Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAD U TRI SMJENE

Sam u školu pa sam piši zadaću; 9-godišnjacima nastava od 15 sati

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
03.09.2019.
u 17:00

U spomenutu međusmjenu u OŠ Ante Kovačića će učenici 1.f, 2.e, 3.a, 3.f i 4.e, a njihova nastava trajat će od 11.30 do 14.45 sati.

Kada u ponedjeljak zazvoni školsko zvono, učenici III.c zagrebačke Osnovne škole Ante Kovačića započet će sa školskom godinom u kojoj će nastavu pratiti samo i isključivo – u popodnevnoj smjeni. I to onoj popodnevnoj koja, umjesto u uobičajenih 14, počinje u 14.50 sati budući da u toj školi, uz jutarnju i popodnevnu smjenu, postoji i međusmjena.

Prekapacitiranost učionica i isprazna gradska obećanja o gradnji novog školskog objekta ili barem dogradnji postojećeg natjerat će ove učenike da u “Školi za život” uče – preživjeti. Doslovno.

Riječ je o mahom devetogodišnjacima koji će zbog ovakvog školskog rasporeda biti prepušteni sami sebi budući da im roditelji od jutra rade, a kući će dolaziti oko 18.30 sati kada više, i da žele, ne mogu otići ni na kakve izvanškolske aktivnosti.

– Od devetogodišnjaka se tako očekuje da si sami pripreme i doručak i ručak, uzmu užinu, odu u školu i vrate se kući navečer kada će konačno ondje zateći roditelje. Što onda trebamo? S njima odmah pisati domaće zadaće jer sutradan su od jutra opet sami? Da ih tako iscrpljene još šaljemo na izvanškolske aktivnosti? – pitaju se mahom roditelji učenika trećeg razreda koje je ova vijest zatekla tjedan dana uoči početka nove školske godine. Nisu jedini. Uz njih će još nekoliko razreda mlađih učenika dijeliti istu sudbinu, u školu će u 14.50 sati.

Foto: Getty Images

U spomenutu međusmjenu u OŠ Ante Kovačića će učenici 1.f, 2.e, 3.a, 3.f i 4.e, a njihova nastava trajat će od 11.30 do 14.45 sati.

Tako se ta zagrebačka osnovna škola u Španskom upisala na listu ukupno 14 hrvatskih škola koje još uvijek djeluju u tri smjene, a koje su trebale već odavna, otkako se najavljuju jednaki obrazovni uvjeti za sve učenike, prijeći u jednosmjensku nastavu.

Uostalom, jednosmjenska nastava bila je glavni propagandni alat gradonačelnika Milana Bandića, čiji uredi redovito izdaju dozvolu za izgradnju zgrada u tome dijelu grada, ali ne izdvajaju novac za izgradnju nove škole. Naime, još iz 2014. godine postoji projekt za novu školu na tome području, ali sudbina mu je, kao i brojnim gradskim projektima – nerealizirana!

No to se roditelja, kako kažu, ujedno i redovite punitelje gradskog proračuna, ne tiče. Oni znaju, ova školska godina za njihovu djecu, koliko god odgovorna bila, bit će prava noćna mora.

– Roditelji su u pravu kada kažu da je riječ o nehumanim uvjetima, no drugačije nismo mogli organizirati nastavu. Jednostavno nemamo prostornih kapaciteta. Samo ove godine imamo 145 učenika prvih razreda, a ukupno će u ovoj školi školsku godinu pohađati 981 učenik. Lani smo dobili ormariće za učenike, koje sada iz dvije prostorije mičemo, ne bismo li našli prostora za učenike – kaže ravnateljica škole Jadranka Salopek.

Svjesna je da krši i pedagoški standard o broju učenika u razredu, no upisno područje, kao nametnuto pravilo, ono je što joj apsolutno veže ruke. Ona učenike mora upisati, a gdje će slušati nastavu, to nikoga, očito, ne zanima. Naime, u krugu od kilometra još su tri škole, za koje, kaže ravnateljica Salopek, sada moraju organizirati dvosmjensku nastavu, a dosad su neke od njih imale jednosmjensku.

U OŠ Ante Kovačića stigla je i oprema za “Školu za život” koju su škole naručivale za reformiranu nastavu, no baš nikome na pamet nije palo da nova oprema ovim učenicima bez adekvatnog prostora neće značiti baš ništa.

– Fizički, nisam imala druge opcije – zaključila je ravnateljica Salopek. Mogućnosti je zato imao ili barem morao imati Grad Zagreb, ali ovaj problem gradske čelnike, očito, ne zanima.

Ravnateljica je naknadno za Večernji list izjavila da neće čitavu godinu ići samo u popodnevnu smjenu već će tu popodnevnu smjenu odrađivati svaki drugi tjedan.

Komentara 13

Avatar Syssko
Syssko
17:30 03.09.2019.

Ispiranje mozga na najjaače! Nakon završene srednje netreba ti ni 10% naučenog u životu, trebaš znat čiti, zbrajat do 100 i osnove biologije,kemije i to je više manje to a to bi u tih 12 godina i mutavacsam naučio, sve ostalo nikad u životu ne upotrbljavamo a večinu niti spominjemo od naučenog. Čak i u strukovnim školama od kad počneš srednju pa do završetka opt na praksi kasnije moraš hvatat večinu stvari ispočetka jer se načini rada i tehnologija izmijene.Škole uglavnom služe da ti kondicioniraju um na poslušnost sistemu, da te učine pokornim autoritetima i da nemisliš previše vlastitom glavom nego ono što ti oni utuve ugavu, tada tako spreman možeš beeekeeetat i povijat kičmu!

VL
vlatx
21:21 03.09.2019.

S obzirom da izgradnja škola i vrtića spada pod "resor" lokalne samouprave, u ovom slučaju Grada Zagreba, zna se kome treba uputiti kritiku. Dio krivice snose i sami roditelji jer je već bio organiziran prosvjed u Španskom baš zbog neizgradnje škole ali roditelji se nisu odazvali u većem broju. Kada se još zna da u razrednim odjeljenjima sjedi i po 29 učenika među kojima su i oni s prilagođenim programom, koji u tako veliki razred nikako ne spadaju, stvar izgleda još i gora. Ali koga je to briga, roditelji sjede po kafićima, gradonačelnik stalno proziva nekog Bandića, ministrica sprema papire za školu za život, učiteljice se iscrpljuju prevelikim brojem djece u razredima i beskrajnom administracijom a djecu se ionako ništa ne pita. Bilo bi lijepo od novinara da sada redovitije piše o ovoj školi da se vidi postoji li napredak a ne da se sve zaboravi za dva dana. Trebalo bi malo popričati i sa učenicima i učiteljicama da se iz prve ruke piše o pravim problemima, organiziraju prosvjedi dok se situacija ne počne rješavati jer zgrade se samo grade...

BA
bazinga
17:27 03.09.2019.

bitnije su fontane i cajka zabave pa vi glasajte i dalje za Bandića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije