Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U GLAVNOM GRADU

SDP-ovac vodi odbor koji nosi ime ustaškog zločinca Mile Budaka

budak odbor
Željko Hladika/PIXSELL
28.01.2010.
u 19:00

Potpisnik rasnih zakona, ustaški doglavnik i ratni zločinac krasi ime mjesnog odbora u zemlji koja se temelji na antifašizmu i jednakosti.

Zagreb nema ulicu Mile Budaka, ali ima cijelu četvrt. U Folnegovićevu naselju na području Gradske četvrti Peščenica-Žitnjak postoji mjesni odbor nazvan u čast ratnog zločinca, potpisnika rasnih zakona i ustaškog doglavnika Mile Budaka. Unatoč inicijativama za promjenom imena tog tijela gradske samouprave, SDP u 10 godina vladanja Zagrebom to nije vidio shodnim promijeniti.

U srijedu su, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, aktivist Margelova instituta Salamon Jazbec i aktivisti Centra za društvena istraživanja "Branko Horvat" prosvjedovali pred zgradom mjesne samouprave i akcijom lijepljenja letaka i njihovim stavljanjem u poštanske sandučiće tražeći promjenu imena. Salamona Jazbeca ipak najviše smeta činjenica da građani, koji su znali za ime ovakvog odbora, nisu reagirali.

Uzaludni prosvjedi

- Ne zanima nas što kažu političari, nedopustivo je da postoji takav odbor i da se provlači već 17 godina mimo zakona, jer uostalom, to se krši i s hrvatskim Ustavom - ogorčen je Jazbec.

Naime, Vlada je 2004., na temelju čl. 107. Ustava, donijela Odluku o uklanjanju spomeničkog obilježja Budaku u Svetom Roku i Francetiću u Slunju pa je stoga nerazumljivo kako je moguće da mjesni odbor nosi Budakovo ime. Vlada je ta koja bi trebala voditi računa i utjecati na javno mišljenje, smatra Jazbec.

Posljednju inicijativu za promjenom imena ponovno je pokrenuo aktivist Saša Šimpraga u studenome prošle godine. Potom je Gradska skupština u prosincu podnijela zahtjev gradonačelniku Bandiću za promjenu imena Mjesnog odbora Mile Budaka, no promjena nema iako je prošlo gotovo dva mjeseca. Sad je predloženo i novo ime odbora u čast Lee Deutsch, glumice i najmlađe članice ansambla zagrebačkog HNK, koja je sa 16 godina deportirana u Auschwitz te je na putu umrla.

Uskoro ostavka?

Inače, odbor se do preimenovanja 1993. godine zvao po Otonu Župančiću čija se ulica nalazi u blizini, u kojoj su živjeli bračni par Spitzl koji je preživio holokaust.

Dosadašnje građanske inicijative za promjenom imena Mjesnoga odbora Mile Budaka uredno je ignorirala gradska uprava. Predsjednik Vijeća četvrti Peščenica-Žitnjak Ivan Šikić je rekao kako nema komentara na naziv odbora koji se nalazi u njegovoj četvrti jer “sam mjesni odbor treba zatražiti promjenu imena”. U međuvremenu Šikić je sazvao sjednicu Vijeća gradske četvrti gdje će podnijeti ostavku. Do Luke Dodiga koji u ime SDP-ove većine predsjeda samim MO Mile Budaka nismo uspjeli doći.

Ključne riječi

Komentara 189

OB
-obrisani-
20:57 28.01.2010.

kamocemo kako stoje cijenne nekretnina

OB
-obrisani-
22:46 28.01.2010.

Autor članka: Jelena Kovačević. Treba li još nešto više?

OB
-obrisani-
20:34 28.01.2010.

..JELI OVO BOSANSKI FORUM...???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije