Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DO 7. TRAVNJA

Simbol Uskrsa u novom ruhu: Zagrebačka izložba dočarat će ljepotu pisanica na poseban način

Zagreb: Ponuda na tržnici Dolac na Veliki petak
Sanjin Strukic/PIXSELL
05.03.2024.
u 12:00

Autorica je priredila pravi svjetlosni spektakl

Etnografski muzej poziva Zagrepčane na novu izložbu koja se otvara danas u 18 sati. Riječ je o postavu autorice Dijane Nazor Čorda pod nazivom "Svjetlosne pisanice" koja je dio velikoga izložbenog projekta  "Intimni prostori svakodnevice". Nazor Čorda pisanicama priziva u sjećanje davne nam baštinjene starohrvatske ornamente i stilizirane ptice te vječne simbole slobode.

U formatu velikih pisanica, izrađenih od bijele šamotne terakote, svojim se crtežima može pridružiti golemoj zbirci pisanica koje je oslikalo 240 umjetnika 1994., a koje je prikupio i izložio Mišo Azinović Klovićevim dvorima, pokazujući kakvo bogatstvo umjetnici mogu stvoriti na pisanicama, mimo tradicionalnih načina oslikavanja, koje su, pak, umjetnost za sebe.

"Perforirane pisanice Nazor Čorda sasvim su drugačije i potpuno originalne. Štoviše, neočekivano zadivljujuće. Na suvremeni način, s pomoću obojenog svjetla, iz ornamentalno izbušenih rupica događa se svjetlosna igra neobično jakoga duhovnog učinka. Taj je efektni svjetlosni spektakl, premda proizveden iz malene pisanice, usporediv s onim ugođajima u gotičkim katedralama kada iz golemih prozora ostakljenih šarenim svetačkim slikama vitraja, tijekom sunčanih dana, zaigra u prostoru crkve virtualna čarolija", najavljuju prigodnu izložbu iz Etnografskog muzeja. 

VEZANI ČLANCI: 

Izložba je otvorena do 7. travnja. Podsjetimo i kako se izložbeni projekt "Intimni prostori svakodnevice" može pogledati još kratko, do 25. svibnja, a kroz njega su po prvi put prikazani predmeti iz zbirke pokućstva, koji potječu uglavnom iz 19., a poneki i iz prve polovice 20. stoljeća. Svakodnevni predmeti imaju veliko osobno značenje i uključeni su u današnja aktualna društvena pitanja i teme poput migracija i očuvanja baštine.

VIDEO: Zaljubljeni par labudova skrasio se na jezeru Kerestinec

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije