Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

Prve čigre stigle iz Afrike u Rugvicu i Svetu Nedelju

Platforma na Siromaji je prva takve vrste u cijeloj regiji i jedino sigurno mjesto za gniježđenje čigri u hrvatskom dijelu rijeke Save.
17. travnja 2020. u 14:27 0 komentara 483 prikaza
Prve čigre stigle iz Afrike
Foto: Zeleni prsten
Pogledajte galeriju 1/9

Preletjele su preko 10.000 kilometara od svojih zimovališta u Africi kako bi stigle na platformu na jezeru Siromaja u Rugvici i na otočić kod Rakitja u Svetoj Nedelji gdje se već godinama gnijezdi najveća kolonija, a to su ujedno danas i njihova jedina staništa u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Zadržat će se tu do rujna, a riječ je o crvenokljunim čigrama, inače strogo zaštićenim vrstama koje na prvi pogled sliče na galeba, no odaju je upečatljiv dugi crveni kljun i račvast rep poput lastavičinog. 

Mato Čičak, načelnik općine Rugvica DEMOGRAFSKE MJERE Općina Rugvica od travnja ukida prirez

U prošlosti su se gnijezdile na prirodnim riječnim sprudovima duž Save i Drave, no ta staništa nestaju zbog regulacije riječnih tokova, vađenja šljunka iz riječnog korita, utvrđivanja obala te zagađenja. Da bi ove specifične ptice imale svoj mir prilikom gniježđenja, iz ustanove "Zeleni prsten" Zagrebačke županije, izgradili su platformu upravo za njih na jezeru Siromaja.

"Platforma je izrađena od drvenih konstrukcijskih elemenata vezanih metalnim spojkama koji leže na 12 plastičnih pontona i usidrena je na središnjem dijelu jezera. Na površinu od 65 četvornih metara raspoređeno je osam tona šljunka kojima se imitira prirodno stanište. Platforma je ograđena kako mlade ptice ne bi ispale, a ujedno odvraća predatore. Po cijeloj površini stavljena su mala drvena sjenila kako bi se mladunci čigri mogli sakriti od potencijalnih predatora i izravnog sunca", priopćili su  iz "Zelenog prstena" Zagrebačke županije.

Prve čigre stigle iz Afrike | Autor : Zeleni prsten Foto: Zeleni prsten

Platforma na Siromaji je prva takve vrste u cijeloj regiji i jedino sigurno mjesto za gniježđenje čigri u hrvatskom dijelu rijeke Save.

"Ptići su djelomični potrkušci koji gnijezdo napuštaju s tri do četiri dana starosti, a potpuno su opernaćeni oko 24 do 25 dana nakon izlijeganja. Oba roditelja sjede na jajima i othranjuju ptiće. Ukoliko gnijezdećem paru iz nekog razloga prvo leglo u sezoni propadne, mogu započeti s novim gniježđenjem. Našim čigrama želimo i ove godine uspješno gniježđenje", navode iz "Zelenog prstena" Zagrebačke županije.

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.