Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Okupljanje građana u zagrebačkom Travnom zbog ograde oko OŠ Gustava Krkleca

Otvorena je Facebook stranica "NE ogradi oko kvarta" koja se prate promjene oko navedene ograde
18. lipnja 2017. u 23:29 6 komentara 1197 prikaza
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Javno okupljanje građana, koje je pozvala Udruga građana Travno u Zagrebu zbog postavljanja ograde oko Osnovne škole Gustava Krkleca, održano je u nedjelju poslijepodne u Zagrebu.

prosvjed (1) facebook-prosvjed Prosvjednici Bandiću ispred stana poručili: Ostavka! Zagreb je naš!

Predsjednica Udruge Dijana Skočić kazala je kako je cilj skupa poslati poruku gradskim vlastitima da moraju konzultirati građane prije nego im stave nešto u naselje što će utjecati na njihov način života, te da među građanima otvori dijalog i naglasi na koji način oni sami mogu utjecaj na prostor u kojem žive.

Također, pokrenuta je peticija građana u kojoj se izražava neslaganje s postavljanjem žičane ograde i predlaže postavljanje živice koja se već nalazi u dijelu školskog okružja.

Postavljanje ograde počelo je prije deset dana, a prije dva dana, u petak, ograda je uklonjena s dvije strane, nakon što su građani na nju postavljali transparente. 'Škola nije Auschwitz', 'Ovo nije tvoja škola', 'Novi Zagreb mrzi ograde', 'Bez žice za naše klince', itd. 

Skočić je ustvrdila kao su  zadovoljni spremnosti građana da se aktiviraju oko problema u gradskoj četvrti i uključe u njihovo rješavanje.

Izrazila je očekivanja da će vlasti dovesti stručnjake iz područja urbanizma i krajobraznog uređenja s kojima bi građani mogli razgovarati o predloženim rješenjima za ogradu i iznijeti im svoje prijedloge.

Otvorena je Facebook stranica "NE ogradi oko kvarta" putem koje se prate promjene oko navedene ograde.

Zagreb je naš Ukazali na probleme 'Zagreb je naš!' i 'Za grad' poručuju: Prije deset godina "Kvatrić" je devastiran

Antropologinja s Instituta za etnologiju i folkloristiku Valentina Gulin Zrnić, čija je specijalnost područje urbane antropologije, podržala je građane i kazala kako gradski Statut daje vrlo male ovlasti mjesnim odborima i vijećima četvrti u odlučivanju o pitanjima stambenih naselja.

Stoga se građani moraju formalno i neformalno organizirati na druge načine kako bi realizirali svoje pravo na grad i pravo na građansku participaciju, dodala je.

U Travnom se istovremeno uređuje i edukativni biciklistički poligon uz samu zgradu škole, o čemu građani nisu prodiskutirali kroz neki oblik javnog foruma, pa makar i virtualnog. O ogradi oko škole također se nije raspravljalo, kazala je dr. Valentina Gulin Zrnić i ocijenila: Ako se ograda oko škole postavlja u svrhu sigurnosti i zaštite, što bi značilo da postoje neke problematične situacije u naselju, onda bi javna rasprava o kvartovskim problemima bila puno efikasnije rješenje nego postavljanje ograda.

London Zbog požara Prosvjednici upali u vijećnicu u Londonu: 'Želimo pravdu!' Festival vatrometa tri dana Pogledajte spektakularni vatromet na Bundeku Tomislav Tomašević INICIJATIVA Tomašević: "Zagreb je naš" je i protiv referenduma i protiv promjene imena Trga maršala Tita

 

 

 • EldersRealm:

  Da mi je vidjeti ijedan iole inteligentan argument protiv ograde, mozda bi i podrzao ovu orgiju. Ali argument da skola nije Auschwitz i da zeto ne zele ogradu je umobolan. Bas skole i skolska igralista moraju imati ograde da se ... prikaži još! sprijeci da manja djeca odlutaju i zavrse na cesti. Ako netko misli da je dijete od 7 godina dovoljno pazljivo i nece zavrsiti na cesti, taj zivi u imaginarnom svijetu. Ne prate roditelji prvasice u skolu i iz skole bez razloga.

 • Avatar tituš
  tituš:

  okupljanja, prosvjedi, orgije, referendumi, pa ovim gradom i zemljom doista nitko ne upravlja, ANARHIJA!

 • lika64:

  crvena revolucija opet na djelu.