Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bliži se obljetnica

Prošetao Trgom gol golcat, no prolaz u Ilici ipak se neće nazvati po njemu

tom gotovac
''
09.11.2021.
u 19:32

Prijedlog da prolaz ispod Iličkog nebodera dobije ime po velikom filmašu, umjetniku i perfomeru Tomu Gotovcu nije prošao jer spomenuta lokacija nije u vlasništvu Grada

Četrdeset je godina prošlo otkako je filmaš, umjetnik i performer Tom Gotovac točno u podne izletio nag kao od majke rođen iz haustora u Ilici 8 i uskliknuvši “Zagrebe, volim te!” prošetao se do glavnoga trga.

U spomen na “krik za slobodu”, kako neki tumače umjetničku subverziju izvedenu 13. studenog 1981., prije osam je godina na iličkom asfaltu postavljena spomen-ploča s otiskom performerovih bosih nogu, a u povodu okrugle obljetnice, na prijedlog Instituta Tomislav Gotovac pokrenut je zahtjev da prolaz ispod nebodera u Ilici dobije njegovo ime.

O tome je na jučerašnjoj sjednici odlučivao Odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova, ali prijedlog, nažalost, nije prošao.

– Svi članovi su bili za, a Gotovac se već nalazio u fondu imena, no prolaz je privatna imovina s javnom uporabom pa bi za takvo što bila potrebna suglasnost svih stanara i vlasnika prostora u neboderu i prolazu – objašnjava predsjednica odbora Rada Borić. 

Naglašava da će se ubuduće u gradnji novih naselja planirati nazivi ulica po velikanima iz fonda imena, a predlagateljima iz Instituta savjetovala je da potraže novu lokaciju. Obljetnica možda najslavnije zagrebačke šetnje pak obilježit će se u subotu performerskim programom, otkriva nam njegov tajnik Darko Šimičić.

– Svoje je akcije Tom uvijek započinjao u podne pa i mi u subotu u 12 sati krećemo s programom – ističe.•
 

Komentara 4

KI
kizz111
20:33 09.11.2021.

svakakvih luđaka pod krinkom "umjetnik"

SP
spremni0
07:55 10.11.2021.

ako imamo ulicu po narkomanu milanu mladenoviću ne vidim razlog zakaj i ovaj ne bi dobio prolaz

SS
sokac sa drave
11:42 10.11.2021.

Prije puno godina je covjek dokazao da ima muda a sada su muda nestala.Gdje su muda narode trebamo vise muda muda mu.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije