Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Šest će škola i vrtića dovršiti ove godine, a na još 18 počinju raditi

Objekt u Pongračevu brzo niče pa bi đaci onamo na nastavu trebali već od jeseni. U tijeku je i rekonstrukcija OŠ Ksavera Šandora Gjalskoga na Gornjem gradu, gradnja dvorane OŠ Dragutina Domjanića u Gajnicama te uređenje Hotelijersko-turističke škole na Botićevu trgu
03. ožujka 2021. u 08:51 0 komentara 1484 prikaza
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Najprije su apelirali, zatim peticijom urgirali, a onda su izišli na ulice i prosvjedom zahtijevali da njihov kvart, koji je s godinama nabujao do barem pet tisuća stanovnika, konačno dobije vlastitu školu. Oko deset godina trajala je bitka stanovnika Pongračeva na Trešnjevci za obrazovni objekt, a završila je pobjedonosno jer bi već ove jeseni njihova djeca na nastavu, umjesto na Selskoj cesti, krenuti trebala u svom susjedstvu. Više nego napola gotovi su, naime, radovi na onom što će uskoro biti područni objekt Osnovne škole Augusta Šenoe, a ondje će svoje dane provoditi učenici nižih razreda s područja Pongračeva, Ciglenice i drugih okolnih kvartova.

Return to school for Tuscan students - Florence RIZIČNA PODRUČJA Italija zatvara sve škole u crvenoj zoni: 'Britanski soj se posebno brzo širi među mladima'

Nema mjesta za gablec

– Plan je da škola bude otvorena do jeseni. Imat će osam učionica, a s godinama bi se trebala dograditi, odvojiti od matične škole i postati samostalna obrazovna ustanova – potvrdila

je vijest ravnateljica škole Ivana Sauha. Prvom školskom danu u novim učionicama vesele se sva djeca u kvartu, a kao i njihovi roditelji, objasnio je stanovnik Mislav Sepčić, jer je škola u koju trenutačno idu za njih jednostavno pretijesna, a u naselje se svakog dana doseljavaju nove obitelji s djecom pretežito vrtićke i predškolske dobi.

– Blagovaonica je tako malena da učenici ne mogu svi odjednom jesti, već dolaze u “turnusima”, a osim toga u zgradi je i vrtić, pa je sad još više skučeno – govori nam Sepčić, koji je donedavno bio u školskom vijeću roditelja.

počelo rušenje stare U kolovozu će niknuti nova škola u Blatu

I to je samo početak velikog “booma” radova na školama i vrtićima u ovoj godini pa se čini da gradilišta niču gdje god se čovjek okrene. Kako nam kažu u Gradskom uredu za obrazovanje, ove će se godine završiti radovi na šest zagrebačkih škola i vrtića pa tako osim nove PŠ Pongračevo među njima spominju i onu na posve suprotnom kraju grada, u Blatu, koja će niknuti na mjestu 70 godina starog objekta koji se već desetljećima ne koristi. Nova i suvremena zgrada dovršena bi trebala biti već do kolovoza, a projekt je, kazao je predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb zapad Jadranko Baturić, vrijedan 24 milijuna kuna. Moći će primiti osam nižih razreda učenika iz Blata i Jaruščice koji nastavu trenutačno pohađaju u više nego pretrpanoj OŠ Savski gaj. Svakog dana, kažu nam još u Gradskom uredu za obrazovanje, dovršen bi trebao biti i novi vrtić u Čučerju, a stanovnici nam govore da otvorenje iščekuju s velikim nestrpljenjem jer je ono u pravilu trebalo biti još lani.

Davor Filipović DAVOR FILIPOVIĆ HDZ-ov kandidat za Zagreb: Spočitava mi se što ne znam ćirilicu, a nisam je ni učio u školi

– Čini se da se zavlači jer je sam objekt vrtića bio dovršen još u rujnu. Kasnilo se s instalacijama, evo tek nedavno je stigao priključak plina – kaže Davor Gabud, stanovnik Čučerja. Dovršit će se i radovi 83 milijuna kuna vrijedne rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog na Gornjem gradu, s četiri nove učionice i dvodijelnom sportskom dvoranom. A u 2021. godini, govore u uredu pročelnika Ivice Lovrića, “finiširano” bi trebalo biti i više godina planirano preseljenje Hotelijersko-turističke škole iz potresom oštećene zgrade u Frankopanskoj u bivši Učenički dom Luke Botića.

Rok se stalno produljuje

I priča tu ne staje jer bi ove godine radovi dogradnje, izgradnje i rekonstrukcije trebali početi na 18 novih lokacija. Kako kažu u Uredu za obrazovanje, škole u svom kvartu uskoro bi trebale dobiti i Gornja Kustošija i Jakuševec, a novi vrtići niknuti bi trebali u Svetoj Klari, Sesvetskom Kraljevcu, Kašini i na Žitnjaku. Upravo se traže i izvođači radova za rekonstrukciju nove škole na Bukovcu, a taj bi projekt trebao koštati čak 105 milijuna kuna. Od cijele škole, koja će se srušiti, zadržat će se samo dvorana, a sagradit će se novi objekt s 36 učionica i velikim vanjskim igralištem. I iako u Uredu za obrazovanje predviđaju njeno dovršenje za prosinac ove godine, roditelji škole nisu tako optimistični.

Zagreb: Joško Klisović, kandidat za gradonačelnika, o sigurnosti škola i obnovi Zagreba KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA Klisović: Neprihvatljivo je da roditelji ne znaju ocjene statičara za škole i vrtiće

– Nervozni smo jer se stalno produljuje rok natječaja za izvođače. Da bude gotova do prosinca? Teško jer nam je rečeno da je rok izgradnje 18 mjeseci od početka radova. Disat ćemo normalno tek kad radovi počnu – kaže Lovorka Pezo, jedna od članica ekipe škole koja se lani “izborila” za izgradnju nove zgrade umjesto obnove nakon potresa.

Osnovna škola Dragutina Kušlana, koja je trenutačno “podstanar” u dijelu zgrade III. gimnazije u istoimenoj ulici, nakon tri bi desetljeća trebala ugledati početak radova na vlastitom objektu na lokaciji uz Branimirovu ulicu, a gotovo 125 godina stara Osnovna škola Horvati na Knežiji također bi trebala dobiti novo zdanje stotinjak metara zapadnije od svoje adrese na Horvaćanskoj cesti. Ove će godine, kažu u Gradu, početi i dogradnja OŠ Jure Kaštelana na Savici, kao i gradnja novog kompleksa XII. gimnazije u Gornjoj Dubravi.

Prepoznajete li se?
Najveći 'fejkeri': Ovi horoskopski znakovi uvijek glume pred drugima i nikada nisu iskreni
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.