Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Klisović: Neprihvatljivo je da roditelji ne znaju ocjene statičara za škole i vrtiće

Dodao je kako se škole i vrtići ne trebaju vratiti na prvotno stanje, već ih se treba seizmički i protupotresno ojačati, čime bi se osigurala sigurnost djece.
27. veljače 2021. u 13:14 3 komentara 366 prikaza
Zagreb: Joško Klisović, kandidat za gradonačelnika, o sigurnosti škola i obnovi Zagreba
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Joško Klisović upozorio je u subotu na neprihvatljivu praksu aktualnog gradonačelnika Milana Bandića i Gradske uprave koji roditelje nisu upoznali s elaboratima statičara o stanju sigurnosti škola ili vrtića. 

FILE PHOTO: Workers are seen inside the Lusail stadium which is under construction for the upcoming 2022 Fifa soccer World Cup during a stadium tour in Doha utrka za Svjetsko prvenstvo Pakao stadiona u Kataru – poginule su na tisuće potplaćenih radnika

"Došao sam danas ovdje ispred škole Izidor Kršnjavi kako bih upozorio na neprihvatljivu praksu gradonačelnika Bandića i Gradske uprave, a to je da građane, odnosno roditelje čija djeca idu u školu ne upozna s elaboratom statičara u kojem se opisuje je li zgrada sigurna za djecu ili nije", rekao je novinarima Klisović.

Dodao je kako se škole i vrtići ne trebaju vratiti na prvotno stanje, već ih se treba seizmički i protupotresno ojačati, čime bi se osigurala sigurnost djece.

"Ja ću svoj posao raditi kao gradonačelnik u savezu sa građanima, uključiti ih u odlučivanje. Ovakvi projekti i podaci moraju ići na znanje građanima. Imaju pravo znati u kojem je stanju škola i kako se misli obnoviti. Građani moraju biti dio tog procesa", naglasio je Klisović.

Tražit će seizmički certifikat za sve škole i vrtiće u gradu

Poručio je kako će tražiti seizmički certifikat za sve škole i vrtiće u gradu, kako bi struka jamčila roditeljima da su objekti u koje šalju svoju djecu sigurni.

"Taj smo zahtjev već poslali u Gradskoj skupštini, tražimo od gradonačelnika Bandića popis svih škola koje su oštećene u potresu, tražimo da nam kaže koje je škole obnovio, odnosno što je Gradska uprava učinila u ovih zadnjih godinu dana od potresa na tome da škole i vrtići budu sigurni za našu djecu", istaknuo je Klisović.

Na tvrdnje novinara kako je Bandić kazao da su škole, i koridori koji vode do njih, sigurni, Klisović je odgovorio da roditelji tome ne vjeruju.

"Da bi roditelji vjerovali treba im pokazati elaborate statičara, ocjene i procjene statičara, onda će vjerujem biti mirniji jer će od stručnjaka dobiti potvrdu da je to tako stvarno. Ono što je očigledno ovdje na djelu je potpuno nepovjerenje građana u gradonačelnika Bandića i Gradsku upravu", kazao je Klisović.

PROVELI SMO DAN NA JUGU HRVATSKE Pelješki će most donijeti samo dobro. Za početak je već donio proslavu Kineske nove godine

Pitanje obnove centralna tema kampanje

Smatra kako će pitanje obnove u kampanji za lokalne izbore biti centralna tema u Zagrebu.

"Osim potresom porušenih dijelova grada mi ćemo sigurno forsirati i priču revitalizacije i obnove drugih dijelova grada koji nisu potresom uništeni, ali su jako zapušteni do te mjere da možemo reći da su i oni uništeni", najavio je Klisović.

Na pitanje novinara smatra li da je grad siguran, Klisović poručuje kako ne misli tako, ponajviše zbog nedavnih primjera rušenja fasade u Preobraženskoj ulici.

"Bandić je kazao da će dati ostavku ako nekome padne cigla na glavu, ne daj Bože da padne, ali padaju komadi fasade koji imaju isto takav devastirajući učinak na ljude. Prema tome, vrijeme je ili za njegovu ostavku ili da ga građani svojom voljom maknu s tog mjesta", naglasio je Klisović

U javnosti se nedavno pojavila anketa koju je, kako nagađaju mediji, naručio HDZ, a prema njoj najveću podršku Zagrepčana ima kandidat platforme Možemo Tomislav Tomašević dok je Klisović na drugome mjestu.

Klisović nije precizirao kako misli nadoknaditi gotovo 20 postotnu razliku između njega i Tomaševića, što je pokazala anketa, već je izrazio sumnju u njenu vjerodostojnost, ali i način na koji je izašla iz HDZ-a.

"Tamo stoji da imam 13 posto, da sam drugi po popularnosti kandidat, što ako bi značilo da Tomašević i ja ulazimo u drugi krug - to bi bila dobra stvar za Zagreb", zaključio je Klisović.

KRALA DUGI NIZ GODINA
Blagajnicu terete da je 49 klijenata banke oštetila za 8,6 milijuna kuna
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Nikša Bratoš pružio pogled iza scene velike glazbene karijere i otkrio kako se živi od glazbe u Hrvatskoj
  • bluescreen:

    hahaha 😂 može nešto novo za promjenu?

  • afer:

    čime se sve ovaj lik bavi

  • Kokoiduhovi:

    Ne treba izmišljati toplu vodu. Tko piše i predlaže zakone a onda ih Sabor "donosi" i izglasava? Ne Sabor - vladajuća stranka koja progurava i nameće svoje zakone; sročene kako njoj odgovara....a Sabor izglasava. A mi, građani Hrvatske i porezni ... prikaži još!zni obveznici - sve njih plaćamo da bi nas što bolje gulili, da bi sebi osigurali visoke plaće, mirovine, benificije, prednosti kod zapošljavanja, školovanja djece, liječenja, "praćenja" na skijanje i td.