Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propust

Propao projekt - žene s burze ne mogu u dadilje

'dadilja_pxl_gra'
''
01.03.2011.
u 23:53

Institucije su "zaboravile" da otvaranje obrta za posao dadilje nije u skladu sa zakonom

Potreba tržišta za njegovateljicama djece, popularnije poznatim pod nazivom dadilja, na području Zagrebačke županije ponukala je 61 ženu u srednjoj životnoj dobi da se vrati u školske klupe u nadi da će dobiti posao.

No, uzalud trud Ministarstva obrazovanja koji je u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Regionalnom razvojnom agencijom Zagrebačke županije odobrilo program školovanja projekta "Certificirane profesionalne dadilje na tržištu rada Zagrebačke županije" vrijedan gotovo milijun kuna, od čega je Europska unija osigurala 83,74 posto potrebnog iznosa.

Ništa bez 20 tisuća kuna

Naime, sve navedene institucije "zaboravile" su da zanimanje dadilje u smislu otvaranja obrta nije legalna stvar, a lopticu odgovornosti za propust u milijunskom projektu prebacuju jedni na druge.

– Ministarstvo znanosti odgovorno je isključivo i samo za odobrenje programa po kojemu će se dadilje školovati i koji je udovoljio svim našim zahtjevima. No, polaznice projekta, prema sada važećim zakonima neće se moći legalno baviti tim zanimanjem u smislu otvaranja obrta, odnosno vrtića, kako je to predviđeno – rekla je Žana Ćorić iz odjela za odnose s javnošću.

Nakon godinu dana školovanja – 157 nastavnih sati u pučkim otvorenim učilištima u Velikoj Gorici, Ivaniću i Samoboru, te 250 sati prakse u dječjim vrtićima i završnih testiranja, presudno za posao dadiljanja polaznicama projekta bit će novac, i to 20 tisuća kuna koje će morati imati kao početni kapital.

Naime, još 1998. godine ukinuto je zvanje dadilje i izbrisano iz nomenklature zanimanja, pa će polaznice moći otvoriti svoja poduzeća za što će im biti potreban spomenuti iznos.

Najviše petero djece

– U svojim vrtićima koje će registrirati kao trgovačka društva dadilje će moći čuvati najviše petero djece. Svoj obrt neće moći imati, no radimo na tome da se to zvanje ponovno omogući – rekao je Zlatko Herček, direktor Regionalne razvojne agencije, koja je glavni partner spomenutog projekta.

Iz ministarstva također ističu stalne promjene i potrebe tržišta te zakonske regulative koje bi se trebale mijenjati s obzirom na to.

– Sličan situacija bila je s njegovateljima starijih osoba zbog kojih je zakon promijenjen – dodala je Ćorić.

Da s obzirom na još važeće zakonske regulative neće moći otvoriti vrtić kako je to zamišljala, Snježana Lazarin iz Velike Gorice, kaže, ne zna.

– Položila sam psihološke testove i sada čekam da započne edukacija koja starta polovicom ožujka. Namjeravam otvoriti vrtić i vjerujem da će biti kako su nam obećali – rekla je polaznica projekta Snježana Lazarin.

Komentara 4

Avatar Kairosa
Kairosa
03:02 02.03.2011.

Ja ništa ne razumijem.Čemu onda posao dadilje ako za to treba otvorit privatni vrtić

MB
mali_bekrija
05:07 02.03.2011.

Još jedno u nizu Hadezeovskih mazanja očiju javnosti o novim radnim mjestima i glupostima. Zamislite koliko je tek teško obrtnicima (i ljudima koji su otvorili firmu ili stranim ulagačima koji bi htjeli uložiti) ako nešto trebaju pitaju državne institucije .. kada se ni one međusobno ne mogu dogovoriti o propisima, donose kontradiktorne odluke i krše zakone koje su sami donijeli.

MO
montyphyton
08:37 02.03.2011.

ahahhahahhhahahahah koja zemlja debila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije