Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVORKA

Zagrepčani prošetali u čast Hellen Keller: 'I mi postojimo'

Šetnja Hellen Keller
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/8
28.06.2017.
u 21:59

Međunarodni tjedan Hellen Keller obilježava se već više od trideset godina diljem svijeta

Zagreb se u srijedu pridružio obilježavanju Međunarodnog tjedna Hellen Keller – tjedna svjesnosti o gluhosljepoći, tradicionalnom povorkom "Šetnja Hellen Keller" koja je na tridesetak minuta u šetnji središtem glavnog grada ujedinila brojne građane u inicijativi kojoj je cilj upozoriti društvo na postojanje gluhoslijepih osoba i na probleme s kojima se suočavaju.

Međunarodni tjedan Hellen Keller obilježava se već više od trideset godina diljem svijeta svake godine koncem lipnja, a ime je dobio po gluhoslijepoj američkoj spisateljici koja se neumorno i bez odustajanja borila da svijetu dokaže da je njezina gluhosljepoća ne sprečava, već joj daje snage za život.

U Hrvatskoj manifestaciju organizira Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir, čija je voditeljica ureda Ivana Zima istaknula kako je cilj Tjedna jačanje svjesnosti o gluhosljepoći kao dvostrukom senzoričkom oštećenju – istodobnom oštećenju sluha i vida – koji u Hrvatskoj trenutno pogađa oko 1400 osoba. 

"Događanjima tijekom Tjedna najviše nastojimo raditi na osvještavanju javnosti o postojanju osoba koje su često, zbog nemogućnosti komunikacije jer ne mogu niti primati niti davati informacije, izolirane i isključene ne samo iz šire društvene zajednice, već i unutar vlastitih obitelji", rekla je Zima.

Središnji događaj manifestacije je "Šetnja Hellen Keller", simbolička crveno-bijela povorka središtem grada, prema bojama štapa gluhoslijepih osoba, a ono što se posebno želi njome naglasiti je da te osobe ne žele postati dio društva, već da one to jesu, napomenula je.

"Posebno se koncentriramo na njihove pozitivne priče i na to što one usprkos svojim oštećenjima mogu, te na koji način onime što rade mogu i žele doprinose našoj zajednici", istaknula je Zima.

Iako je Hrvatska još 2007. godine kao treća država u svijetu potpisala Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom, gluhoslijepe osobe se i dalje susreću s brojnim preprekama u ostvarivanju ljudskih prava te s predrasudama i nerazumijevanjem javnosti.

Tako je u Hrvatskoj trenutno šestero gluhoslijepe, gluhe ili nagluhe djece koja nemaju pravo na prevoditelja u vrtiću, čime im je već u najranijoj dobi uskraćena komunikacija, upozorila je.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak istaknula je kako su gluhoslijepe osobe u mnogim segmentima društva još uvijek u nepovoljnijem položaju, od prava na obrazovanje, na pristup informacijama, do problema vezanih za prevoditelje, jer koliko god je podrška osigurana, i dalje je nedovoljna.

"Sustav mora naći načina u zakonodavnom okviru da prepozna njihove potrebe. Sluha za nas ima, ali i dalje postoje određene zapreke koje nisu dovoljno jasne i uvijek se tiču financijskih ograničenja, što mi ne prihvaćamo, jer svi imaju pravo na život kao i drugi, a da bi to mogli ostvariti potrebna nam je podrška", poručila je. 

Povorka je krenula nešto iza 18 sati kod Glazbenog paviljona na Zrinjevcu, a sudionici, njih oko 150, prošetali su uz pratnju bubnjeva Praškom, preko Trga bana Jelačića, Margaretskom ulicom do Cvjetnog trga, te Teslinom natrag. Nosili su majice s natpisima "Gluhoslijepi su mrak" i transparentne kojima su poručivali "Imamo pravo na komunikaciju" i "Sami možemo tako malo, a zajedno tako mnogo".  

Uoči početka šetnje, okupljenima se obratio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Istaknuo je kako barem jedan dan u godini moramo naći vremena i empatije prema ljudima kojima je potrebna pomoć, svim potrebitima i ljudima s invaliditetom, a posebno gluhoslijepim osobama.

"Zagreb ima otvorena vrata a Zagrepčani veliko srce da pomažu onima koji su u potrebi i da budu solidarni, a ovo je naša prilika da damo prinos i uključimo te ljude ravnopravno u život naše zajednice", poručio je.

Međunarodni Tjedan Heller Keller ove se godine obilježava od 26. lipnja do 2. srpnja a obuhvaća i smotre polaznika tečaja hrvatskoga znakovnog jezika u Splitu, Osijeku, Zagrebu, Vinkovcima i Varaždinu, a "Šetnja Hellen Keller" održat će se u petak i u Splitu.

Zagrebačkoj je šetnji prethodio cjelodnevni program male škole znakovnog jezika, likovnih radionica, glazbeno-scenskog programa te raznih prikaza mogućnosti i dostignuća gluhoslijepih osoba, a edukativne radionice "Budi ja!" svim su zainteresiranima omogućile da, uz pomoć simulatora gluhosljepoće, na nekoliko minuta pokušaju osjetiti kako je to biti gluhoslijepa osoba.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije