Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U kolovozu će niknuti nova škola u Blatu

Ulaganje je vrijedno 24,3 milijuna kuna, a u objekt će se moći smjestiti osam nižih razreda
26. veljače 2021. u 11:15 1 komentara 589 prikaza
Foto: Zoran Vitas
Pogledajte galeriju 1/3

Počelo je rušenje stare područne škole u Blatu kako bi se na istom mjestu sagradila nova. O tome smo pisali lani u studenom u kontekstu još dva projekta, nove škole na Laništu te premještanja Centra za odgoj i obrazovanje Goljak u prostor ispod rotora, a vijest je izazvala velik interes među stanovnicima jer je to dugo vremena bolna točka u ovom dijelu Novoga Zagreba. Neki su se podsjetili i vremena kada je stara škola bila aktivna, pa i njezina otvorenja prije gotovo 70 godina. Prvo, dakle, ide nova područna škola u kojoj će nastavu moći pratiti osam odjeljenja djece od prvog do četvrtog razreda s područja Blata i Jaruščice, objašnjava Jadranko Baturić, predsjednik Vijeća četvrti Novi Zagreb zapad.

Hmm... Matematički zadatak za osnovnoškolce zbunio i profesora matematike: Znate li vi rješenje?

– Projekt je vrijedan 24,300.000 kuna, a rok za dovršetak gradnje je 22. kolovoza. To znači da bi djeca u novu zgradu mogla krenuti na polugodištu sljedeće školske godine. Teoretski je moguće da krenu i od početka, no realno je očekivati da će se finalizacija radova i namještanje ipak dovršiti kada školska godina već počne – kaže Baturić. Uz školu će se urediti i igrališta, od kojih će jedno biti javno, kao i parkiralište. Blato, podsjetimo, ima i Dječji vrtić Zvončić, a najavljuju se i novi projekti.

– U planu je i pedijatrijska ambulanta koja bolno nedostaje ovom području pa se nadam da ćemo i to uskoro uspjeti napraviti, kao i vatrogasni dom u Zdihovskoj. Ovo je jedino naselje u Novom Zagrebu koje nema vlastitu vatrogasnu službu – ističe Baturić.

U drugoj fazi, sljedeće godine, očekuje se i gradnja škole na Laništu, na gradskim parcelama nedaleko od rotora.

RODITELJI, OPREZ! Opasan izazov širi se Tik-Tokom: Djeca se bacaju pred automobile, pa izmiču u zadnji tren

– Izrađuje se glavni projekt, a gradnja se očekuje do konca 2022. – potvrđuju u Gradskom uredu za obrazovanje. Riječ je o sasvim novom objektu nedaleko od vrtića i OŠ Savski Gaj.

– Namjera je napraviti modernu školu s jednosmjenskom nastavom. Dakle, imat će kapaciteta da u istom turnusu može smjestiti sve đake iz kvarta. Time bi to postalo jedino naselje s jednosmjenskom nastavom, a bilo je jedino koje je imalo trosmjensku nastavu – objašnjava Baturić. Cilj je, dodaje, da se pokraj škole urede i velika igrališta, čime bi se zadovoljile gotovo sve potrebe mladih u ovom dijelu Novog Zagreba.

Što se tiče planiranog preseljenja Goljaka, koji sada djeluje na tri lokacije, u tijeku je izrada programa za provedbu javnog natječaja za idejno rješenje budućeg objekta. Okvirni rok za završetak gradnje je rujan 2023.

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • fakin2012:

    Ha ha, ha, sad pred izbore otvara se žičara, rade škole, najviši neboderi.... a žičare nije bilo 15 godina, voda je tri put skuplja, nema stetlišta, još je Jakuševec....