Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gdje se 'uštekati'

Punionica za e-vozila najviše je u centru, a na cesti nedostaju

15.07.2015., Zagreb - U javnoj garazi Tuskanac otvorena punionica za elektricna vozila.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
17.05.2016.
u 16:00

Hotel Esplanade postao je prvi hotel u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe koji će svojim gostima, vlasnicima električnih automobila Tesla, nuditi mogućnost besplatnog punjenja vozila Teslinim punjačem.

Hotel je, naime, dio Teslina programa Destination Charging namijenjenog turističkim objektima te je naveden na službenim Teslinim stranicama, ali i u sustavu navigacije svih Teslinih vozila. 
To, dakako, nije prva punionica električnih vozila u Zagrebu. Broj im stalno raste, ima ih i u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Svetoj Nedelji...

Dobro i za turiste

Prema podacima agencije za istraživanje tržišta Promocija Plus, na kraju 2015. na području Zagreba i županije bilo je registrirano 97 električnih osobnih i lakih vozila svih godišta, dok je ove godine na istom području u prva tri mjeseca kod novih osobnih i lakih vozila registrirano 21 električno, 42 LPG i 72 hibridna. No, je li broj vozila dovoljan da opravda sve više punionica na području metropole?

Foto: Milan Ilić

– Punionice u Zagrebu nisu nužno samo za stanovnike Zagreba. Ovamo dolaze mnogi domaći vlasnici električnih vozila, ali i sve više turista. Očekuje se objava nove runde poticaja, a sve to nema smisla ako infrastruktura ne postoji. Ovako će se više ljudi, pogotovo tvrtki s područja Zagreba i okolice, odlučiti za električna vozila – kaže promotor vožnje na struju u nas, poduzetnik Saša Cvetojević.

Idealne lokacije za brze punjače su na brzim cestama oko gradova pa bi bilo bolje da su izvan centra

Saša Cvetojević

Je li tehnološki nivo punionica dovoljan da izdrži test vremena i napredak tehnologije, prema Cvetojeviću, teško je procijeniti. Sigurno je da će se pojavljivati brže i bolje. A u posljednje se vrijeme postavljaju brzi punjači, prvi Teslin supercharger, doduše, postavljen je u Senju, Zagreb ga još čeka. Lokacije bi, misli Cvetojević, mogle biti i spretnije odabrane.

– Lokacije u garažama su odlične. No, tri zadnja punjača, koja imaju i mogućnost brzog DC punjenja, mogla su biti bolje raspoređena. Idealne lokacije za brze punjače su na brzim cestama oko gradova pa bi bilo bolje da su izvan centra. Pogotovo zato što nije riješeno međugradsko povezivanje, sve su punionice u gradovima. Ispred poglavarstva će se uskoro otvoriti i još jedna velika postaja za punjenje, u okviru HEP-ova projekta Elen – govori Cvetojević.

Prema najdetaljnijoj karti e-punionica, puni.hr, broj lokacija na širem području grada, uključujući Veliku Goricu i još pet županijskih gradova, prelazi 40.

Samo tri ultrabrze

Uskoro će punionicu dobiti i Dugo Selo. Brzih je punionica 35, a tri su ultrabrze DC – ispred Gradskog poglavarstva, u Parku stara Trešnjevka te ispred Velesajma. Postoje i u garažama Langov trg, Petrinjska, Tuškanac, Kvaternikov trg i Martićeva. Dobra je vijest da je punjenje još subvencionirano te korisnik snosi tek troškove parkiranja kao da vozi običan automobil.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije