dojave li im za psa lutalicu, oni odlaze po njega, zaluta li u grad zmija, oni je pokupe, a tako je i sa šišmišima. Ulete li u zatvorenu prostoriju, dovoljno je nazvati 112, objasniti svoj problem, a oni će ga riješiti.

- Šišmiši najčešće ulijeću u stanove jer se izgube. Zatim se preplaše i više ne znaju izaći. Ukoliko je riječ o jedinkama, odnosno ako se radi o jednom ili nekoliko šišmiša, mi interveniramo sami, a bude li riječ o cijeloj skupini, zove se Ministarstvo prirode jer su to ipak zaštićene životinje - govori voditelj \"hvatača\", Darko Ozmec. Kako kaže, ako je šišmiš u dobrom stanju, on se odmah pušta na slobodu, a ako je ozlijeđen, preuzima ga Udruga za zaštitu divljih životinja AWAP koja brine o njemu do ozdravljenja.

Na svijetu živi čak 1150 vrsta šišmiša, a trenutačno ih je, zbog uništavanja njihovih staništa, ugroženo gotovo 180. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su zakonom zaštićene.

Međunarodna noć šišmiša obilježit će se, već devetu godinu zaredom, 31. kolovoza od 18 do 22 sata u Zoološkom vrtu, gdje je organiziran prigodan edukativni program.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije